Carinska uprava nabavila novi mobilni RTG uređaj

Carinska uprava nabavila novi mobilni RTG uređaj

Carinska uprava koristeći sredstva Programa Unije HERCULE III 2014.-2020., nabavila je mobilni rendgenski uređaj za skeniranje prijevoznih i prijenosnih sredstava i robe u vrijednosti 14 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost nabavljenog RTG-a iznosi 14.060.000,00 kn (s PDV-om), a od ukupnog iznosa troška projekta, 72 % sredstava financirano je iz EU programa (10.123.200,00 kn), dok je nacionalno sufinancirano 28 % (3.936.800,00 kn).

Uređaj je trenutno smješten na najvećem cestovnom graničnom prijelazu – Graničnom carinskom uredu Bajakovo (GP prema Republici Srbiji) gdje je, danas, 13. svibnja 2021., izvršena i službena primopredaja od strane isporučitelja tvrtke Securitas Hrvatska d.o.o., a s kojom je nakon što je proveden otvoreni postupak javne nabave i temeljem javne procedure odabira, sklopljen ugovor o isporuci predmetnog uređaja.

Carinska uprava nabavila novi mobilni RTG uređaj

Ravnatelj Carinske uprave, Mario Demirović, prilikom primopredaje RTG-a na GCU Bajakovo naglasio je: „Rendgenski uređaj NUCTECH MT1213DE, ugrađen na podvozje teretnog vozila za brze promjene lokacije rada, nabavljen je za potrebe učinkovitog nadzora i zaštite vanjske istočne granice EU, s ciljem provođenja mjera nadzora korištenjem novih, modernih tehnologija te otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba te suzbijanja nezakonitih radnji koje štete financijskim interesima kako EU tako i Republike Hrvatske.

Tako se na GCU Bajakovo u prosjeku na mjesečnoj razini obradi u uvozu, izvozu i provozu ukupno oko 60.000 carinskih deklaracija (oko 700.000 na godišnjoj razini te naplati oko 170 milijuna kn carinskih davanja) te u prosjeku na godišnjoj razini preko ovoga graničnog prijelaza prometuje oko 7 milijuna putnika, oko 2 milijuna osobnih vozila, 400.000 teretnih vozila i 70.000 autobusa, itd.

Nastavno na gore iznesene podatke, razvidno je kako se u odnosu na opseg prometa roba i putnika na ovom najznačajnijem cestovnom pravcu, koji povezuje Aziju i Europu i koji se nalazi se na tzv. Balkanskoj ruti, može očekivati i vrlo visoki stupanj rizika od pokušaja unosa u Europsku uniju i RH i krijumčarene robe.

S tim u vezi, provođenje mjera carinskog nadzora u kontinuitetu zahtjeva 24-satnu angažiranost carinskih službenika koji, provodeći ciljane mjere analize i selektivne kontrole te koristeći različite vrsta uređaja i operativne tehnike, otkrivaju neprestano nove modalitete i pokušaje kršenja propisa iz nadležnosti Carinske uprave.

Carinska uprava nabavila novi mobilni RTG uređaj

Nova, neinvazivna i sofisticirana tehnologija, kao što je ovaj RTG uređaj, pridonijet će još boljim rezultatima i efikasnosti u radu carinskih službenika a ujedno djelovati i kroz preventivni segment suzbijanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba.

Nadamo se kako će Carinska uprava uspješno i nadalje aplicirati i koristiti raspoložive financijske instrumente EU -a jer je i do sada u istome bila vrlo učinkovita.

Za naglasiti je kako je od ulaska RH u EU Carinska uprava je ukupno ugovorila projekata u iznosu od 273 milijuna kn (227 milijuna EU sredstva i 46 milijuna nacionalno). Do ulaska u EU Carinska uprava je ugovorila projekata u iznosu od 240 milijuna kn, što ukupno za pretpristupni period i period članstva u EU čini iznos od preko 510 milijuna kn.“

Član uprave Securitas Hrvatska d.o.o. Damir Dobrina rekao je: ‘Namjena nabave mobilnog rendgenskog uređaja je zaštita vanjske istočne granice EU, kako bi se pronašle čak i vrlo male zalihe skrivenih cigareta, droga, alkohola, lijekova i tvari čiji je promet zabranjen i ograničen. U odnosu na posljednju varijantu, na ovom RTG uređaju napravljen je totalni redizajn interijera i eksterijera, s maksimalnim naglaskom na komfor i udobnost rada carinskih službenika. Radni prostor operatera u kabini je znatno veći’.

Moramo istaknuti kako smo, unatoč golemom utjecaju pandemije COVID-19 na svjetsku proizvodnju, isporuke dobavljača i međugranična kretanja, uspjeli ispoštovati vrlo zahtjevne obveze prema Naručitelju kao i rokove isporuke na što smo vrlo ponosni…

Obzirom na kapacitete, ljudstvo i prije svega rezultate koji su iza nas, smatramo da Carinska uprava može računati na pouzdanog partnera u daljnjem djelu ugovora koji je pred nama.

Tome u prilog govori i činjenica da Securitas Hrvatska ima ogromno iskustvo u implementaciji sustava za zaštitu granica u okviru velikog projekta s MUP-om, s realizirane 3 faze stacionarnih sustava i 4 u fazi implementacije, te dvije isporuke mobilnih sustava (prikolica).

Foto: carina.gov.hr

cvs-mobile.com
Carinska uprava nabavila novi mobilni RTG uređaj

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.