Exit Warning nova je tehnologija koju potpisuje Ford, a tiče se vozača i biciklista u prometu

Exit Warning nova je tehnologija koju potpisuje Ford, a tiče se vozača i biciklista u prometu

Svake godine evidentiraju se tisuće i tisuće prometnih nezgoda u kojima sudjeluju biciklisti i vozači zbog neopreznog otvaranja vrata. Neki proizvođači poput Mercedes-Benza i Audija već su slične stvari predstavili, a sada se i Ford odlučio pohvaliti ‘inovacijom’…

Exit Warning je naziv novog sustava koji bi vozaču pružio zvučno i vizualno upozorenje kada otkrije da je radnja otvaranja vrata potencijalno opasna. Na taj bi se način zaštitili biciklisti, ali i ostali sudionici u prometu.

Funkcionira putem već postojećih senzora za mrtvi kut koji bi, kada se vozilo parkira, na retrovizoru putem crvenih LED dioda upozorili vozača o potencijalnom automobilu ili biciklu unutar mrtvog kuta.

Također, trenutno se testira i mogućnost mehaničkog onemogućivanja za otvaranje vrata ukoliko bi došlo do rizika od naleta na biciklista. Nakon testiranja vozača i biciklista iz Forda, inženjeri će narednih mjeseci provoditi klinike za korisnike. Dio testiranja bit će zadužen kako bi se tehnologija adaptirala na sudionike u prometu na različitim tržištima, uzimajući u obzir vozila sa smještajem upravljača na lijevoj ili desnoj strani, ali i različite nacrte ceste i traka.