Citroen C5 Aircross uskoro kao plug-in hibrid

C hibrid

Citroen kreće u bitku na tržište električnih vozila, a novi je adut u gami strujaša upravo C5 Aircross Hybrid…

Iako se već dokazao kao uzor iz aspekta udobnosti zahvaljujući novim ovjesima s progresivnim hidrauličnim graničnicima, Advanced Comfort sjedalima te čak 20 tehnoloških rješenja za pomoć u vožnji, ovaj SUV srednje klase novom hibridnom izvedbom zakoračiti će u novu, napetu borbu na području struje. Potonja odluka nije iznenađujuća s obzirom na to da je tvrtka u sklopu svoje strategije Core Model Strategy odlučila kako će do 2023. godine 80% game vozila imati svoju izvedbu na struju. Tako će svaki model koji silazi sa Citroenovih proizvodnih traka imati i svoju hibridnu inačicu, a ta ekskluziva ovog je puta pripala novom C5 Aircross SUV modelu.

C hibrid

Za maksimalno uživanje za volanom ovog hibridnog vozila zaslužan je osmerostupanjski automatik (e-EAT8) koji je odlično usklađen s turbo benzinskim motorom. Zahvaljujući odličnoj sinergiji Puretech 180 benzinca sa električnim motorom od 110 KS, ovaj SUV ukupno razvija 225 KS te 320 Nm okretnog momenta. Odlične performanse i visoku razinu udobnosti i rafiniranosti u vožnji zajamčene su, a ekologija je svakako i dalje visoko na listi prioriteta.

Hvaljena modularnost i prostranost prtljažnika ostala je netaknuta budući da su baterije ugrađene ispod stražnjih sjedala,a od standardnih modela pogonjenih benzinskim i dizelskim motorima, ovaj će se plug-in hibrid razlikovati još po “HYBRID” logotipu straga i na blatobranima, otvoru za punjenje s lijeve strane koji je smješten simetrično na otvor za gorivo s desne strane, ali i u novim, bogatijim paletama boja i čuvenih AIR BUMP jastučića.

Citroen C Aircross Hybird ekologija struja

Po uzoru na ostala PHEV vozila, opremljen je funkcijom Brake za pojačano usporavanje vozila bez pritiskanja papučice kočnice kako bi se povećao domet u potpuno električnom načinu rada (ZEV). Riječ je o sustavu koji omogućuje obnavljanje energije tijekom kočenja i usporavanja kako bi se baterija dodatno napunila, što u konačnici znači i veći domet. Kada je baterija u potpunosti napunjena, domet iznosi 50 kilometara. “Iznimno sam ponosna što ćemo predstaviti novi SUV C5 Aircross Hybrid koji predstavlja prvi korak u našoj strategiji elektrifikacije.

C hibridi

Ovo je vozilo neupitni predvodnik marke u pogledu tehnologije i nudi istinsku svestranost u upotrebi: električna svakodnevna vožnja, a po potrebi upotreba motora s unutarnjim izgaranjem. To je recept vrhunske udobnosti za svakoga!” tvrdi Linda Jackson, generalna direktorica marke Citroen.

Citroen C Aircross Hybird ekologija struja

Proizvodnja po uzoru na ostale modele uskoro kreće u tvornici Rennes-La Janais u Francuskoj, a na hrvatsko tržište stiže početkom ljeta 2020cc. Nema sumnje kako će i ovaj automobil uskoro pokazati zube svojim PHEV konkurentima, a oni željni državne subvencije mogu slobodno odahnuti; ovo je prvi Citroen na kojeg se subvencija može iskoristiti!