Porsche Taycan Turbo GT postao s 1100 KS najsnažniji Porsche ikad, odmah odradio dva rekordna kruga

Porsche Taycan Turbo GT postao s 1100 KS najsnažniji Porsche ikad, odmah odradio dva rekordna kruga 25
Foto: Porsche

Najsnažniji serijski Porsche svih vremena postavlja rekordna vremena kruga u Laguni Seci i Nürburgringu

Porsche proširuje ponudu modela potpuno električne sportske limuzine. Najnoviji dodatak je Taycan Turbo GT i Taycan Turbo GT s paketom Weissach. Potonji je napravljen za stazu i odbacuje stražnja sjedala u korist još boljeg omjera snage i težine.

Pri vršnoj snazi oba modela mogu isporučiti više od 1100 KS. U kombinaciji s različitim mjerama lagane konstrukcije i aerodinamike, nova dva potpuno električna GT sportska automobila podižu ljestvicu u pogledu dinamike vožnje. Snažniji i učinkovitiji pretvarač impulsa koji koristi silicijev karbid kao poluvodički materijal koristi se na stražnjoj osovini. Prvi modeli Taycan Turbo GT kupcima bi trebali biti isporučeni od ovog proljeća.

Porsche Taycan Turbo GT postao s 1100 KS najsnažniji Porsche ikad, odmah odradio dva rekordna kruga 26
Foto: Porsche

Taycan Turbo GT s paketom Weissach osvojio je titulu najbržeg električnog serijskog automobila na Weathertech Raceway Laguna Seca, u Kaliforniji, 23. veljače 2024. S vremenom od 1:27.87 min., razvojni vozač Porschea Lars Kern odradio je najbrži krug od bilo kojeg drugog vozača s električnim automobilom homologiranim za ceste.

Nedugo prije toga, predprodukcijska verzija istog novog modela postavila je novi rekord u klasi na Nürburgringu. Za volanom je tom prilikom bio također Kern koji je zabilježio vrijeme kruga od 7:07.55 min. na Nordschleifeu. Ovo službeno vrijeme kruga je nevjerojatnih 26 sekundi brže nego što je Kern zabilježio za svoj posljednji rekordni krug u limuzini Taycan Turbo S Sport opremljenoj paketom performansi u kolovozu 2022. Ovo vrijeme također predstavlja trenutni rekord za serijsku proizvodnju električnih automobila i također čini Turbo GT najbržim četvora vrata od bilo koje vrste pogona na Nürburgringu.

“Dva rekorda u Laguna Seci i na Nordschleifeu pokazuju kakav veliki potencijal na stazi postoji u Taycanu,” kaže potpredsjednik Model Line Kevin Giek. “Da biste dokazali svoju hrabrost na stazi, nije dovoljno jednostavno imati što je moguće više snage. Sveukupni paket ubrzavanja i kočenja, prianjanja u zavojima, aerodinamike, stabilnosti i finog podešavanja mora biti pravi. Posebno u Taycanu Turbo GT i Taycanu Turbo GT s Weissach paketom, naši su inženjeri to postigli na apsolutno zadivljujući način. Već su napravili sjajan posao s nedavno ažuriranim postojećim modelima Taycan. Ali naši novi GT automobili ponovno jasno podižu ljestvicu još više u pogledu dinamike vožnje.”

Porsche je nedavno opsežno unaprijedio liniju modela Taycan i općenito povećao ukupnu snagu sustava automobila. Između ostalog, poboljšani pogonski sklop s novim motorom stražnje osovine omogućuje još dinamičnije performanse u usporedbi s prethodnim modelima. Taycan Turbo GT i Taycan Turbo GT s paketom Weissach novi su sportski vodeći modeli i podižu performanse Taycana na višu razinu. Opremljena snažnijim pulsnim pretvaračem, oba automobila imaju 580 kW. S Launch Controlom koji se povećava na do 760 kW overboost snage ili do 815 kW na dvije sekunde prema metodi mjerenja vršne snage.

Porsche Taycan Turbo GT postao s 1100 KS najsnažniji Porsche ikad, odmah odradio dva rekordna kruga 27
Foto: Porsche

Taycan Turbo GT treba samo 2,3 sekunde za sprint od nula do 100 km/h, odnosno samo 2,2 sekunde s Weissach paketom. To čini model jednu do dvije desetinke sekunde bržim od Taycana Turbo S. Razlika u ubrzanju s mjesta do 200 km/h još je veća: 6,6 ili 6,4 sekunde za Taycan Turbo GT bez/s Weissach paketom, što je do 1,3 sekunde brže od Taycana Turbo S.

Porsche Taycan Turbo GT postao s 1100 KS najsnažniji Porsche ikad, odmah odradio dva rekordna kruga 28
Foto: Porsche

Impulsni pretvarač ključna je komponenta za upravljanje elektromotorom. U oba modela Taycan Turbo GT na stražnjoj osovini koriste se pretvarači impulsa s maksimalnom strujom od 900 ampera. Oni isporučuju još više snage i okretnog momenta nego pretvarač impulsa od 600 ampera u Taycanu Turbo S. Za bolju učinkovitost, silicijev karbid također se koristi kao poluvodički materijal u pretvaraču impulsa. Ovo značajno smanjuje gubitke pri prebacivanju u PWR i omogućuje veće frekvencije preklapanja. Prijenosni omjer i robusnost mjenjača također su poboljšani, što omogućuje veće vrijednosti okretnog momenta. Maksimalni okretni moment u obje verzije je do 1.340 Nm. Domet modela Taycan Turbo GT je do 555 km prema WLTP mjerenjima.