Scania G500 XT, specijalni teški kiper ide u nove radne pobjede za Holcim

Scania G XT Holcim

Scania Hrvatska d.o.o. isporučila je jedinstveni teški kiper Scania G500 XT sa KH-KIPPER nadogradnjom za domaću tvrtku Holcim Hrvatska d.o.o.

Riječ je o prvom ovakvom specijalnom vozilu bruto težine 60 tona, koje se koristi kao radni stroj u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu.

Scania G XT Holcim

Posebnost ovog teškog kamiona koji nosi oznake marke Scania, jedinstvenog u Hrvatskoj, je u činjenici kako je napravljen isključivo za operacije u rudarstvu, te se u kamenolomu Holcimove tvornice cementa koristi kao radni stroj. Kiper svakodnevno prevozi sirovinu od mjesta eksploatacije kamena do drobilice i sortiranja. Scania G serije ima 4 osovine, konfiguraciju kotača 8×4, moćan motor od 500 KS, Opticruise mjenjač, retarder, spremnik za gorivo od 400 l i full opremu XT linije. Kiperska nadogradnja ovog rudarskog kamiona s posebno izdržljivim komponentama za teške radne uvjete opremljena je ojačanim tijelom KH-KIPPER kipera.

Scania G XT Holcim

Kompozicija je u potpunosti prilagođena za najzahtjevnije operacije – manipulaciju i prijevoz sirovine u krugu kamenoloma. Prema Holcimovom zahtjevu za veću stabilnost i zahvaljujući Scania modularnom sistemu proizvodnje, ovaj kiper je napravljen niži i širi, čime se, osim veće sigurnosti, istovremeno zaštitilo i podvozje.

Scania G XT Holcim

Scania G XT Holcim

Foto: Scania Hrvatska / Holcim Hrvatska d.o.o.