Setra slavi 70. godina rada, autobusna ikona kroz generacije postavlja standarde

Setra

70 godina Setre. S ukupno šest serija modela u proteklih sedam desetljeća, renomirana marka sa sjedištem u Ulmu redovito postavlja standarde u europskoj industriji autobusa i ima presudan utjecaj na razvoj sektora.

Sve je krenulo 1951. kada su radovi na vozilu u Kässbohrer, sa sjedištem u Ulmu, rezultirali predstavljanjem modela S 8 i istovremeno marki dali današnji naziv – Setra.

Setra S
Setra S 8

Inače, Setra je skraćenica od “selbsttragend”, njemačka riječ za samonosivost, u odnosu na monokokna konstrukcija autobusa. Ovaj prvi autobus proizveden u serijskoj proizvodnji sa samonosivom karoserijom, stražnjim motorom i izravnim pogonom na stražnju osovinu. Predstavljen je tijekom Međunarodnog salona automobila (IAA) u Frankfurtu.

Prvi autobusi Setra pomogli su osigurati da samonosni princip dizajna uživa brzi prodor na tržište. S 10 bio je drugi Setrin model nakon S 8 i postao je istinski najprodavaniji. Karoserija vozila bila je dulja od prethodnika.

Prvi modularni sustav Setra pokrenut je 1959. i u to je vrijeme bio potpuno nov u dizajnu autobusa. Zahvaljujući ovom dobro osmišljenom modularnom principu, bilo je moguće posebno učinkovito proizvoditi vozila. Na ovaj način svakodnevno bi se mogla proizvesti četiri autobusa.

Prijelaz sa serije modela Setra 10 na seriju modela 1967. godine označio je daljnji razvoj u industrijalizaciji autobusa u tvrtki. Svih devet modela proizvedeno je iz brojnih zajedničkih dijelova iz Setrinog drugog modularnog sustava.

Izgled autobusa u seriji modela 100 karakterizirali su oštrije linije, veći stupanj udobnosti, veći putnički prostor i veći prostor za glavu u unutrašnjosti.

Setra
Setra S 150, predstavljala je najraskošniji model iz serije 100

1976. godine pokrenuta je serija modela Setra 200 sa šest različitih modela. Vozila treće generacije Setre impresionirala su klasičnom elegancijom u linijama svog dizajna koji je bio usmjeren prema zadržavanju vrijednosti i praktičnosti. Autobusi serije 200 također su odvojeno funkcionirali ventilaciju i grijanje za vozača i kokpit, što je uključivalo intenzivno odmagljivanje vjetrobranskog stakla.

1991. je donijela seriju 300. Nova generacija predstavljena je u Ulmu, nakon šest godina razvoja. Značajna stvar bio je kokpit s ergonomskim dizajnom u kojem su najvažniji pojedinačni instrumenti bili smješteni u vozačevo primarno vidno polje.

Dok su se turistički autobusi iz serije 300 uspostavljali na europskom autobusnom tržištu, programeri su radili na lansiranju višenamjenskih autobusa na tržište za redovne linije prijevoza, međugradske relacije i izlete. Načelo dizajna modula značilo je da se tri različite varijante sabirnice mogu graditi na temelju samo jednog modela. Svi su bili opremljeni istom šasijom i ovjesom, ali imali su različite putničke pretince.

Počevši od serije modela 300, asortiman autobusa sada je klasificiran u tri kategorije – TopClass, ComfortClass i MultiClass – kako bi se pojednostavio pregled asortimana modela.

2001. godine Setra je predstavila TopClass 400, najavljujući novu dimenziju u dizajnu turističkih autobusa, koji su garanitirali putovanja po najvišim standardima za vozača i putnike.

Paletu su 2004. proširili turistički ComfortClass 400. I konačno, u rujnu 2005. pokrenuti su međugradski autobusi serije MultiClass 400. Serija modela 400 obuhvaćala je ukupno više od 20 modela.

Setra ComfortClass 500 predstavljen je 2012. godine nakon četverogodišnje razvojne faze koja je uključivala sveobuhvatna ispitivanja. Marka autobusa sa sjedištem u Ulmu Daimler AG postavila je mjerila s obzirom na ekonomsku učinkovitost, kvalitetu, udobnost i sigurnost s ovom vizionarskom serijom modela. Elegantna vozila TopClass 500 stigla su 2014. godine.

Setra

Autobus “na kat” S 531 DT, postao je vodeći model TopClass 500, koji je krenuo s proizvodnjom 2019.

Nema sumnje, gotovo smo sigurni da se svatko od nas barem jednom vozio u jednoj Setri.

foto: Daimler