Cadillac Escalade s novom petom generacijom postao još luksuzniji i napredniji

Cadillac Escalade Driveteam

Cadillac Escalade predstavljen je već sad davne 1999. kao američki odgovor na Mercedes-Benz ML, Lexus LX i slične. No, pred nama je peta generacija uspješnog SUV-a koji je snažniji, luksuzniji i veći nego ikad prije. Po prvi put se nudi i dizelski motor…

Cadillac je upravo predstavio novu, petu generaciju modela Escalade. Premda je popularan među reperima, filmskim zvijezdama te općenito ljudima dubljeg džepa, Cadillac je iz generacije u generaciju postajao sve luksuzniji ali i veći.

Premijera je bila planirana za Auto Show u New Yorku, no budući da je pandemija s koronavirusom u punom jeku, Cadillac je to odlučio napraviti online. Escalade počiva na GM TXX1 platformi koju dijeli s modelima kao što su Chevrolet Tahoe, GMC Yukon, a najveći (američki) konkurent je Lincoln Navigator. S druge strane, lako parira s modelima kao što su Mercedes-Benz GLS te BMW X7.

Cadillac Escalade
(foto: Cadillac)

Potonje potvrđuje upravo predstavljeni model. Prostor u kabini za putnike u trećem redu u odnosu na prethodnu generaciju narastao je za čak 30 posto. Zanimljivost je kako Escalade u svojoj ESV (long-wheelbase) inačici raspolaže s čak 700 litara prtljažnog prostora iza trećeg reda sjedala.

Cadillac Escalade
(foto: Cadillac)

Doduše, najveće promjene tiču se interijera. Kvaliteta materijala je na izuzetnoj razini, a vozača i putnike sad veseli zakrivljeni OLED ekran koji broji 38 inča u dijagonali. Sustav se sastoji od 3 ekrana; 7-inčni dijagonalni informacijski centar upravljačke ploče s dodirnim zaslonom s lijeve strane vozača, zaslon s dijagonalom dijagonale od 14,2 inča iza upravljača i Infotainment zaslon s dijagonalom od 16,9 inča s desne strane.

Cadillac Escalade Driveteam

Također, tu su i blagodati poput digitalnog stražnjeg retrovizora, Night Vision sustava te AKG glazbenog sučelja s čak 36 zvučnika. 

Za izuzetno udobnu vožnju zadužen je revidirani adaptivni zračni ovjes koji se, ovisno o konfiguraciji ceste, automatski spušta ili podiže. Što se motorizacije tiče, Cadillac ispod haube krije 6.2 V8 motor sa 420 KS i 623 Nm koji je uparen s automatskim mjenjačem s 10 stupnjeva prijenosa. Tu je još i jedna novost, prvi put u povijesti Escalade se može kupiti i sa 3.0 turbodizelskim motorom.

Cadillac Escalade
The 2021 Escalade has the bold presence and exclusive technology to elevate the extraordinary and make every drive feel like an occasion.

U prodaju stiže pred kraj tekuće godine, a silazi s proizvodnih traka u američkom gradu Arlingtonu, u Texasu. Cijena za Escalade iznosi 78.000 dolara, dok se za veću ESV inačicu treba pripremiti 80.000 dolara.