KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI – tražimo novog kralja hit klase među kupcima

KIA XCeed vs VW T Roc

Korejski crossover nastao po formatu Ceeda, ima sve argumente za preuzimanje trona. Ipak, nešto se pita i omiljeni Volkswagen u Hrvata – T-Roc. KIA XCeed, predstavite nam…

Azijski proizvođači su u uzletu. Naše riječi najbolje potvrđuje KIA. A najnoviji eksponat ima puno atributa s kojim može ciljati visoko. Crossover, SUV i sve to u coupe formi? Novi XCeed kombinacija je apsolutno svega. U usporednom testu, kojeg smo odradili zajedno s našim kolegama iz Autoportal.hr, odmjerili smo snage s možda i najtraženijom robom ovog trenutka. Da, pogađate, riječ je o Volkswagen T-Rocu kojemu za vrat puše opasan igrač. Znatiželja je sve veća i kod nas!

Dopustili smo našim testnim modelima da pokažu najbolje od sebe. Kao što već znamo, tehnologija u novom XCeedu dolazi iz Ceeda, dok se T-Roc poslužio ono iz Golfa – MQB platforma. Sve je prilično slično, motori su tu negdje. Jedino, T-Roc je već dvije godine na tržištu… što i njegov nastup malo sugerira.

Kia XCeed

U usporedbi s XCeedom, T-Roc izgleda pitomo i ne baš goropadno. S druge strane, Kia može igrati na kartu izgleda, posebno u ovoj plavoj boji kao što je bio naš testni auto. S užom prednjom rešetkom i duljim poklopcem od Ceeda, par plastičnih dijelova naokolo i kupeovskom padajućom linijom krova izgleda izvrsno.

Dizajneri su se poigrali i s opremom u unutrašnjosti. Kokpit izgleda svježe i čisto, s visokokvalitetnim površinama mekim na dodir, dok Volkswagen odlikuju velike površine od tvrde plastike.

Kia XCeed je inače prva Kia ikad s digitalnom instrumentnom pločom (12,3”) i prekrasnim grafikama, a naš testirani primjerak nije stigao s njom. Novi 10,25′‘ zaslon na dodir za navigacijski i multimedijski sustav dio su standardne opreme u Ex Way opremi. Ex Way oprema također uključuje udobna sjedala s upadljivim šavovima. Sjedeći položaj je 3,5 cm viši nego u Ceedu, ali opet ne previsoko kao u klasičnom SUV-u. Udobna razina negdje između.

Kia XCeed

Straga je gotovo jednako udobno, a jastuci sjedala su mekani. Dovoljno je ugodnog prostora za duge noge. A oni koji možda očekuju bolju kvalitetu u Volkswagenu u odnosu na Kiju – neka promjene mišljenje, jer to je možda prije vrijedilo, danas više ne. Naravno, Volkswagen je dobro izgrađen, ali takva je i Kia. A čini se da je u Kijine detalje uloženo više truda.

T-Roc prostora na stražnjoj klupi ima dosta, ali XCeed djeluje komfornije….

Kia XCeed

Testni XCeed pokreće 1,4 litreni motor sa 140 KS. Motor si dopušta malo turbo oklijevanje od sekunde, ali potom dobro, ali ne i pretjerano uvjerljivo povuče. Iznimno je uglađen, možemo reći tih, malo šuška u srednjim okretajima, a njegov zvuk jača pri višim okretajima. Kia je Xceed je podešen da se vozi nenametljivo po vozača. Hvalimo ovjes, a reagira samo na grube neravnine. Uz izravan upravljač, lako je upravljati, a i agilniji je od Volkswagenovog. Pohvalimo i kočioni put s hladnim kočnicama od 35,7 m, koji je 1,6 m kraći od kočionog puta VW. Kia pobjeđuje, to više ni ne iznenađuje.

KIA XCeed vs VW T Roc uspordeni AP DT
Volkswagen T-Roc 1.5 TSI u konfiguratoru je dostupan s cijenom od 181.603 kuna, dok KIA svoje avanture naplaćuje 181.990 kuna…. (foto: Domagoj Kovačić)

Zaključak: Kia je ponovno uspjela. I pobijedila VW. Kia je odnijela pobjedu i sa XCeedom je pronašla novi, zanimljivi format.

Poredak:

Kia XCeed
1. mjesto: KIA XCEED 1.4 T-GDi izgleda izvrsno, ima razumnu količinu prostora i živahan motor. Praktična je za vožnju i izvrsno opremljena. A također ima i poznato 7-godišnje jamstvo.

Kia XCeed

2. mjesto: VW T-Roc 1.5 TSI ima dosta prostora, uravnoteženo rukovanje i živahniji motor, prijateljski je nastrojen prema korisniku multimedije. Jamstvo je svega 2 godina na vozilo.

[row style=”small” width=”full-width” v_align=”equal” h_align=”center”]

[col span__sm=”12″]

[ux_gallery ids=”1749,1747,1746,1745,1744,1743,1742,1741,1740,1739,1736,1738,1737,1735,1734,1733,1732,1723,1722,1724,1721,1719,1720,1718,1717″ type=”slider” width=”full-width” col_spacing=”collapse” columns=”1″ slider_nav_style=”simple” slider_nav_color=”light” auto_slide=”3000″ image_height=”50%” image_size=”original” text_pos=”middle” text_align=”center”]

[/col]

[/row]

foto: Domagoj Kovačić