Škoda Joyster – model koji je formirao češku marku kakvu danas poznajemo!

joyster skoda side view studio photo

Automobil za život i za radosti koje život nudi, to je bio slogan oblikovan oko Škodinog modela Joyster, konceptnog automobila kojeg je Škoda 2006. godine predstavila u Parizu. Serijska proizvodnja nije nikada započela, a ovaj se koncept trenutno nalazi u Škoda muzeju…

Kompakt s tri vrata otkriva ideju Škode, kako bi mogli izgledati mali automobil budućnosti. Njegova limun žuta boja pokazala je da će, umjesto konzervativnih menadžera, ovaj automobil ciljati dinamične i mlade ljude.

skoda joyster design rear shot exterior

Zahvaljujući svojim proporcijama, Joyster je izgledao šire nego što zapravo jest, a sportski izgled podvlači kratkim pregibom, stražnjim dijelom pomaknutim uz putnički prostor, robusnim i raširenim krilima te velikim alu felgama, čije su dimenzije bile daleko iznad tadašnjeg standarda unutar te kategorije vozila. Kao i prethodni konceptni modeli kao što su Roomster i Yeti, Joyster ima velike prozore te tamnoplavi A stupovi. Prednja rešetka bila je dominantna te ukombinirana sa LED prednjim svjetlima.

skoda joyster design front view exterior

Ispod staklenog panoramskog krova unutrašnjost je smještena u četiri odvojena ali anatomski oblikovana sjedala i mnogo pretinaca za odlaganje koji su bili dovoljno velikih za prijenosno računalo ili digitalni fotoaparat. Kutije na stražnjoj strani prednjih sjedala mogu se izvaditi i pomoću integriranih remena mogu se koristiti kao ruksaci, jedan od famoznih “Simply clever” solucija koje viđamo i danas.

Na sredini kokpita, u dijelu gdje bi se očekivao audio sustav, nalazio se poseban pretinac namijenjen za prijenosno računalo – vozač može ovo računalo koristiti i izvan vozila za video zapise, glazbu ili kao digitalni dnevnik. Ideja je bila da se laptop može umetnuti u nadzornu ploču, a zatim koristiti za kontrolu raznih značajki, poput audio sustava i ambijentalne rasvjete – danas taj posao odlično obavljaju infotainment sustavi osjetljivi na dodir.

skoda joyster interior design wheel dashboard

‘Masovna proizvodnja nikada nije bila ambicija, kaže Jiří Hadaščok,¸„ ali željeli smo pokazati kako bi mogao izgledati model gradskog, A segmenta. Prvi automobil koji će kupiti mladi ljudi ili mlada obitelj. Iako Joyster nije bio prethodnica nijednog određenog modela, mnoga rješenja koja se koriste u njemu zapravo su se kasnije pojavila u različitim modelima Škode. Na primjer, dizajn kotača korišten je u Roomster Scoutu i Fabia Scoutu, zatim velika ostakljena površina koja se proteže od krova kroz stražnjeg stakla, a zatim do vrata koja se pojavila u Rapid Spaceback modelu, a rešetka u obliku kvadrata bila je kasnije od koristi u drugim modelima.’