Demper u akciji oživljavanja, hoće li uspjeti upaliti nakon što je godinama stajao?

Demper u akciji oživljavanja, hoće li uspjeti upaliti nakon što je godinama stajao? 25

Kamion u misiji oživljavanja, sat vremena trajao je postupak pripreme da bi 14-litarski motor proradio…

Obično dvanaestocilindrične motore povezujemo s vrhunskim automobilima i povremenim SUV modelima kao što su Audi Q7 V12 TDI, Rolls-Royce Cullinan ili Bentley Bentayga. Međutim, ovdje je akter potpuno drugačije namjene. Riječ je o kamionu Wabco Haulpack s Detroit Diesel Series 71 pogonskim sklopom, dvotaktnim motorom koji je bio dostupan u rednim i V konfiguracijama.

Najmanji u seriji bio je jednocilindrični, 1,2-litreni agregat, dok je najveći bio V16 18,6-litreni. Ostavljen da trune mnogo godina, ovaj zahrđali stari damper ima V12 varijantu s obujmom od 14 litara i oko 425 konjskih snaga. 12V-71 nudio se u konfiguracijama s klasičnim usisom i turbopunjačem s izlaznom snagom od 394 KS do 525 KS.

U doba Instagram Reelsa i YouTube Shortsa, video od skoro sat vremena mogao bi se činiti pretjeranim, ali smatramo da je vrijedan svake sekunde vašeg vremena. Na vrhuncu svog životnog vijeka, ovaj masivni kamion vukao je teške terete u kamenolomu u Queenslandu u sjeveroistočnoj Australiji. Kiper kamion Wabco Haulpak nažalost nije dobio zasluženu mirovinu jer je ostavljen da umre kako bi napravio mjesta za novije, naprednije dempere.