Porsche 960 kao Vision Turismo, s ovim modelom krenuo je projekt Taycan

Porsche  Vision Turismo

Zapitate li se nekada kako dizajneri dođu na ideju inovativnog izgleda?

Nije svaki uspješan model serijske proizvodnje razvijen u linearnom postupku dizajniranja. Ponekad može doći do niza slučajnosti i neočekivanih poslagivanja zvijezda, koje dizajnera vode kroz nekoliko zaobilaznih puteva do konačnog odredišta.

Porsche  Vision Turismo

Priča o Porscheu Taycanu, prvom potpuno električnom serijskom sportskom automobilu marke – također je započela nesporazumom.

„Kad sam prolazio, vidio sam shematski prikaz Porschea 918 na dizajnerskoj crtaćoj ploči u našem studiju. Flomasterom je precrtana linija koja jasno pokazuje padajuću konturu ”, prisjetio se Michael Mauer. “Krajičkom oka izgledao je poput spoja stražnjih vrata. Bio sam zapanjen! ”

Porsche  Vision Turismo

Rođena je ideja o super sportskom automobilu s četiri sjedala. Sljedeće pitanje bilo je pitanje odgovarajućeg pogonskog sustava, koji omogućuje ostvarivanje posebno sportskih ambicija: može li ovog uzbudljivog sportaša automobila pokretati sredinom postavljeni motor? Ili bi trebao dobiti motor smješten straga u skladu s tradicijom marke – kao prvi puni četverosjed Porsche 911?

“S obzirom na pitanje proporcija i pojave teme o električnoj mobilnosti, otkrili smo da bi se ideja mogla još bolje realizirati s čisto električnim pogonskim sklopom”, sjeća se Michael Mauer. Stoga je prva evolucijska faza Porschea Taycan razvijena od super sportskog automobila s četiri sjedala.

Porsche  Vision Turismo

Porsche Vision Turismo (960 Turismo) također je postavio nove trendove u pogledu stila: kontinuirana svjetlosna traka s Porscheovim logotipom na stražnjoj strani usvojena je kao fiksni element u identitetu marke i sada se može naći na gotovo svim modelima. Novi identitet dizajna električnih vozila također je dalje razvijen i definiran na temelju prednjih svjetala. Porsche je postigao željeno, njihova prepoznatljivost postala je odvaja ih od drugih.

foto: Porsche