Škoda Joyster – model koji je formirao češku marku kakvu danas poznajemo!

Škoda Joyster - model koji je formirao češku marku kakvu danas poznajemo!

Automobil za život i za radosti koje život nudi, to je bio slogan oblikovan oko Škodinog modela Joyster, konceptnog automobila kojeg je Škoda 2006. godine predstavila u Parizu. Serijska proizvodnja nije nikada započela, a ovaj se koncept trenutno nalazi u Škoda muzeju…

Kompakt s tri vrata otkriva ideju Škode, kako bi mogli izgledati mali automobil budućnosti. Njegova limun žuta boja pokazala je da će, umjesto konzervativnih menadžera, ovaj automobil ciljati dinamične i mlade ljude.

Škoda Joyster - model koji je formirao češku marku kakvu danas poznajemo!

Zahvaljujući svojim proporcijama, Joyster je izgledao šire nego što zapravo jest, a sportski izgled podvlači kratkim pregibom, stražnjim dijelom pomaknutim uz putnički prostor, robusnim i raširenim krilima te velikim alu felgama, čije su dimenzije bile daleko iznad tadašnjeg standarda unutar te kategorije vozila. Kao i prethodni konceptni modeli kao što su Roomster i Yeti, Joyster ima velike prozore te tamnoplavi A stupovi. Prednja rešetka bila je dominantna te ukombinirana sa LED prednjim svjetlima.

Škoda Joyster - model koji je formirao češku marku kakvu danas poznajemo!

Ispod staklenog panoramskog krova unutrašnjost je smještena u četiri odvojena ali anatomski oblikovana sjedala i mnogo pretinaca za odlaganje koji su bili dovoljno velikih za prijenosno računalo ili digitalni fotoaparat. Kutije na stražnjoj strani prednjih sjedala mogu se izvaditi i pomoću integriranih remena mogu se koristiti kao ruksaci, jedan od famoznih “Simply clever” solucija koje viđamo i danas.

Na sredini kokpita, u dijelu gdje bi se očekivao audio sustav, nalazio se poseban pretinac namijenjen za prijenosno računalo – vozač može ovo računalo koristiti i izvan vozila za video zapise, glazbu ili kao digitalni dnevnik. Ideja je bila da se laptop može umetnuti u nadzornu ploču, a zatim koristiti za kontrolu raznih značajki, poput audio sustava i ambijentalne rasvjete – danas taj posao odlično obavljaju infotainment sustavi osjetljivi na dodir.

Škoda Joyster - model koji je formirao češku marku kakvu danas poznajemo!

‘Masovna proizvodnja nikada nije bila ambicija, kaže Jiří Hadaščok,¸„ ali željeli smo pokazati kako bi mogao izgledati model gradskog, A segmenta. Prvi automobil koji će kupiti mladi ljudi ili mlada obitelj. Iako Joyster nije bio prethodnica nijednog određenog modela, mnoga rješenja koja se koriste u njemu zapravo su se kasnije pojavila u različitim modelima Škode. Na primjer, dizajn kotača korišten je u Roomster Scoutu i Fabia Scoutu, zatim velika ostakljena površina koja se proteže od krova kroz stražnjeg stakla, a zatim do vrata koja se pojavila u Rapid Spaceback modelu, a rešetka u obliku kvadrata bila je kasnije od koristi u drugim modelima.’

Erfolg LED žarulje
Škoda Joyster - model koji je formirao češku marku kakvu danas poznajemo!

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.