Mercedes-Benz C 111-II nepoznati koncept slavi 50 godina od premijere u Ženevi

C II

Konceptni primjerak hvalio se revolucionarnim Wankel motorom, interesa nije manjkalo, ali Nijemci su razmišljali drugačije…

Nepoznata, a istovremena fascinantna ikona sportskog automobila stiže iz Stuttgarta. Tek rijetki će znalci i poznavatelji automobilske povijesti i ljubitelji njemačke marke znati za Mercedes-Benz C 111. Kasnije se taj model u Ženevi predstavio u drugoj razvojnoj fazi, C 111-II, u revolucionarnom tonu Wankel motora.

Mercedes Benz C  II
Mercedes-Benz C 111-II (foto: Daimler)

Radi se o četverotaktnom motor M 950 F s rotirajućim ekscentričnim klipom, uz 602 ccm zapreminu svake komore, koji isporučuje 257 kW/350 KS.
Supersportski automobil predstavljen je prije 50 godina na 40. salonu automobila u Ženevi, održanom u periodu od 12. i 22. ožujka 1970.

Mercedes Benz C  II
Vrijeme kada je i Mercedes-Benz gledao prema Wankel motoru… (foto: Daimler)

Svojom izgledom odmah je izazvao golemi interes. C111-II u visinu je mjerio samo 1120 milimetara. Model koji je mogao pojuriti, za to vrijeme, fascinantnih 300 km/h, može se vidjeti muzeju Mercedes-Benza, u odjelu ‘Fascinacija tehnologijom’.

Mercedes Benz C  II
Posebno mjesto u muzeju… (foto: Daimler)

C 111-II razvijen je na temelju C 111, koji je predstavljen u jesen 1969. U smislu tehnologije posebno ga karakterizira četverotaktni Wankel motor, pravi sportski motor. Dizajnerski odjel, na čelu s Brunom Saccom i Josefom Gallitzendörferom, krenuo s s poslom u ljeto 1969.

U usporedbi s prethodnikom, poboljšali su vidno polje vozača mijenjajući blatobrane, krov i poklopac prtljažnika. Aerodinamika vozila također je bila pojednostavljena. Kasnija mjerenja pokazala su kako je otpor zraka na vozilu smanjeno za 8%, u odnosu na prethodnika. Također, interijer C 111-II baš poput vanjskih linija, osvaja suvremenom estetikom. Iako je futuristički, naglašava se prikladnost za svakodnevnu uporabu sa značajkama kao što su prostor za jedan veliki i dva mala kovčega.

Mercedes Benz C  II
Nešto sasvim drugačije za to vrijeme C 111-II (foto: Daimler)

C 111 predstavljao je vrhunac od samog početka. Slijedom toga, Uprava tadašnjeg Daimler-Benza AG odlučila je 20. svibnja 1969. kako će se ovaj model predstaviti javnosti. Prvo na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu. Nakon senzacionalnog debija, C 111 prisustvovao je brojnim drugim sajmovima i izložbama – Paris Motor Show, London Motor Show (listopad 1969), Torino Auto Show (listopad/studeni 1969), Jochen Rindt Show u Beču (studeni 1969) i Essen (Prosinac 1969.), Međunarodni sajam automobila u Bruxellesu (siječanj 1970.) i Chicago Auto Show (veljača 1970.). Zatim je razvijena verzija C 111-II, koja je tada premijerno predstavljena u Ženevi u ožujku 1970.

Mercedes Benz C  II
Mercedes-Benz C 111-II premijerno na Ženevi prije 50 godina… (foto: Daimler)

Odmah je zavladao veliki interes za model. Vrijedi istaknuti slučaj, kada je u Londonu 1969. automobilski entuzijast na licu mjesta ponudio uplatu od pola milijuna njemačkih maraka za vozilo. Ipak, Nijemci su jasno stavili do znanja da ovo eksperimentalno, konceptno vozilo i nije na prodaju.

Zapravo, već na početku je bilo određeno, kako će C 111 poslužiti za upoznavanje Wankelova motora u „malom, pristupačnom sportskom automobilu“, a sve u svrhu kako bi ga prilagodili za nadolazeći ‘Pagoda’ model SL (W 113).

Prije pedeset godina posjetitelji u Ženevi nisu se tako mogli diviti samo C 111-II kao izložbenom eksponatu, već su ga mogli vidjeti i u pokretu, jer je Mercedes-Benz doveo dva od ukupno pet napravljeni konceptnih vozila iz druge serije na Sajam automobila.

Prototip kodnog broja 31, a samim tim i prvi C 111-II, za potrebe medija pojurio je 10. i 11. ožujka 1970. na stazi Circuit de Monthoux, kraj Ženeve.

Mercedes Benz C  II
Veliki interes javnosti od prvog dana, a ovako je izgledalo na probnim vožnjama na stazi u Monthouxu (foto: Daimler)

C 111 nije bio dizajniran samo futurističkim oblikom. To je ujedno i prvo vozilo na svijetu koje je u potpunosti dizajnirano na računalu. Digitalna tehnologija je čak omogućila izračunavanje dinamičkih opterećenja, ali i smanjila razvojni period za oko četiri mjeseca.

No, nije sve ostalo na Wankelu. Nijemci su ugradili 3,5-litarski V8 sklop, a kao takav se i danas zna pojaviti na najpoznatijim susretima klasika.

U usporedbi s prethodnikom, C 111-II imao je brojne pogodne detalje. To je bilo posebno važno Rudolfu Uhlenhautu, šefu odjela za razvoj putničkih vozila Mercedes-Benz. Pored redovnog prtljažnika, u vozilu je bilo i prostora za smještaj jednog predmeta za prtljagu u području poklopcu prtljažnika, osiguranog trakama, kao i mogućnost prijevoza skija.

Mercedes Benz C  II
Jedna od rijetki fotografija C 111-II u vožnji tijekom test vožnji prije premijere u Ženevi… (foto: Daimler)

Uhlenhaut je također proveo zanimljiv test – ‘topljenja maslaca’. U tom se procesu vozilo vozi dok se pokušava utvrditi da li se pakiranje maslaca stavljeno u prtljažnik topi kao rezultat raspršene topline motora, unatoč izolaciji prtljažnika.

Razvoj super sportskog automobila s Wankelovim motorom nije nikad prisvojena od strane Nijemaca. Nisu bili zadovoljni nekim tehničkim aspektima koje donosi ta koncepcija, pa se ideja vrlo brzo zgužvana našla u prašnjavim ladicama. Ipak, konceptna zvijezda i dalje sjajno svijetli i zauvijek će biti velika atrakcija u muzeju, kao i povijest razvoja ovog fascinantnog vozila.

Mercedes Benz C  II
Prva verzija C 111(lijevo), testno vozilo (desno) i C 111-II (sredina) 1970. predstavljen u Ženevi (foto: Daimler)