Opel Monterey debitirao je prije 30 godina, veći brat Frontere ostao u njenoj sjeni

Opel Monterey

Opel kojeg će se tek rijetki sjetit, Monterey je bio dostupan u dvije varijante…

Udoban osobni automobil ili robustan terenski automobil? Sve do ranih 1990-ih, kupci na europskom tlu imali su podosta opcija na biranje. Sve se promijenilo 1991. dolaskom Opel Frontere, koja je kao “rekreacijsko vozilo” s pogonom na sve kotače (AWD) kombinirala najbolje od oba svijeta – i to s ogromnim uspjehom. Njemački proizvođač automobila otišao je korak dalje 1992. – prije točno 30 godina – i predstavio Monterey, terensko vozilo usmjereno off-road tržište.

Opel Monterey debitirao je prije 30 godina, veći brat Frontere ostao u njenoj sjeni 25

Monterey je kombinirao tada elegantnu karoseriju i terensku sposobnost s visokom razinom udobnosti i puno prostora.

Predstavljanjem Montereya 1992., Opel je proširio svoju ponudu atraktivnih terenskih vozila na viši tržišni segment. Rezultat suradnje između Opela i njegove sestrinske marke u to vrijeme, Isuzu, Monterey je bio skrojen za europsko tržište gdje je bila velika potražnja za kombinacijom off-road sposobnosti i udobnosti osobnih automobila. A Monterey je bio na pravom mjestu – funkcionalnost. Rezervni kotač postavljen na vrata prtljažnika jasno je signalizirao njegov terenski karakter.

Opel Monterey debitirao je prije 30 godina, veći brat Frontere ostao u njenoj sjeni 26
Monterey i Frontera, nekada važni aduti u Opel postavi…

Monterey je bio dostupan u dva oblika karoserije i tri razine opreme. Opel je ponudio Monterey RS, taj dodatak u imenu označavala je kratki međuosovinski razmak s troja vrata i četiri sjedala. Monterey i Monterey LTD došli su s dugim međuosovinskim razmakom i opcijom od pet ili sedam sjedala. Zahvaljujući visokom položaju sjedenja, vozač je imao dobru vidljivost, dok su putnici uživali u izdašnom prostoru za glavu i noge. Nasloni za ruke za vozača i suvozača dodatno su povećali udobnost. Monterey je također bio vrlo praktičan – s preklopljenim stražnjim sjedalima volumen prtljažnika narastao je na 2.548 litara. Opel SUV mogao je vući i 2.600 kg.

Šasija za sve površine: udobna za cestu, robusna za teške terene.

Monterey je dizajniran za svakodnevnu vožnju, kao i za vožnju izvan staze. Neovisni prednji ovjes sastojao se od dvostrukih poluga, dok je straga Monterey imao krutu stražnju osovinu s uzdužnim karikama, Panhardovu šipku i progresivne spiralne opruge.

Opel Monterey debitirao je prije 30 godina, veći brat Frontere ostao u njenoj sjeni 27
Opel Monterey LTD 3.1 TD, 1994 (foto: Opel)

Offroad korištenje je omogućeno robusnim dizajnom svih relevantnih dijelova. Hod opruge od 205 milimetara sprijeda i 230 mm straga osiguravao je da Monterey može s lakoćom svladati teške terene kao što su jarci i kolotrazi, čak i na padini brda. Reduktor mu je omogućio da se nosi s nagibima do 76 posto. Daljnji preduvjeti za izlete izvan utabanih staza uključivali su dubinu gazenja od 600 mm i kutove rampe do 45 stupnjeva, kao i kutove prilaza/silaska od 40/31 stupanj.

Opel Monterey debitirao je prije 30 godina, veći brat Frontere ostao u njenoj sjeni 28
Opel Monterey 3.2 24V (1996)

Izbor između dva pogonska sklopa pružio je odgovarajuću izvedbu – četverocilindrični dizelski s 3,1-litrenim obujmom i 3,2-litreni benzinski V6 motor. V6 od 130 kW (177 KS) bio je posebno uglađen i nalik limuzini. S ovim motorom Monterey je također mogao ubrzati od nule do 100 km/h za 11,5 sekundi i postići maksimalnu brzinu od 170 km/h.

Godine 1999., nakon sedam godina proizvodnje, Opel Monterey stigao je do kraja svog puta.

Foto: Opel