Audi quattro postao Audi Sport, savršena priča koja upravo slavi 40. rođendan!

Audi Sport  godina
Foto: Audi

Prije gotovo 40 godina – 10. listopada 1983. – tvrtka Audi Sport GmbH, kako je danas poznata, osnovana je kao – quattro…

Danas Audi Sport odjeli četiri prstena oblikuje u dodatni sportski šmek. Kod modela marke Audi, vozila s crvenim rombom označavaju performanse i sportski duh. Proslava rođendana počinje na 24 sata Nürburgringa, ovaj vikend ispred nas (18. – 21. svibnja).

40 godina, više od 250.000 vozila proizvedenih samo u proteklih deset godina i više od 400 osvojenih naslova u motosportu na 20,832 kilometra, 73 zavoja – ključne brojke koje stoje za Audi Sport GmbH i legendarni Nordschleife – poznat i kao “Zeleni pakao”. Ovo je oblikovalo Audi Sport GmbH kao nijedna druga trkaća staza. Staza u regiji Eifel i podružnica u potpunom vlasništvu Audi AG dijele blisku vezu – kako u utrkama tako i u vozilima visokih performansi iz serije. Audi Sport je službeni partner 24-satne utrke od 2002. godine i organizatorima utrke osigurava “službene automobile”. Od 2009. Audi R8 LMS natječe se na Eifel maratonu, koji je jedan od godišnjih vrhunaca Audi Sport utrka za kupce.

Audi quattro postao Audi Sport, savršena priča koja upravo slavi 40. rođendan! 25
Foto: Audi

Odjel za utrke za kupce dio je bivšeg quattro GmbH od 2011. Sa šest ukupnih pobjeda i tri dodatne pobjede u klasi GT3 do danas, Audi je najuspješniji proizvođač u GT3 eri klasika izdržljivosti na “Zelenom paklu”. Dakle, nije iznenađenje da Audi Sport GmbH pokreće svoje aktivnosti kako bi obilježio svoj rođendan na Nürburgringu: na ovogodišnjem izdanju 24-satne utrke, četiri Audi R8 LMS automobila Audi Sport timova natjecat će se u retro dizajnu kako bi obilježili 40. godišnjicu Audi Sport GmbH, s poznatim bojama iz Audijeve povijesti motosporta. U skladu s rođendanskim duhom, bivši DTM prvaci Mike Rockenfeller, Timo Scheider i Martin Tomczyk sudjelovat će sa brojem 40 kao startnim brojem. Njihov Audi R8 LMS iz Audi Sport Team Scherer PHX vizualno se temelji na Audiju V8 quattro DTM iz 1992. godine.

Audi quattro postao Audi Sport, savršena priča koja upravo slavi 40. rođendan! 26
Foto: Audi

Zbog svojih zahtjevnih karakteristika staze, Nordschleife nije samo izazov motosporta, već i mjerilo za proizvodna vozila Audi Sport GmbH. Svaki novi R i RS model prijeđe nekoliko tisuća kilometara na raznolikoj stazi Eifel tijekom faze razvoja. “Nürburgring je najteža trkaća staza na svijetu. To je čarobno mjesto za nas i zato je savršeno prikladno za početak našeg 40. rođendana tvrtke na 24-satnoj utrci,’ kaže Rolf Michl, generalni direktor Audi Sport GmbH i voditelj motosporta u Audiju. “Nürburgring-Nordschleife se smatra Mekom za sve ljubitelje motosporta. Za mene je 24-satna utrka jedna od najljepših stvari koje možete doživjeti u motosportu, ali Nürburgring je također bitan za razvoj naših serijskih automobila. Svi naši modeli tamo se testiraju u ekstremnim uvjetima i dovode u stanje pripravnosti za proizvodnju.”

Audi quattro postao Audi Sport, savršena priča koja upravo slavi 40. rođendan! 27
Foto: Audi