Bugatti Veyron pojavio se prije 15 godina, jedna skica odlučila je njegovu sudbinu

Bugatti Veyron

Sad već davne 1997., u brzom vlaku “Shinkansen” na liniji između Tokija i Nagoye, stvorena je skica koja je na neki načini promijenila automobilski svijet..

Nakon razgovora s Karl-Heinzom Neumannom, tadašnjim šefom razvoja motora u Volkswagenu, ova skica 18-cilindarskog motora i te kako je dobila smisla. Snažni, snažni i bolji od bilo čega drugog. Ovaj hrabri potez i ideju potaknuo je nitko drugi već legendarni – Ferdinand Karl Piëch, nadareni inženjer i dugogodišnji izvršni direktor i predsjednik Volkswagen koncerna – i jedan od glavnih zagovornika stvaranja Bugatti Veyrona 16.4.

Bugatti W
Skica 18-cilindarskog motora Ferdinand Karl Piëcha (foto: Bugatti)

Prvi hiper sportski automobil modernog doba bio je istinsko pionirsko dostignuće koje je ispisalo povijest automobila, kada se pojavio 2005.
Veyron je tako postao prvi serijski automobil koji je proizveo više od 1.000 KS i vozio brže od 400 km/h. Veyron je bio inženjersko remek-djelo. Njegov je razvoj, međutim, isto toliko povijesno postignuće kao i sam Veyron.

U početku je to samo bila ideja, skica na papiru. Ferdinand je imao samo u glavi kako taj motor mora biti moćan, pri tome mora nadmašiti sve drugo što postoji.

Tema i ideja je bio motor od 18 cilindara, što je bila revolucija u inženjerstvu. Kao inženjer i strastveni ljubitelj svega što se tiče motora, Ferdinand Piëch motor je gledao kao središnji element automobila, njegovo kucajuće srce.

„Ideje izvanrednog inženjera Ferdinanda Piëcha 1997. godine svjedoče o sjajnom umu. Kao i njegov nevjerojatan koncept snažnog motora, on je bio i pokretačka snaga uskrsnuća marke Bugatti na njenom izvornom mjestu, francuskom gradu Molsheimu “, kaže Stephan Winkelmann, predsjednik Bugattija. „Gledajući unazad, želio bih zahvaliti njemu i zaposlenicima. Pokazali su veliku hrabrost, energiju i strast u oživljavanju ovog izuzetnog branda. Neki od tih prvih zaposlenika i dan-danas su nam odani. ”

Ferdinand Piech
Ferdinand Piëch i fotografija nastala sredinom ’70-ih… (foto: VW)

A papir, on je još uvijek tu i svjedoči o genijalnom i hrabrom umu Ferdinanda Piëcha.