Volkswagen Golf R “20 Years”, čuveno slovo R u Wolfsburgu posebno slave

Volkswagen Golf R  godina

Rođendanska izvedba Golfa R slavi okruglih 20 godina na tržištu, Volkswagen Golf R “20 Years” kao ekskluzivni model posebnog izdanja.

Ova izvedba ima kolekcionarske elemente, kako zbog svoje važnosti, tako zbog detalja i ograničenosti serije. R oznaka sad već desetljećima simbolizira prijenos inovativnih tehnologija u serijsku proizvodnju.

Volkswagen Golf R “20 Years”, čuveno slovo R u Wolfsburgu posebno slave 25

Zajednice obožavatelja diljem svijeta oduševljene su izražajnim dizajnom i poboljšanim performansama. Novi Golf R “20 Years” sada je dostupan za narudžbu po cijeni od 59.995 eura u Njemačkoj.

Golf R “20 Years” svojom pogonskom tehnologijom nadmašuje sve što je do sada lansirano s oznakom – Golf. Obljetnički model ubrzava do 100 km/h za samo 4,6 sekundi, a najveća brzina elektronički je ograničena na 270 km/h.

Volkswagen Golf R “20 Years”, čuveno slovo R u Wolfsburgu posebno slave 26

Izdanje Golf R “20 Years” tek treba stić, asigurno je kako će njegovih 245 kW/333 KS, koje isporučuje 2,0-litreni četverocilindrični turbo motor, donijeti gomilu zabave.

Vozač može odabrati Emotion Start kako bi aktivirao početno prekoračenje brzine motora do 2500 o/min. U kombinaciji s posebno upečatljivom akustikom vožnje, to dodatno pojačava očekivanje tipičnog iskustva R vožnje.

Volkswagen Golf R “20 Years”, čuveno slovo R u Wolfsburgu posebno slave 27

Golf R “20 Years” bit će dostupan kao standard s paketom R Performance koji je već poznat iz Golfa R (uključujući, na primjer, R-Performance Torque Vectoring u kombinaciji s Vehicle Dynamics Manager i dva dodatna načina vožnje – Special i Drift ) i dodatno će biti unaprijeđen ekskluzivnim detaljima dizajna. Na stražnjoj strani krovni spojler naglašava sportski izgled vozila, koje je standardno opremljeno 19-inčnim aluminijskim naplatcima Estoril.

Sportska i ekskluzivna priroda marke premium performansi iz Volkswagena također je vidljiva u unutrašnjosti. Po prvi put u serijskom Volkswagenu, armaturna ploča i obloge vrata imaju ukrasne elemente od originalnog karbona. Model posebnog izdanja ima plave R logotipe.

Kao i svi modeli Golfa, Golf R “20 Years” će se proizvoditi u tvornici u Wolfsburgu – domu Golfa. Golf R “20 Years” stići će u zastupstva na mnogim europskim tržištima i Sjevernoj Americi sredinom 2022., odnosno već kroz mjesec dana.

Volkswagen Golf R “20 Years”, čuveno slovo R u Wolfsburgu posebno slave 28

Golf R “20 Years” je peto izdanje iznimno sportskog Golfa R. Priča o uspjehu modela započela je 2002. godine s Golfom R32 i njegovim 3,2-litrenim šestocilindričnim motorom snage 177 kW (241 KS) . Bio je to najsnažniji Golf koji je Volkswagen napravio do tog trenutka. S pogonom na sve kotače u kombinaciji s ekskluzivnim dizajnom i opremom, ovaj vrlo dinamičan automobil bio je tehnološko mjerilo u svojoj klasi. Golf R32 je odmah postigao uspjeh, a njegova je prodaja bila trostruko veća od prvotno planirane brojke. To je taj Golf efekt…

Foto: Volkswagen