Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu

Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu

Zaleđeni Sibir i nestvarne slike okovanog Bajkalskog jezera, definitivno nas bacaju u neku drugu sferu.

Lexus je tijekom ožujka odradio probne vožnje u nevjerojatnim uvjetima, za neponovljivo vozačko iskustvo za automobilske novinare.

Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu 1

Mjesto za avanturističku vožnju bilo je jezero Baikal, najdublje slatkovodno jezero na svijetu, na kojem led ima do 1,5 metar debljine, a temperatura može pasti i do minus 60 Celzijevih stupnjeva. Zapravo je bolje reći, kako je tamo led toliko čvrst, kako jezero postaje dio ruske cestovne dionice.

Odlično okruženje zahtijevalo je sjajnog vozače i Lexus je regrutirao talente Nikite Shikova, jednog od vodećih ruskih prvaka u driftu. Unatoč svom iskustvu, ovo mu je bio prvi put da vozi Lexus po ledu – drugačijoj površini od trkačkih staza na koje je navikao.

Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu 2

RX ima impresivno naslijeđe kao izvorni svjetski “luksuzni SUV”, ali stavljanje ovog elegantnog SUV-a na ovako jedan ekstremni test bila je nova prekretnica u njegovoj povijesti. Shikov je priznao da je prije nego što je preuzeo volan sumnjao kako će s njegovim elektroničkim sustavom pogona na sva četiri kotača E-Four.

Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu 3

“U početku sam bio skeptičan”, rekao je, budući da RX zadano radi u pogonu na prednje kotače, a stražnji kotači se pokreću tek kada senzori otkriju da se kotači počinju vrtjeti u prazno ili proklizavati. Ali nakon što sam krenuo , ubrzo sam ustanovio da se stražnja osovina uključuje brzo, tako da možete samouvjereno kontrolirani veliki SUV. ”

Zapravo, Shikov je uspio izvesti vrlo dramatične manevre, iskorištavajući prianjanje na prednjim kotačima. No, bila je tu kompletna Lexus postava, a kako im je bilo, pogledajte u velikoj fotogaleriji.

Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu 4

Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu 5

Lexus na Bajkalskom jezeru, bajkoviti prizori i potvrda hibridnih mogućnosti na ledu 6

foto: Lexus