Porsche Cayenne policija trajno oduzela vlasniku vozila u Čakovcu

Trajno oduzeto vozilo

Odluka je to Visokog prekršajnog suda RH prema recidivistu u počinjenju prometnih prekršaja trajno oduzet Porsche Cayenne

Temeljem optužnog prijedloga Postaje prometne policije Čakovec, Općinski sud u Čakovcu donio je presudu kojom se 28-godišnjaku trajno oduzima osobni automobil marke Porsche Cayenne (proizveden 2021. godine), koji postaje trajno vlasništvo Republike Hrvatske, dok se izvršenje mjere povjerava Policijskoj upravi međimurskoj. Na ovu prvostupanjsku presudu okrivljenik je pravodobno podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu Republike Hrvatske, a koji je nakon održane sjednice sudskog vijeća odbio žalbu okrivljenika te potvrdio pobijanu presudio Općinskog suda u Čakovcu. Samim time prvostupanjska presuda postala je pravomoćno te je oduzeti osobni automobil prešao u trajno vlasništvo Republike Hrvatske.

Kako je došlo do ovakvog razvoja događaja? U petak 11. ožujka u 14:35 sati ove godine u Čakovcu, Preloškoj ulici, policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, prilikom nadzora cestovnog prometa zaustavili su osobni automobil Porsche Cayenne, kojim je upravljao prethodno spomenuti muškarac. Provedenim nadzorom utvrđeno je kako je vozač upravljao vozilom u vrijeme dok mu je zbog skupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u razdoblju od dvije godine, rješenjem nadležne policijske uprave ukinuta i oduzeta vozačka dozvola. Vozač je uhićen, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, uz optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona sigurnosti prometa na cestama, doveden je dežurnom sucu Općinskog suda u Čakovcu (Prekršajni odjel). Nakon saslušanja sudac je okrivljeniku odredio zadržavanje te je predan u varaždinski zatvor.

Na osnovu opisanog prekršaja okrivljeni je pravomoćnom presudom proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 46 dana s uvjetnom osudom u trajanju od šest mjeseci. Ujedno, okrivljeniku je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od 12 mjeseci. Također, spomenutom presudom okrivljeniku je određeno oduzimanje osobnog automobila, bez prava na naknadu, a koji postaje vlasništvo Republike Hrvatske.

Porsche Cayenne policija trajno oduzela vlasniku vozila u Čakovcu 25
Foto: PU međimurska

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske u obrazloženju presude smatra kako je trajno oduzimanje osobnog automobila opravdano s obzirom na raniju višestruku prekršajnu kažnjavanost okrivljenika, što potkrepljuje činjenicom kako ranije kažnjavanje novčanim kaznama i izricanje zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima za teške prekršaje protiv sigurnosti cestovnog prometa (upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, prekoračenje dopuštene brzine, izazivanje prometne nesreće i odlazak s mjesta prometne nesreće bez ostavljanja svojih osobnih podataka i podataka o vozilu), nije kod okrivljenika preventivno utjecalo na njegovo ponašanje u prometu te kako bi se ga isključilo iz prometa i spriječilo da čini nove prekršaje u prometu. Naime, prvostupanjski je sud prilikom donošenja odluke o oduzimanju osobnog automobila kojim je počinjen prekršaj, utvrđivao je li oduzimanje razmjerno počinjenom djelu. Dakle, utvrđeno je da se radi o teškom prekršaju i velikoj društvenoj opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je okrivljenik već dva puta pravomoćno kažnjen za isto djelo u 2021. godini, pa je radi očuvanja javnog i pravnog poretka Republike Hrvatske i ostalih država članica Europske unije , kao i zaštite opće sigurnosti, nužno izricanje oduzimanja osobnog automobila kojim je prekršaj počinjen, kako okrivljenik ubuduće ne bi počinio novi prekršaj, a ujedno kao i upozorenje eventualnim drugim počiniteljima da ne čine takve prekršaje. Dakle, opasnost od ugrožavanja sigurnosti prometa je veća nego pravo na privatno vlasništvo ili pravo na korištenje vozila, pa je u ovom slučaju pravno irelevantno je li počinitelj prekršaja vlasnik vozila kojim je prekršaj počinjen ili korisnik vozila.

Oduzimanje vozila
Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču (povratniku u počinjenju prometnih prekršaja), koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju za počinjenje prekršaja opisanih u članku 229. stavku 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Radi se o osam najtežih prekršaja za koje je detektirano da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u cestovnom prometu, a to su:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,

2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,

3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,

4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,

5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,

6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,

7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Ako se takav vozač zatekne u prometu Prekršajni sud mora donijeti odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom u roku od 15 dana. Takvo vozilo se u pravilo oduzima u korist Republike Hrvatske. Napominjemo, kako vozač ne mora biti vlasnik da bi se vozilo moglo oduzeti.

U razdoblju od 1. kolovoza 2019. godine do 1. listopada 2022. godine policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec privremenu su oduzeli 14 vozila. Od spomenutog broja privremeno oduzetih vozila, pravomoćnim sudskim presudama trajno je oduzeto sedam (7) vozila u korist Republike Hrvatske. Među trajno oduzetim vozilima nalaze se i vozila čija se pojedinačna vrijednost procjenjuje na više od 700.000 kuna.

Upozoravamo vlasnike vozila da ne daju na korištenje svoja vozila osobama za koje prethodno nisu provjerili njihovu sposobnost za ispunjavanje određenih uvjeta potrebnih za upravljanje vozilom.

Izvro/Foto: PU međimurska