Zaklada Petrin korak u spomen na Petru Jerković, u fokusu sigurnost i važnost opreza u prometu

petrin korak sjecanje sigurnost na prometu zebra

U klubu Roko sinoć je održano okupljanje i sjećanje na Petru Jerković, tragično stradalu mladu studenticu kod studentskog doma Stjepan Radić na pješačkom prijelazu…

Prerano prekinut život mlade Petre Jerković šokirao je cijelu Hrvatsku. U sjećanje na nju i sve ostale koji su stradali zbog nepažnje u prometu osnovana je Zaklada „Petrin korak”. Podrškom ove plemenite inicijative svi se kao društvo možemo educirati o cestovnoj sigurnosti i važnosti opreza u prometu. Zapamtimo svi Petru Jerković i brinimo za sebe i druge.

Zaklada „Petrin korak” za cilj će imati edukaciju svih sudionika u prometu kako bi zajedničkim oprezom spriječili ponavljanje nesretnih slučajeva poput prerane smrti mlade studentice.

Podsjetimo, Petra Jerković bila je mlada zagrebačka studentica radne terapije. Bila je jedina kćer Joze i Vesne Jerković, voljena unuka, obožavana prijateljica, pokretač svih događanja, veselja, nadahnuće i inspiracija. Petrin život nije se previše razlikovao od prosječnog studentskog života u Zagrebu. Uz hobije poput glume u ZKM-u, plesa, učenja stranih jezika i volontiranja u raznim udrugama uživala je i u izlascima i druženjima sa mnogobrojnim prijateljima, pripremanju ispita i svim drugim veseljima koja su bila njezina svakodnevica.

Kobnog 26. lipnja 2021. na pješačkom prijelazu motociklist bez položenog vozačkog ispita A kategorije, bez zaštitne kacige i pod utjecajem alkohola oduzeo je Petri život. U trenutku kada je motociklist pretjecao 20-godišnjeg vozača vozila marke Audi, prešao je preko pune crte na sjevernu kolničku traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza, u nastavku pretjecanja i kretanja kolničkom trakom, 21-godišnji vozač motocikla pomaknuo je svoje vozilo bliže sjevernom rubu te prednjim dijelom motocikla zauvijek ugasio život 20-godišnjoj Petri koja je prelazila kolnik zagrebačke Jarunske ulice preko pješačkog prijelaza u smjeru sjevera. Nakon pretjecanja, motocikl je izletio izvan kolnika i naletio na rubni kamen, a vozač Audija zaustavio se i pješke došao do mjesta nesreće te se nakon uviđaja jednostavno udaljio. U ovom slučaju samo jedan korak bio bi dovoljan da Petra prođe bez ijedne ozljede, no taj korak za Petru značio je kraj.

U spomen na preminulu Petru, ali i brojne druge koji su stradali zbog nepažnje u prometu, brojna poznata imena iz javnog i društvenog života podržala su rad novoosnovane Zaklade za sigurnost u prometu ‘Petrin korak’. Sama djelatnost zaklade odnosit će se na učinkovitu edukaciju mladih vozača, razvijanje njihove kulture u cestovnom prometu, smanjenje stradavanja onih najranjivijih, te na prevenciju prometnih nesreća. Zaklada će novac prikupljati od bezuvjetnih i nepovratnih donacija podupiratelja. Ovim sredstvima Zaklada Petrin korak kroz humanitarne akcije i različite edukativne radionice djelovat će na ostvarenju svog primarnog cilja.

Foto: Autoportal.hr