Posljednji pozdrav, Stirling Moss (17. rujna 1929. – 12. travnja 2020), jutros nas je napustio veliki gospodin i promotor automobilizma

Sir Moss

Najbolji vozač koji nije uspio osvojiti svjetsko prvenstvo Formule 1, za svoje je iznimne rezultate dobio plemićku titulu Sir…

Tužan Uskrs za sve istinske ljubitelje motorsporta. Sir Stirling Moss jutros je preminuo u svojem domu, u 90. godini života. Čovjek uz čije se ime obično veže titula najboljeg vozača koji se nikada nije uspio okititi naslovom svjetskog prvaka u Formuli 1, iako nije bila rijetkost pronaći ga i na vrhu nekih anketa o najboljim vozačima svih vremena, neovisno o naslovima.

Do Mossa to je bio sport mahom rezerviran za bogataše, nerijetko čak i aristokraciju. Potjecao je iz ne toliko imućne židovske trgovačke obitelji, no zarana je odlučio da ne želi biti ništa drugo nego vozač utrka, to mu je i pisalo pod zanimanjem u putovnici. Stoga je odlučio da mora od utrkivanja i zarađivati dovoljno za život, ne samo tijekom nego i nakon karijere.

Sir Moss

Svakako, i ranije su postojali ljudi koji su efektivno živjeli od utrkivanja, no Moss je prvi uveo u taj sport profesionalizam u punom smislu te riječi. Našao je osobne sponzore, nastupao u reklamama za raznorazne proizvode, zapravo to još uvijek čini, prije nekoliko godina kontroverzno je počeo reklamirati jedno sredstvo za pomoć potenciji muškaraca starije dobi.

Time je napravio jedan od ključnih koraka u transformaciji automobilskih utrka iz romantičnih vremena u profesionalni sport.Sociološki gledano, najveći je doprinos povijesti utrka Moss dao u tome, no njegova trkaća karijera zbog toga nije nimalo manje impresivna. Današnje vrijeme opsjednuto je titulama, pa Mossa gledaju kroz prizmu četiri uzastopne sezone koje je završio kao drugoplasirani u Svjetskom prvenstvu Formule 1.

Sir Moss

No, pravu istinu govori podatak o njegovih 212 pobjeda u utrkama, u različitim kategorijama, s različitim tipovima i markama automobila. Nevjerojatna svestranost Stirlinga Mossa okrunjena je draguljem u toj niski pobjeda, osvajanjem utrke Mille Miglia 1955., s timom Mercedes-Benz. U čitavoj povijesti samo su Rudolf Caracciola i on od stranaca uspjeli osvojiti tu iscrpljujuću utrku.

Sir Stirling Moss
Kakav duo, vozači Mercedes-Benza, Stirling Moss (lijevo) i Juan Manuel Fangio (desno) (foto: Daimler)

Mossova karijera je naprasno prekinuta teškom nesrećom u Goodwoodu 1962., nakon koje je proveo nekoliko tjedana u komi. Oporavak je jako dugo trajao i kada je uvidio da više nema brzinu potrebnu za povratak na sam vrh, Moss se radije povukao nego da tavori u prosječnosti. Početkom 1980-ih nakratko se vratio u BTCC, a potom bio je aktivan u utrkama oldtimera, sve do 2011., kad objavljuje definitivni prestanak utrkivanja, u dobi od 82 godine.

Sir Stirling Moss
Slika iz 2015. i vožnja Sir Mossa Mercedes-Benz Formula 1 boilida (W 196 R) na čuvenom Festivalu brzine u Goodwoodu…  (foto: Daimler)

Moss, koji je od kraljice dobio i vitešku titulu, bio je jedan od najpoznatijih i najvećih svjetskih promotora automobilizma, rado viđen gost na svim utrkama i okupljanjima vezanima za automobile. Automobilski viteže, počivao u miru.

Sir Stirling Moss
Stirling Moss i slika iz davne 1955. prilikom test vožnje novog Mercedes-Benz 300 SLR (W 196 S) na Hockenheimringu (foto: Daimler)

Izvor: Autoportal.hr (Dino Milić-Jakovlić)