Mazda2 Hybrid (2024.), osvježenje izgleda i provjerena pogonska opcija

Mazda2 Hybrid (2024.), osvježenje izgleda i provjerena pogonska opcija 25
Foto: Mazda

S tehnologijom samopunjivog potpuno hibridnog pogonskog sklopa u paletu modela Mazda, Mazda2 Hybrid predstavlja rezultat dugogodišnje suradnje između Mazda Motor Corporation i Toyota Motor Corporation.

Dvije tvrtke su ušle u dugoročno partnerstvo 2015. godine. Od tada zajednički razvijaju tehnologije za električna vozila, tehnologiju povezanih vozila, surađuju na naprednim sigurnosnim tehnologijama te proširuju komplementarne proizvode. Proizvodnja prvog primjerka Mazdinog redizajniranog, kompaktnog, hibridnog vozila za europsko tržište započela je 15. siječnja 2024. godine u Onnaingu u Francuskoj.

Mazda2 Hybrid (2024.), osvježenje izgleda i provjerena pogonska opcija 26
Foto: Mazda

Samopunjivi Mazda2 Hybrid savršen je automobil za gradski život: s izraženim linijama, atraktivnim proporcijama i kompaktnom veličinom, osjeća se kao kod kuće u urbanom okruženju – i spreman je za svaku avanturu izvan grada. Novo uvedeni Mazdini jedinstveni dizajnerski elementi odražavaju elegantan i sofisticiran izgled.

Mazda2 Hybrid iz 2024. godine dobio je novo lice s dizajnom branika i rešetke koji su vjerni Mazdi. Uz jedinstveni stražnji dio – dizajniran u europskom dizajnerskom studiju i s ukrasnim detaljem na poklopcu prtljažnika u boji karoserije – ova kombinacija kreira sportski izgled i daje vozilu blagu, ali izražajnu površinu kako bi se pokazala vještina majstora. U skladu s drugim modelima dizajniranim po načelu Kodo, novi Mazda2 Hybrid prenosi osjećaj vitalnosti dok istovremeno zadržava jednostavnu stabilnost i čvrstoću u svojoj srži.

Zahvaljujući platformi s izuzetno visokom torzijskom krutosti, niskim težištem i idealnom raspodjelom težine za smanjenje naginjanja karoserije, ovaj automobil je zabavno voziti, stabilan je i također ima vrlo kratku zaustavnu udaljenost. MacPhersonov ovjes sprijeda i torzijska greda straga kombiniraju izvrsnu udobnost vožnje s poboljšanom agilnošću. Razine NVH-a (buke, vibracije i grubosti) su zamjetno niske i nude putnicima mirno, sofisticirano okruženje u kabini.

Mazda2 Hybrid (2024.), osvježenje izgleda i provjerena pogonska opcija 27
Foto: Mazda

Mazda2 Hybrid posjeduje naprednu inteligentnu hibridnu tehnologiju koja se glatko prebacuje između električnog, benzinskog i kombiniranog načina rada, pružajući vozaču agilno i ugodno iskustvo vožnje u svakoj situaciji. Kompaktni automobil kombinira trocilindrični benzinski motor od 1490 cm³ i 92 KS (68 kW) s električnim motorom od 59 kW za ukupnu sustavnu snagu od 116 KS (85 kW). Hibridni model iz 2024. godine ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 175 km/h. Ostvaruje WLTP kombiniranu potrošnju goriva od samo 4,2-3,8 l/100 km i emisije CO2 od samo 97-87 g/km (ovisno o veličini kotača).