Osvježena Mercedes-Benz E klasa donosi nove tehnologije i ponovno podiže standarde u klasi!

C

Nakon četiri godine otkako je prvotno predstavljena aktualna, deseta generacija E klase interne oznake W213, stiglo je vrijeme za konkretno osvježenje. Uz nove detalje eksterijera i interijera, E klasa je modernija, opremljenija te poželjnija no ikad…

S više od 14 milijuna isporučenih limuzinskih i karavanskih izvedbi od 1946., E-klasa je najbolje prodavani model u povijesti marke Mercedes-Benz. Mnogi je smatraju ”srcem marke”, a aktualna, deseta generacija E-klase postavila je stilske trendove 2016. godine, sa svojim privlačnim dizajnom te ekskluzivnom i visokokvalitetnom unutrašnjosti. Do danas je više od 1,2 milijuna kupaca iz cijelog svijeta kupilo trenutačnu generaciju E-klase u limuzinskoj ili karavanskoj izvedbi, a sada je vrijeme za osvježenje.

e class

Krenimo redom, najveće su promjene zahvatile vanjštinu E klase. Novi prednji branik koji od sad serijski stiže u Avantgarde paketom opreme što u praksi znači prednja maska u kojoj je ukomponirana “trokraka zvijezda”. To će zamijenit dosadašnji, klasični stil sa “nišanom” na poklopcu motora koji će biti rezerviran isključivo za Exclusive paket opreme. Za one željne dinamičnijeg izgleda, tu je AMG Line paket opreme sa agresivnijim branicima i pragovima te spuštenom karoserijom.

C

Nadalje, E klasa od sad nudi serijski LED svjetla (prije redizajna taj su posao radile klasične halogene žarulje), a uz doplatu stiže i fantastični MultiBeam LED sustav. Na stražnjem kraju najveća je promjena drukčiji dizajn stražnjeg branika i difuzora te nova LED svjetla koja se protežu i na prtljažnik. “Stardust” efekt, nešto što je krasilo aktualni model zamijenjen je konvencionalnijim dizajnom.

C

Također, E klasa All-Terrain dobila je agresivniji izgled nalik SUV modelima iz Stuttgarta, pa su zaštitni detalji te prednja maska izvedeni u zrcalno-kromiranoj završnoj obradi (prije je to bilo srebrno). Tu su i tri nove vanjske boje; high-tech srebrna, graphite siva metalik i mojave srebrna.

C

U unutrašnjosti, Mercedes-Benz je pripremio pravu poslasticu. Materijali su kvalitetniji (premda to nije bio problem u aktualnom modelu), a tu su i nove kombinacije boja i ukrasa. Tako će se vozačevo okružje moći odabrati u varijantama srebrnog jasena otvorenih pora, smeđeg lješnjaka, brušenog aluminija i aluminija s karbonskim uzorkom. Najveća je novost i redizajnirani multifunkcijski kožni volan kojeg je moguće naručiti u tri varijante; u potpunosti kožom presvučeni upravljač, u kombinaciji kože i drveta i kao super sport inačica.

C

Za razliku od prethodnog modela, E klasu više nije moguće naručiti sa standardnim, analognim brzinomjerom. MBUX multimedijski sustava (Mercedes-Benz User Experience) od sad se nalazi u E klasi te serijski uključuje dva velika 10,25 inčna/26 cm zaslona, koji su za ‘widescreen’ izgled poslagani jedan pored drugoga. Opcijski su dostupna dva 12,3 inčna/31,2 cm zaslona osjetljiva na dodir Informacije na ploči s instrumentima i medijskom zaslonu lako su čitljive na velikim zaslonima visoke razlučivosti. Infotainment sustav izgubio je dosadašnji “kotačić” te je, po uzoru na A klasu, dobio “trackpad”.

C

Što se motorizacije tiče, E klasa ni u ovom polju ne razočarava. Sedam modela dostupno je kao plug-in hibridi (dizel i benzin, limuzina i karavan, sa stražnjim i pogonom na sve kotače). Ponuda vrlo učinkovitih i snažnih benzinskih motora niskih emisija kreće se u rasponu snaga od 156 KS do 362 KS, dok kod dizelskih modela taj raspon iznosi od 158 KS do 325 KS.

C

E klasa će po prvi put imati i redni “šestak” u ponudi (M256) koji u sebi ima ISG sustav (integrirani starter-generator), a upravo on razvija do 15 kW dodatne snage te čak 180 Nm više. Ne treba zaboraviti ni paprenu E53 inačicu koja će biti snažnija i efikasnija nego do sada, uz korištenje novog automatskog mjenjača te sofisticiranog 4MATIC+ pogona na sva četiri kotača.

Prvi će modeli svojim vlasnicima stići na ljeto 2020. godine, a premda cijene još nisu poznate, vjerujemo kako će ostati u okvirima ove klase. Nema sumnje, Mercedes-Benz je ponovno dokazao kako slogan “the best or nothing” ima svoju težinu.