Porsche 911 Carrera 4S (992), model s kojim počinje i završava priča o savršenstvu vožnje

Porsche Carrera S

Carrera 4S, dokaz da oznake mogu utjecati na puno toga. 911, model koji je od svog početka prema istoj formuli dizajniran, 57 godina je fascinacija na cesti…

Na proljeće smo se upoznali s novom generacijom 992, a sada, u već dobrano odmaklu zimu, sjeli smo u isti model. No, nije baš sve isto. I dok smo na proljeće tražili zadovoljstvo od sveopćeg lockdowna uzrokovanog pandemijom koronavirusa, sada su nam interesi bili ipak nešto drugačiji. Model iz Zuffenhausena jednostavno je garancija sreće i adrenalina sa svakim novim sjedanjem. Vožnja u okolici Zagreba zbilja je bila savršena terapija za sve životne stresove…

Porsche Carrera S
Novi ‘elfer’ prerastao je prethodnika u dimenzijama, ali taj ‘višak’ savršeno nosi… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Podsjetimo se, Porsche je u jesen 2018. predstavio novi 911. Postao je veći i teži u odnosu na prethodni model, ali u svakom svom djeliću pojave je napredovao. Uz prepoznatljivu formu automobila, njegov zaštitni znak su i LED Matrix svjetla, a posebno stražnja LED linija, koja 911 gura u red možda i najljepše ‘zadnjice’ cijele auto industrije.

 

Što se same izvedbe tiče, arhitektura je više usredotočena na aluminij, trag kotača je širi, a motorizacija je jača i potentnija no ikad. U noćnim satima, prava atrakcija su stražnja LED svjetla izvedena u liniji po cijeloj širini vozila. Kao što već znamo, takvu formu usvojila je prvo Panamera, a kasnije i Macan te novi, potpuno električni Taycan.

Porsche Carrera S
Karakteristična svjetla donose Matrix LED tehnologiju… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Carrera 4S u odnosu na S izvedbu donosi pogon na sve kotače. Snaga je ista (450 KS), ali razlika je u masi, 4S u konačnici teži 50 kg više (1565 kg). Ipak. čak i pored rasta mase, 4S je brži za desetinku sekunde, te 100 km/h hvata za 3,6 s. Dok je krajnja brzina manja za tek 2 km/h, te Carrera 4S juri sve do 306 km/h.

Kolika je prava razlika između ova dva modela, može se najbolje osjetiti na stazi. Dok u dnevnom, normalnom režimu korištenja (ovaj automobil zbilja može biti ‘daily car’), nećete osjetiti previše razlike. Sve je na kraju stvar interesa vlasnika…

Porsche Carrera S
Unutrašnjost 911 je minimalistička i moderna. Hedonizam je prava riječ koja opisuje pogled na upravljač ovog automobila i sve oko njega… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Porsche se uvijek mogao pohvaliti savršenom završnom obradom. Uz taj sportski štih, sačuvao je eleganciju. Tako je rukopis unutrašnjosti moderni prikaz prošlosti. Nijemci to stvarno znaju vrhunski ‘zapakirati. Sa svakim novim sjedanjem, osvajao nas je detaljima. Porsche je zbilja dokaz zašto volimo retro stvari. Ali nema smisla samo gledati, vožnja je ono zašto smo tu, a veselje kreće s pomicanjem male PDK ručice mjenjača.

Simfonija koja stiže iz dva ovalna nastavka je ono što oduševljava. U vožnji dobijete podsjetnik, kako s tek kratkim držanjem papučice gasa iza vas uvijek stoji budnih 450 KS i 530 Nm okretnog momenta iz 3.0 litrenog sklopa. A taj odaziv je još izraženiji u Sport Plus programu vožnje, kada i PDK počne lomiti kazaljku okretaja…

Porsche Carrera S
Poznata silueta, kroz skoro 6 desetljeća i dan danas gomila obožavatelje (foto: Hrvoje Grguljaš)

Vozački gušti sigurno se mogu pripisati kirurški preciznom upravljaču, iako bi naš izbor bio, kada bi mogli birati, izabrali upravo – Carrera 4S .

Hladni period godine, mokre ceste i respekt koji je izazivao kod nas ovaj model, nije nam umanjio užitak. Štoviše, vožnja u okolici Zagreba napunila je naše baterije i podsjetila nas zašto je ovaj posao koji radimo najbolji na svijetu. Jedina prava šteta je što ovakav automobil mogu priuštiti tek rijetki. Čak ni potrošnja za većinu ne bi bila problem, od 12- 16 litara u prosjeku. Kad smo kod financija, ovaj model je u sferi milijunski iznosa. Dakle, računajte na nekih 1.300.000 kuna za novi model, računajte na neku uplatu igre na sreću…

Porsche 911 Carrera 4S (992) – kultni model dokazao je zašto je tron rezerviran za čuvena tri broja

Porsche Carrera S
Pri višim brzinama za bolji ‘downforce’ tu je i stražnji spojler koji ide ‘u zrak’ do 15 cm (foto: Hrvoje Grguljaš)

Ne kaže se bez razloga kako je model 911 ‘daily car’. Dakle, fantastična kombinacija preciznog i iznimno brzog automobila s kojim možete živjeti svaki dan. Pitom i komforan u jednom trenutku, zvijer i izuzetno agresivan u drugom. I tu je zapravo čar ovog modela, kojeg vole i mladi i stari.

Porsche Carrera S
S pravom najljepša pozadina autoindustrije… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Komentar koji smo u nekoliko navrata čuli, kako je Porsche najkvalitetniji sportski automobil, sada možemo i mi potpisati.

Porsche 911 Carrera 4S (992)

Motor: šest cilindara, turbo
Obujam: 2981 cm³
Snaga: 331 kW (450 KS) pri 6.500 o/min
Mjenjač: automatski, 8-brzina
Najveći okretni moment: 530 Nm pri 2.300-5.000 o/min
Pogon: stražnji
Najveća brzina: 306 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 3,6 s (uz Sport Chrono paket 3,4 s)
Spremnik goriva: 64 l
Dimenzije D/Š/V: 4519 mm/ 1852 mm/ 1597 mm
Prtljažnik: 132 l
Težina praznog vozila: 1565 kg
Potrošnja na testu: 13,7 l /100 km
Emisija CO2: 205 g/km
Cijena
Testni model
: 1.300.000 kuna

 

Porsche Carrera S

Porsche Carrera S

Porsche Carrera S
Porsche Carrera S

Porsche Carrera S

foto: Hrvoje Grguljaš