Mercedes-AMG GT Black Series je najekstremnija zvijezda od čak 730 KS

AMG BS

Mercedes-Benz je upravo predstavio AMG GT Black Series izvedbu svoje jurilice, iz 4.0 biturbo V8 motora nudi čak 730 KS…

Premda su već neko vrijeme cirkulirale špijunske fotografije ovog automobila, Mercedes-Benz je odlučio i službeno pokazati svoju novu Black Series jurilicu. Mercedes-AMG Black Series je od 2006. godine sinonim za vrlo posebnu vrstu automobila: beskompromisno sportski s izražajnim dizajnom i najviše konzistentnim prijenosom tehnologije iz moto sporta u serijsku proizvodnju.

C
(foto: Mercedes-Benz)

Black Series modeli ekskluzivni su automobilski rariteti. Nisu razvijeni da skupljaju prašinu u garažama kolekcionara nego za brze vožnje po trkaćim stazama, unatoč tome što su odobreni za cestovnu vožnju. AMG GT Black Series predstavlja novu istaknutu značajku ove tradicije: to je najsnažniji Mercedes-AMG s jednim V8 serijski proizvedenim motorom.

C
(foto: Mercedes-Benz)

Interijer novog modela AMG GT Black Series model uključuje potpuno digitalne prikaze instrumenata iz AMG GT obitelji s pločom s instrumentima ispred vozača s dijagonalom od 12,3 inča te 10,25-inčnim multimedijskim zaslonom na središnjoj konzoli. Ploča s instrumentima nudi različite izvedbe prikaza s tri AMG-specifična stila: ‘Classic’, ‘Sporty’ ili ‘Supersport’.

C
(foto: Mercedes-Benz)

Novi GT Black Series motor temelji se na AMG 4.0-litrenom V8 biturbo motoru s podmazivanjem sa suhim karterom, ali je zbog raznih modifikacija dobio novi interni kod M178 LS2. Razvija snagu od 730 KS pri 6700-6900 o/min i maksimalni okretni moment od 800 Nm pri 2000-6000 o/min. Nova bregasta osovina i ispušne grane prilagođeni su novom rasporedu paljenja i dodatno poboljšavaju ciklus sagorijevanja.

C
(foto: Mercedes-Benz)

U prijevodu, ovaj model ubrzava do ‘stotke’ za 3,2 sekunde, a brzinu od 200 km/h hvata za manje od devet sekundi. Maksimalna brzina je 325 km/h, a sva se snaga prenosi na stražnje kotače putem sedmerostupanjskog AMG SPEEDSHIFT DCT 7G mjenjača s dvostrukom spojkom.

Premda cijene još nisu poznate, očekuje se kako bi one mogle biti paprene…