Lexus u Europi prodao preko milijun vozila

Lexus

Lexus je obilježio važan rezultat prodaje, ukupan broj vozila prodanih u Europi premašio je brojku od 1 milijuna.

Ovo postignuće se poklapa sa obilježavanjem 30. godišnjice početka prodaje Lexusa u Europi te uvodi marku u neko novo i modernije razdoblje. Potpuno novi iskorak za ovu marku predstavlja model UX 300e, prvo baterijsko električno vozilo koje u narednim tjednima stiže u Lexusove salone na odabranim europskim tržištima.

Lexus je započeo prodaju u Europi 1990. godine, sa samo jednim modelom – LS 400, samo nekoliko mjeseci nakon globalnog početka poslovanja u SAD, iste je godine dosegao prodaju od 1.158 vozila. To je možda bio skroman početak, ali je označio početak transformacije tržišta premium automobila, pri čemu je LS izmijenio pojam toga što luksuzni automobil treba isporučiti u pogledu performansi, učinkovitosti i obilja opreme.

Istovremeno, Lexus je predstavio novi pristup temi ”briga o kupcima i usluga” te je neprekidno postavljao sve više standarde. Pridržavajući se tradicionalnih japanskih načela ”Omotenashi” – ponašanje prema kupcu s podjednakom brigom i ljubaznošću kao da je gost u vašoj kući – Lexus je postavio izvrsnost usluge u jezgru svojeg poslovanja.
Nije slijedio ustaljene tržišne norme, nego je Lexus otpočetka zacrtao vlastiti put, preuzimajući pri tome vodeću ulogu u razvoju samopunjivih hibridnih električnih pogonskih sklopova. Predstavio je svijetu prvo luksuzno hibridno vozilo, svoj SUV RX 400h, 2005., te je otada nastavio razvijati ovu tehnologiju kako bi ostvario još bolje performanse, uz malu potrošnju goriva i emisiju štetnih tvari, a na veliko veselje vozača.

Lexus

Od ovih milijun vozila Lexus koja se voze europskim cestama, ni manje ni više nego 45% njih su hibridi. Danas se svi modeli Lexusa nude i u hibridnoj izvedbi, pri čemu njihova prodaja ravnomjerno raste – danas predstavlja 96% ukupne prodaje na zapadnoeuropskim tržištima.

Lexus je isto tako pažljivo pratio potrebe i želje kupaca koje se mijenjaju, razvijajući nove modele koji su pouzdano u skladu s tržišnim trendovima. To je dovelo SUV crossover modele u središte zanimanja, od kojih je Lexus već prodao 550 tisuća u Europi. Današnja paleta sadrži RX, model koji je ishodište tržišnog segmenta luksuznih SUV-ova, produženu verziju sa sedam sjedala RX L; zatim NX u segmentu srednje veličine; te, predstavljen 2019. godine, kompaktni gradski crossover UX, koji je brzo postao najprodavaniji proizvod ove marke u Europi. U Rusiji i drugim istočnoeuropskim tržištima, Lexus prodaje i veliki LX te izdržljive modele GX. Zajedno, ovi modeli danas predstavljaju više od 80% Lexusove prodaje u Europi.

Zadovoljstvo vozača nije zanemareno, što se očituje u nizu snažnih, sportskih modela koji nose oznaku Lexus “F”, uključujući ručno izrađeni, ultraekskluzivni superautomobil LFA V10, te RC F coupe, koji se danas natječe u međunarodnim GT utrkama. Duh ovih posebnih modela prenosi se izravno u palete standardnih modela u vidu sportski oblikovanih i osmišljenih izvedbi F SPORT.

Japanski premium brend razvio se i izvan svijeta automobila, promičući izvrsnost u majstorskoj izradi, podržavajući uzbudljive nove talentirane dizajnere kroz međunarodnu Lexusovu nagradu za dizajn te pomažući svojim kupcima u otkrivanju i uživanju u zadivljujućim iskustvima.