Porsche na burzu stavlja 25% dionica

b Produktion Zuffenhausen Karosseriebau  high

Porsche AG prihvatio je opciju od Volkswagen AG da ponudi do 25% povlaštenih dionica Porsche AG u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO).

Nadzorni odbor Volkswagen AG odlučio je pokrenuti inicijalne javne ponude (IPO) i pustit u prodaju do 25% povlaštenih dionica tog proizvođača luksuznih automobila. Planirano je da se povlaštene dionice uvrste na Uređeno tržište Frankfurtske burze (Prime Standard). Planirani IPO je planiran za kraj rujna ili početak listopada i očekuje se da će biti dovršen do kraja godine, ovisno o uvjetima na tržištu kapitala.

“Jako pozdravljamo odluku Nadzornog odbora Volkswagena u korist IPO-a Porsche AG-a,” rekao je Oliver Blume, predsjednik Izvršnog odbora Porsche AG-a. “Ovo je povijesni trenutak za Porsche. Vjerujemo da će ovo otvoriti novo poglavlje za nas s većom neovisnošću kao jednog od najuspješnijih svjetskih proizvođača sportskih automobila. To bi ojačalo našu sposobnost daljnjeg provođenja naše strategije.”

Temeljni kapital Porsche AG podijeljen je na 50% povlaštenih dionica i 50% običnih dionica. U samom IPO-u, do 25% povlaštenih dionica u Porsche AG bi bilo uvršteno kako bi se podržao značajan slobodni promet i pomoglo u stvaranju likvidnog naknadnog tržišta za dionice Porsche AG.

IPO bi uključivao javne ponude u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Švicarskoj, kao i privatne plasmane institucionalnim ulagačima. Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član odbora odgovoran za financije i IT, naglasio je: „Porsche je uspostavio snažnu financijsku evidenciju, pružajući uvjerljive financijske rezultate i ispunjavajući snove ljubitelja sportskih automobila diljem svijeta. Potpuno smo predani nastavku našeg uspješnog puta u budućnosti i cilj nam je iskoristiti okruženje strukturnog rasta za naša moderna luksuzna vozila. Vjerujemo da je Porsche dobro pozicioniran i nastavit ćemo se fokusirati na visokokvalitetne i ekskluzivne proizvode, elektromobilnost i održivost.

Foto: Porsche