Mercedes-Benz CLR vjerojatno je model s najspektakularnijim letom u povijesti svih utrka

Le Mans Mercedes CLR

Svi ljubitelji automobilistički utrka, ovog nemilog događaja sigurno se dobro sjećaju…

Nevjerojatno, ali vozač Peter Dumbreck izašao je neozlijeđen nakon ‘leta’ tijekom utrke 24 sata u Le Mansu, kada je njegov Mercedes-Benz CLR pogodio preko zaštitnih ograda u šumu pokraj staze. Sve se to odvilo pri brzini od oko 300 km/h. Škot koji je dva desetljeća uspješno vozio i osvajao brojna natjecanja, ipak je ovim letom obilježio svoju karijeru i upisao se u povijesne knjige.

I danas se razglaba zašto je došlo do ovog nestvarnog prizora na bolidu broj 5. A jedna od glavnih teza koje se najčešće čuju, upiru prstom u loš aerodinamički dizajn, što je rezultiralo da se prednji dio automobila lagano odvoji od tla, a zatim i okrene bez ikakvog vanjskog kontakta.

Mark Webber doživio je gotovo identičan slučaj u istom modelu s oznakom broja 4, a sve se odvilo tijekom treninga u četvrtak navečer i subotnjeg zagrijavanja.

Jedini ‘preživjeli’ automobil ekipe, s oznakom broja 6 odmah je povučen, a ekipa se na neslavan način povukla iz svih aktivnosti oko priprema i vožnje utrke izdržljivosti, na slavnom Le Mansu, ali i nizu američkih utrka tog tipa.

Nakon što ovo vidite, biti će vam jasno i zašto su odustali.

I neslavan kraj za Marka Webbera (na 2:40 min)…

https://www.youtube.com/watch?v=1V2Jqp27XFM