Unimog još jednom podsjetio koliko je popularan, održano veliko okupljanje za 75. rođendan stroja

Unimog  godina

Proteklog je vikenda u Gaggenauu proslavljeno je 75 godina Unimoga…

Tom prilikom vožnju je odradio i konvoj od 75 vozila Unimog, koji su prošli put od proizvodnog pogona u Wörth am Rhein preko Karlsruhea i seoskim cestama do Unimogovog rodnog grada Gaggenaua u Murgu.

Unimog  godina

Tvornica Gaggenau proizvodila je Unimog pod markom Mercedes-Benz od 1951. nadalje, pa se 2021. zapravo obilježava dvostruka obljetnica: 75 godina Unimoga i 70 onih s Mercedesovom zvijezdom na poklopcu motora. Početno mjesto rođenja “univerzalno primjenjivog motoriziranog uređaja” kakvog je Unimog izvorno poznavao bilo je u Schwäbisch Gmündu, gdje je prvi prototip prošao testiranje na poljima i uzbrdicama još 1946. godine.

Unimog  godina

Gaggenau je sada dom muzeja Unimog, gdje se sve vrti oko Unimoga – a tijekom ovog vikenda to je bio slučaj čak i više nego inače. Na temelju muzeja posjetitelji su mogli pogledati 75 vozila koja su činila konvoj Unimog, dok su ljubitelji tehnologije uživali u raznim prezentacijama koje su također napravljene.

Unimog  godina

Osim toga, sudionici konvoja bili su pozvani da sudjeluju u pokaznim vožnjama po poligonima Ötigheim, kroz malu zahvalu na dugom putovanju, koje su neki od njih prevalili kako bi podijelili svoje automobilske dragulje s ostalim gostima. Obljetnički vikend organizirali su Unimog Club Gaggenau, Unimog muzej i Mercedes-Benz Special Trucks.

Unimog  godina
Karin Rådström (foto: Daimler)

Karin Rådström, članica Uprave Daimler Truck AGod veljače 2021. odgovorna je za Mercedes-Benz Trucks, također je bila među posjetiteljima događaja, koji su podijelili svoju strast prema brojnim prisutnim povijesnim vozilima Unimog.

Foto: Daimler