KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI – tražimo novog kralja hit klase među kupcima

KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima

Korejski crossover nastao po formatu Ceeda, ima sve argumente za preuzimanje trona. Ipak, nešto se pita i omiljeni Volkswagen u Hrvata – T-Roc. KIA XCeed, predstavite nam…

Azijski proizvođači su u uzletu. Naše riječi najbolje potvrđuje KIA. A najnoviji eksponat ima puno atributa s kojim može ciljati visoko. Crossover, SUV i sve to u coupe formi? Novi XCeed kombinacija je apsolutno svega. U usporednom testu, kojeg smo odradili zajedno s našim kolegama iz Autoportal.hr, odmjerili smo snage s možda i najtraženijom robom ovog trenutka. Da, pogađate, riječ je o Volkswagen T-Rocu kojemu za vrat puše opasan igrač. Znatiželja je sve veća i kod nas!

Dopustili smo našim testnim modelima da pokažu najbolje od sebe. Kao što već znamo, tehnologija u novom XCeedu dolazi iz Ceeda, dok se T-Roc poslužio ono iz Golfa – MQB platforma. Sve je prilično slično, motori su tu negdje. Jedino, T-Roc je već dvije godine na tržištu… što i njegov nastup malo sugerira.

KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 1

U usporedbi s XCeedom, T-Roc izgleda pitomo i ne baš goropadno. S druge strane, Kia može igrati na kartu izgleda, posebno u ovoj plavoj boji kao što je bio naš testni auto. S užom prednjom rešetkom i duljim poklopcem od Ceeda, par plastičnih dijelova naokolo i kupeovskom padajućom linijom krova izgleda izvrsno.

Dizajneri su se poigrali i s opremom u unutrašnjosti. Kokpit izgleda svježe i čisto, s visokokvalitetnim površinama mekim na dodir, dok Volkswagen odlikuju velike površine od tvrde plastike.

Kia XCeed je inače prva Kia ikad s digitalnom instrumentnom pločom (12,3”) i prekrasnim grafikama, a naš testirani primjerak nije stigao s njom. Novi 10,25′‘ zaslon na dodir za navigacijski i multimedijski sustav dio su standardne opreme u Ex Way opremi. Ex Way oprema također uključuje udobna sjedala s upadljivim šavovima. Sjedeći položaj je 3,5 cm viši nego u Ceedu, ali opet ne previsoko kao u klasičnom SUV-u. Udobna razina negdje između.

KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 2KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 3

Straga je gotovo jednako udobno, a jastuci sjedala su mekani. Dovoljno je ugodnog prostora za duge noge. A oni koji možda očekuju bolju kvalitetu u Volkswagenu u odnosu na Kiju – neka promjene mišljenje, jer to je možda prije vrijedilo, danas više ne. Naravno, Volkswagen je dobro izgrađen, ali takva je i Kia. A čini se da je u Kijine detalje uloženo više truda.

T-Roc prostora na stražnjoj klupi ima dosta, ali XCeed djeluje komfornije….

KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 4KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 5

Testni XCeed pokreće 1,4 litreni motor sa 140 KS. Motor si dopušta malo turbo oklijevanje od sekunde, ali potom dobro, ali ne i pretjerano uvjerljivo povuče. Iznimno je uglađen, možemo reći tih, malo šuška u srednjim okretajima, a njegov zvuk jača pri višim okretajima. Kia je Xceed je podešen da se vozi nenametljivo po vozača. Hvalimo ovjes, a reagira samo na grube neravnine. Uz izravan upravljač, lako je upravljati, a i agilniji je od Volkswagenovog. Pohvalimo i kočioni put s hladnim kočnicama od 35,7 m, koji je 1,6 m kraći od kočionog puta VW. Kia pobjeđuje, to više ni ne iznenađuje.

KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 6
Volkswagen T-Roc 1.5 TSI u konfiguratoru je dostupan s cijenom od 181.603 kuna, dok KIA svoje avanture naplaćuje 181.990 kuna…. (foto: Domagoj Kovačić)

Zaključak: Kia je ponovno uspjela. I pobijedila VW. Kia je odnijela pobjedu i sa XCeedom je pronašla novi, zanimljivi format.

Poredak:

KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 7
1. mjesto: KIA XCEED 1.4 T-GDi izgleda izvrsno, ima razumnu količinu prostora i živahan motor. Praktična je za vožnju i izvrsno opremljena. A također ima i poznato 7-godišnje jamstvo.

KIA XCeed 1.4 T-GDi ili Volkswagen T-Roc 1.5 TSI - tražimo novog kralja hit klase među kupcima 8

2. mjesto: VW T-Roc 1.5 TSI ima dosta prostora, uravnoteženo rukovanje i živahniji motor, prijateljski je nastrojen prema korisniku multimedije. Jamstvo je svega 2 godina na vozilo.

foto: Domagoj Kovačić