Lexus RX otkrio svoje novo lice, premijera za luksuzni SUV i odgovor Nijemcima

Lexus RX h novi suv

Japanci idu dalje. Sad je Lexus predstavio potpuno dizajniranu 5. generaciju modela RX – novo i važno poglavlje ovog ikonskog SUV vozila.

Oduvijek luksuzni RX je na tržište plasiran 1998. godine, a u protekla dva desetljeća postao je najprodavaniji model marke Lexus, s više od 3,5 milijuna primjeraka prodanih širom svijeta od kojih je više od 300.000 prodanih u Europi. Nova, 5. generacija RX-a ključna je za buduću strategiju marke i Lexusovu elektrifikaciju.

Koji Sato, predsjednik Uprave tvrtke Lexus International: „Za potpuno novi RX odlučili smo zadržati Lexusov DNK i iznimnu kvalitetu, udobnost pri vožnji i eleganciju te smo odlučili iskustvo vožnje podići na novu razinu i pružiti kupcima jedinstven osjećaj pri vožnji karakterističan za Lexus.”

Uz model NX koji je nedavno izašao na tržište i predstavljanje novog modela RZ, model RX pomoći će pisanju „sljedećeg poglavlja” marke Lexus. Osim toga, za „novo poglavlje” marke Lexus se odlučio i za novi dizajn kod modela RX. To obuhvaća novu, „vretenastu” karoseriju s posebno oblikovanim linijama duž čitavog prednjeg kraja vozila. Tim koji je radio na modelu RX inspiraciju je dobio iz bogatog nasljeđa koje RX ima kad je u pitanju dizajn. Rezultat je automobil koji je odmah jasno prepoznatljiv kao model RX, samo dinamičniji, elegantniji i samouvjereniji.

U unutrašnjosti je kokpit „Tazuna”, u potpunosti podređen vozaču s direktnim, intuitivnim mogućnostima za upravljanje vozilom, uz pridržavanje osnovnog načela „ruke na upravljaču i pogled na cesti”. Također je poboljšano iskustvo pri vožnji zahvaljujući intuitivnom i jasnom rasporedu komandi te novom dodirnom zaslonu od 14”.

Novi RX dolazi u tri različite elektrificirane varijante koje će se prodavati u Europi. Na jednom od najvažnijih tržišta u Zapadnoj Europi, model RX 450h kupcima modela RX predstavit će vodeću plug-in tehnologiju. Uz novi, hibridni model RX 350h, Lexus predstavlja učinkovitu alternativu za modele s dizelskim i benzinskim motorima manje zapremnine. A za one koji traže uzbudljivije performanse, Lexus predstavlja prvi ikad turbo hibridni model, RX 500h opremljen sustavom DIRECT4 Drive.

Za istočna tržišta, uz hibridni model RX 500h Performance, Lexus nudi model RX 350 s 2,4-litrenim turbo benzinskim motorom koji ima snažnije performanse od trenutačno dostupnog modela.

Lexus RX otkrio svoje novo lice, premijera za luksuzni SUV i odgovor Nijemcima 25

Kako bi ostvario misiju i stvorio jedinstven osjećaj pri vožnji prepoznatljiv za Lexus s modelom RX, Lexus je optimizirao osnovne značajke ovog modela, primjerice gravitacijsko središte, inercijske značajke, težinu, krutost i pogonski sklop kako bi se uspostavila prirodna povezanost i komunikacija između automobila i vozača. Visoku razinu upravljivosti i izvrstan odaziv model može zahvaliti poboljšanoj platformi GA-K koja jamči izvrsnu razinu krutosti karoserije i nisko gravitacijsko središte.

Model RX iskoristio je sve pogodnosti vodeće sigurnosne tehnologije marke Lexus i opremljen je sigurnosnim sustavom Lexus Safety System+ treće generacije, ima poboljšani sustav za zaštitu prije sudara i opremljen je novim paketom značajki za proaktivnu pomoć pri vožnji i veću sigurnost – Proactive Driver Assist i Extended Safety Package. Isto tako, model RX ima najnoviju multimedijsku platformu s pametnim glasovnim pomoćnikom „Hey Lexus”, a značajkama se može upravljati putem aplikacije Lexus Link.

PRIČA O UVOĐENJU PIONIRSKIH SUSTAVA I TEHNOLOGIJA

Nakon prvog plasiranja na tržište 1998. godine model RX 300 postao je prvi luksuzni SUV na svijetu i otvorio je posve novi segment automobila sa stilskim značajkama, ubrzanjem, razinom upravljivosti i tišinom dostojnom luksuznog automobila. Godine 2005. model RX 400h postao je prvi na svijetu luksuzni, hibridni automobil, s revolucionarnim pogonskim sklopom – kombinacijom benzinskog motora V6 i snažnog elektromotora, najnaprednijim tehnološkim rješenjem koje je iskorišteno kao temelj za čitav asortiman hibridnih modela marke Lexus. Kupci su pohvalili njegovu udobnost, eleganciju i kvalitetu, a 2016. godine model RX postao prvi Lexus opremljen tehnologijom Lexus Safety System+. Godine 2019. svijetu je premijerno na modelu RX predstavljen prvi sustav prilagodljivih dugih svjetala BladeScanTM, tehnologije koja upotrebljava rotirajuće šiljato zrcalo za bolju razinu osvjetljavanja LED farova.

„NOVO POGLAVLJE” U PRIČI O DIZAJNU LEXUSA

„Najprije smo kreirali dinamični dizajn vanjštine kako bismo izrazili upečatljiv i snažan karakter modela te njegov samouvjeren izgled koji jasno evocira na visoke vozne performanse. Potom smo obavili niz ugađanja kako bismo izrazili dinamičan doživljaj pri vožnji, a zatim smo uveli nove tehnologije pogonskog sklopa kao što je sustav”, objasnio je glavni inženjer za asortiman RX Takaaki Ohno.

Kako bi se još više usredotočili na elektrifikaciju, dizajneri su prihvatili nove izazove i odlučili primijeniti novi dizajn „vretenaste” karoserije za novi model RX. Zahvaljujući tome prednja se rešetka bolje uklapa u konstrukciju i dodatno su naglašeni osjet elektrificirane snage i nisko gravitacijsko središte modela. Kompaktnija i upečatljivija prednja svjetla, uvodnici zraka i širi trag kotača (15 mm) dodatno naglašavaju stabilan i samouvjeren izgled vozila.

Lexus RX otkrio svoje novo lice, premijera za luksuzni SUV i odgovor Nijemcima 26

Kako bi model izgledao robusnije, Lexusovi inženjeri razvili su elegantnije linije od prednjeg prema stražnjem kraju vozila, poklopac motora je produljen, međuosoviniski razmak je skraćen za 60 mm, a linija krova niža za 10 mm. Automobil zbog toga podsjeća na coupé, a prepoznatljiv crni stražnji stup (tzv. Lexsusov „lebdeći krov”) sada izgleda više trodimenzionalno, a sveukupnoj dinamičnosti izgleda modela RX svakako doprinose i veliki kotači od 21”.

Trostruka LED prednja svjetla elegantnija su, upečatljivija i više vodoravno položena. Takav dizajn, dodatno naglašen dnevnim svjetlima L-oblika, dodatno doprinosi stvaranju dojma snage. Straga su jednostruka stražnja svjetla, karakteristična za Lexus, koja dodatno naglašavaju ikonski oblik modela RX, dok zbog šireg traga kotača (50 mm) vozilo izgleda još robusnije i moćnije na cesti. Dodavanjem nove oznake (pločice) „LEXUS” na vratima prtljažnika stvoren je elegantan i moderan dojam.

Kako bi se dodatno naglasile sportske značajke na modelu F SPORT još su dodatno istaknuta prednja rešetka, bočna proširenja i aerodinamični prednji i stražnji odbojnici. Model RX F SPORT bit će u ponudi samo u Istočnoj Europi kao hibridni model RX 500h Performanse ili RX 350.

LUKSUZ VIŠE KLASE

Kako bi putnički prostor bio još više usmjeren na vozača, Lexus je osmislio koncept kokpita Tazuna. Po prvi put uveden na novim modelima NX i RZ, isti je koncept upotrijebljen i za novi RX. Naziv koncepta, Tazuna, japanska je riječ koja znači „konjske uzde”, a sve je u njemu usmjereno na direktnu, a opet intuitivnu kontrolu. Izvori informacija u kokpitu kao što su multimedijski zasloni, višenamjenski zaslon za prikaz informacija, jednostruku brojčanici i centralizirani brojčanici te „head-up” zaslon, grupirani su tako da se sadržaj s njih može čitati uz minimalne pokrete oka i pomicanje glave.

Moćan spoj dizajna kokpita Tazuna i luksuzne prostranosti SUV vozila, zajedno s materijalima kao što su visokokvalitetna koža i Takumi brušena koža s otisnutim „L” za Lexus, upravo to je besprijekorni izgled koji smo željeli postići prilikom dizajniranja ove nove unutrašnjosti”, objašnjava dizajner unutrašnjosti modela RX Jota Kusakari.

Dizajneri su učinili sve kako bi stvorili minimalistički, a opet intuitivan i dobro promišljen prostor u unutrašnjosti i pritom su rabili najkvalitetnije materijale. Prednja su sjedala redizajnirana kako bi se osigurala najviša razina pristupačnosti u klasi, za pružanje izvrsnog oslonca i s grijanjem i ventilacijom. Za pružanje pravilnog ergonomskog oslonca u predjelu struka, kreirana su konkavna udubljenja na bočnim stranicama sjedala.

Što se tiče unutrašnjosti novog modela RX, valja istaknuti da je dostupna opcija u kojoj nema kože životinjskog podrijetla zbog sve veće potražnje potencijalnih klijenata koji su vegani ili su ekološki osviješteni. To znači da su na modelu razine opreme Comfort sjedala, kolo upravljača i ručica mjenjača presvučeni umjetnom kožom. Kupci mogu birati između crne boje i boje pijeska Ammonite Sand.

Gostoljubivost ili „Omotenashi” Lexusa nije zaboravljena, pa je tu značajka „Lexus Mood Selector” koja putnicima omogućuje podešavanje ambijentalne rasvjete u vozilu RX odabirom jedne od opcija iz palete sa 64 boje i četrnaest različitih tema.

Novi RX ima prostrani prtljažni prostor i pet luksuznih sjedala s puno prostora za noge. Zahvaljujući većoj udaljenosti između putnika sprijeda i straga (1010 mm, +10 mm u odnosu na prethodni model), sjedalima novog dizajna i inteligentnijim paketima opreme, Lexus je stvorio RX prostranije unutrašnjosti. Smanjivanjem utovarne visine za 30 mm vrata prtljažnika lakše se upotrebljavaju. Zahvaljujući inteligentnom dizajnu vrata prtljažnika, prtljažni je prostor sada 50 mm duži. Zbog veće duljine u njega stanu kabastiji predmeti, a 40:20:40 djeljiva stražnja sjedala nakon sklapanja omogućuju prijevoz predmeta kao što su skije ili daske za surfanje.

Novi sustav s e-zaporom omogućuje elektroničko upravljanje vratima, pa se njima lakše i praktičnije rukuje.

JEDINSTVEN OSJEĆAJ PRI VOŽNJI PREPOZNATLJIV ZA LEXUS: UDOBNOST, KONTROLA, POVJERENJE

Svaki model RX na vlastiti način osigurava jedinstven osjećaj pri vožnji prepoznatljiv za Lexus, a sve zahvaljujući izvrsnim platformama i pogonskim sklopovima, ali ipak s jednom istom karakteristikom: vrhunska udobnost pri vožnji u kombinaciji s novom razinom odaziva, linearni i direktni odaziv koji omogućuje vozaču da zadrži kontrolu u svakom trenutku, što rezultira time da vozač odmah stječe povjerenje u automobil.

Novi RX izrađen je na platformi GA-K, sličnoj onoj koja je korištena za NX, ali s različitim postavkama. Primjerice, stražnji je kraj u potpunosti redizajniran kako bi se povećao međuosovinski razmak, ali i postavili dodatni poprečni nosači i spone ovjesa za veću krutost. Veća krutost omogućila je Lexusovim inženjerima da preciznije ugode ovjes, čime su poboljšane performanse, ali i udobnost.

Ova nova platforma vozila RX omogućila je smanjenje ukupne težine automobila za 90 kg i ukupne visine za 10 mm, što je u konačnici rezultiralo 15 mm nižim gravitacijskim središtem. Međuosovinski razmak povećan je za 60 mm, dok je zadržana ista duljina i smanjen je bočni nagib kotača. Širina traga kotača kotača s 15 mm sprijeda i 50 mm straga također je veća, a kad se tome dodaju kotači od 21“ model RX izgleda samouvjerenije i bolje drži cestu.

Kako bi se smanjila težina, Lexus je pri izradi koristio napredne materijale kao što su iznimno čvrsti čelik 2GPa za središnje stupove i aluminij za blatobrane i poklopac motora. Nova konstrukcija sadrži i elemente od čelika 1180 MPa za pojačanje strukturalnih panela karoserije te elemente od čelika 1470 MPa za veću krutost krova.

Novi stražnji višezglobni stražnji ovjes, osim što pruža značajno bolje performanse, pruža veću bočnu stabilnost i paralelnost u odnosu na tlo. Podnosi više razine momenta, što značajno smanjuje buku, vibracije i neudobnosti.

Kako bi osigurali razinu tišine u putničkom prostoru karakterističnu za Lexus primjenom mjera za ublažavanje buke i smanjenje vibracija, inženjeri i tehničari koji su sudjelovali u izradi modela kreirali su posebne zvukove kako bi se povećao dojam snage i performansi. Ne bi li potakli osjetila, usavršili su zvuk vrata luksuznog vozila.

PROŠIREN ASORTIMAN ELEKTRIFICIRANIH MODELA

Iskoristivši sve pogodnosti strategije Lexusove elektrifikacije koja počiva na pristupu uz primjenu više tehnologija, novi RX nastavlja pomicati granice, a rezultat su iznimno profinjene hibridne performanse Lexusa sa samostalnim punjenjem ili izvanredna snaga i učinkovitost hibridnog plug-in Lexusa zahvaljujući iskustvu stečenom u radu na tehnologijama elektrifikacije kroz razdoblje dulje od 15 godina.

RX 500h: HIBRIDNI MODEL SA SUSTAVOM DIRECT4 KOJI MIJENJA PERCEPCIJU PERFORMANSI 

 • 2,4-litreni turbo hibridni motor s automatskim mjenjačem sa 6 brzina i sustavom DIRECT4
 • Izlazna snaga: 371 DIN KS ili 273 kW
 • 0 – 100 km/h: ~ 6 s
 • Emisije CO2: 182 – 189 g/km / Potrošnja goriva: 8,2 – 8,5 l/100km*

Novi hibridni RX 500h koji mijenja percepciju performansi prvi je ikad model vozila Lexus s turbo hibridnim motorom, a razvijen je za kupce koji žele najviše razine performansi od električnih vozila.

Zahvaljujući snazi koju osigurava potpuno novi hibridni sklop 2,4-litrenog turbo motora i automatskog mjenjača od 6 brzina, izlazna snaga modela iznosi 371 DIN KS, što jamči uzbudljivo ubrzavanje i iznimno dinamičnu upravljivost zahvaljujući sustavu DIRECT4. Prednji elektromotor nalazi se između motora s unutarnjim izgaranjem i mjenjača, a ima spojku s obje strane, što jamči izvrsnu fleksibilnost po pitanju isporučene snage.

Straga ima e-osovinu od 80 kW: kompaktni, modularni paket koji se sastoji od motora, zupčanika i ECU-a smještenog između stražnjih kotača. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama, osigurava više prostora u putničkom i prtljažnom prostoru.

Isporuku snage regulira sustav DIRECT4, ekskluzivna nova Lexusova tehnologija pogona koja je nedavno po prvi put predstavljena na modelu RZ 450e. Ovaj inteligentni sustav neprekidno izjednačava snagu i moment između prednjih i stražnji osovina u svim situacijama vožnje tako što automatski i neprimjetno prenosi snagu preciznije nego što je mogao ikoji mehanički sustav.

Sustav DIRECT4 pruža veću stabilnost pri rukovanju i izvanrednu dinamičnosti pri vožnji velikim brzinama, a vozaču pruža bolji doživljaj i osjet između ceste i kola upravljača. A ono što je za model RX 500h važno, također poboljšava razinu udobnosti pri vožnji uz instantni moment koji pomaže kontrolirati pokrete karoserije.

S obzirom na to da se radi o hibridnom modelu iznimno visokih performansi, Lexus je čeljusti postavio na suprotnu stranu na prednjim kočnicama kako bi se osiguralo snažno kočenje i dodao je sustav Dynamic Rear Steering (DRS) koji regulira optimalni kut zakretanja stražnjih kotača.

 RX 450h+: PRVI PLUG-IN HIBRIDNI ELEKTRIČNI RX

 • 2,5-litreni plug-in hibridni električni pogonski sklop
 • Izlazna snaga: 306 DIN KS ili 225 kW
 • 0 – 100 km/h: ~ 7,0 s
 • Emisije CO2: 24 – 26 g/km / Potrošnja goriva: 1,1 – 1,2 l/100km*

Lexus je iskoristio stručno znanje stečeno kroz 15 godina rada na elektrifikaciji i proizveo plug-in hibridno električno vozilo RX 450h, koje se smatra logičkim odabirom buduće generacije kupaca modela RX 450h.

Model RX 450h+ ima 2,5-litreni hibridni motor i punjivu litij-ionsku bateriju snage 18,1 kWh, a očekuje se da će biti najprodavaniji model RX u Zapadnoj i Središnjoj Europi. Dodatni stražnji elektromotor omogućuje neprekidni pogon na sva četiri kotača. Snaga plug-in sustava iznosi 306 DIN KS, uz očekivano ubrzanje od 0 do 100 km/h za otprilike 7 sekundi. Sveukupno gledano, nudi otprilike jednake vrijednosti izlazne snage kao postojeći model RX 450h, ali veći moment i brže ubrzavanje. Budući da više snage dolazi s elektromotora, osjet pri vožnji je lagan, a opet profinjen. Također troši značajno manje goriva i ima niže emisije štetnih plinova. Procjenjuje se da su mu ciljane razine emisije CO2 (u kombiniranom ciklusu vožnje WLTP) manje od 26 g/km, a potrošnja goriva manja od 1,2 l/100 km, što je iznimno konkurentno.

Dimenzije i kapacitet litij-ionske baterije te znanje koje Lexus posjeduje temeljem iskustva stečenog u području elektrifikacije omogućuju osiguranje konkurentnog dosega vožnje od oko 65 km (ciljana vrijednost, čeka se homologacija), uz predviđenu brzinu vožnje samo na električni pogon do 135 km/h. A ključno je istaknuti da plug-in hibridna tehnologija tvrtke Lexus omogućuje zadržavanje visoke razine učinkovitosti i nakon što se baterija isprazni jer se u tom slučaju RX 450h+ prebacuje na napredni hibridni sustav sa samostalnim punjenjem 4. generacije.

 RX 350h: UČINKOVITA HIBRIDNA TEHNOLOGIJA SAMOSTALNOG PUNJENJA 4. GENERACIJE

 • 2,5-litreni hibridni motor sa samostalnim punjenjem
 • IZLAZNA SNAGA: 245 DIN KS ili 180 kW
 • 0 – 100 km/h: ~ 8,0 s
 • Emisije CO2: 143 – 150 g/km / Potrošnja goriva: 6,4 – 6,7 l/100km*

Glatki i učinkovit rad hibridnog modela RX sa samostalnim punjenjem dodatno je poboljšan uvođenjem 4. generacije hibridne tehnologije sa samostalnim punjenjem marke Lexus na novom modelu RX 350h. Snaga ovog 2,5-litrenog benzinskog pogonskog sklopa iznosi 245 KS, a ubrzava od 0 do 100 km/h za 8 sekundi, što je usporedivo s vrijednostima trenutno dostupnog modela RX 450h, dok istovremeno ima niže emisije štetnih plinova. Model RX 350h bit će dobra alternativa i zamjena za konkurentne dizelske modele manje zapremnine, što je savršen odabir za kupce kojima su udobnost i učinkovitost na vrhu popisa prioriteta.

RX 350: SNAŽNIJI 2,4-LITRENI BENZINSKI TURBO MOTOR

 • 2,4-litreni turbo motor s automatskim mjenjačem sa 8 brzina
 • IZLAZNA SNAGA: 279 DIN KS ili 205 kW
 • OKRETNI MOMENT: 430 Nm
 • 0 – 100 km/h: 7,1 s
 • Emisije CO2: 197 g/km / Potrošnja goriva: 8,8 l/100km*

U ponudi isključivo za tržište Istočne Europe, novi RX 350 pogoni 2.4-litreni turbo pogon snage 279 DIN KS (ili 249 DIN KS na pojedinim tržištima) s momentom od 430 Nm, što je značajno više nego ranije. Ta je snaga uparena s automatskim mjenjačem s osam brzine Direct Shift, koji ima brz odaziv i kraće prijenosne omjere.

Potpuno novi sustav trajnog pogona na sva četiri kotača s električnim upravljanjem jamči učinkovit prijenos snage u uvjetima slabog držanja ceste, primjerice na šljunčanim podlogama. Raspodjela momenta između prednje i stražnje osovine može se podesiti s 75:25 na 50:50, ovisno o uvjetima vožnje.

LEXUSOVA INOVATIVNA MULTIMEDIJA I MOGUĆNOSTI POVEZIVANJA

Novi RX donosi napredne mogućnosti povezivanja, koje su brže i stabilnije, te najnoviju multimedijsku tehnologiju, „uvijek povezane” usluge i mogućnost bežičnih ažuriranja. Upotreba pametnog telefona, sustav za navigaciju, komande u vozilu, multimedijske funkcije i mogućnost povezivanja u oblaku, postoji otprilike tisuću načina da se vozač poveže i komunicira s novim modelom RX.

Lexus RX otkrio svoje novo lice, premijera za luksuzni SUV i odgovor Nijemcima 27

RX u osnovnoj opremi ima dodirni zaslona od 14“, koji je među najvećima u svojoj klasi. Zaslon sa zaštitom od zasljepljivanja ima dodatne tipke za inovativni pristup najčešće korištenim funkcijama. Grafički prikazi su u HD-u za izvrsnu vidljivost u uvjetima slabe rasvjete, dok je CPU 3,6 puta brži od trenutačnog sustava.

Pored standardnog ugrađenog sustava za navigaciju, novi RX ima i uslugu u oblaku u osnovnoj opremi (na tržištima gdje je dostupna). DCM modul automobila (modul za podatkovnu komunikaciju) pruža mogućnost da automobil bude neprekidno povezan, pružajući aktualne informacije o stanju u prometu, nesrećama i uvjetima na cesti.

Novi multimedijski sustav uključuje pametnog glasovnog pomoćnika „Hey Lexus” koji odgovara na pitanja i naredbe dane prirodnijim jezikom. Jednostavna mogućnost integracije pametnog telefona je u osnovnoj opremi – povezivanje je bežično za korisnike sustava Apple CarPlay, a žičano za korisnike sustava Android Auto. Dostupna je bežična podloga za punjenje, koja puni 50 % brže.

Pored uspostavljenih funkcija za daljinsko upravljanje sustava Lexus Link, kao što su analitika pri vožnji, hibridno učenje, savjeti za hibridnu vožnju, praćenje razine goriva i funkcija „pronađi moj automobil”, za model RX 450h+ dostupne su nove funkcije: nadzor razine napunjenosti baterije, punjenje prema zadanom planu i tajmer za punjenje. Aplikacija također omogućuje zaključavanje i otključavanje vozila, otvaranje vrata prtljažnika, upravljanje klima-uređajem i uključivanje svjetala upozorenja (sva četiri pokazivača smjera) za lakši pronalazak automobila na parkiralištu.

Verzije visoke razine opreme modela RX u osnovnoj opremi imaju novi premium sustav ozvučenja s 21 zvučnikom Mark Levinson Premium Surround. Razvije u suradnji s ekskluzivnim partnerima za zvuk tvrtke Lexus, ovaj je sustav posebno prilagođen unutrašnjosti automobila.

NAPREDNI SUSTAVI ZA POMOĆ VOZAČU

Lexus predstavlja brojne napredne tehnologije posebno prilagođene za upotrebu ljudima u novom modelu RX, koji su namijenjeni da poboljšaju udobnost i praktičnost te kako bi boravak u vozilu učinili udobnijim i doprinijeli duhu gostoljubivosti Omotenashi.

Model RX može imati i digitalni retrovizor koji vozaču pruža široko i neometano vidno polje te koristeći slike u stvarnom vremenu s kamere za vožnju unatrag.

Za lakšu vožnju u skučenim prostorima zaslon Digital Panoramic View Monitor pruža prikaz pod 360° područja oko vozila te unaprijed snimljen prikaz područja ispod vozila, s kamera koje se sada mogu automatski čistiti. Na zaslonu se također prikazuje virtualna 3D slika vozila RX, s prikazom vozila odozgo.

Novi RX dostupan je s naprednim sustavom za pomoć pri parkiranju, razvijenim na bazi sustav iz vodećeg modela Lexusove limuzine LS. Sustav pruža pomoć pri parkiranju tako što automatski regulira pomicanje kola upravljača i kočenje. Sustav upotrebljava četiri kamere automobila i 12 ultrazvučnih senzora za dobivanje slike područja oko cijelog vozila. Također raspoznaje do tri redovno korištena parkirna mjesta.

SUSTAVI ZA SIGURNOST I POMOĆ PRI VOŽNJI

Novi RX opremljen je sustavima za aktivnu sigurnost i pomoć pri vožnji nove generacije, s najnovijim sustavom Lexus Safety System+ treće generacije, koji ima poboljšane funkcije i bolju mogućnost detektiranja i prevencije nesreća.

Uvedena poboljšanja uključuju i dodatno unapređenje sustava za zaštitu prije sudara, koja omogućuju detektiranje motocikla i drugih objekata na putanji kretanja vozila. Sustav može detektirati rizike od sudara s vozilima koja dolaze u susret ili pješacima prilikom skretanja na raskršću. Detekcija se odvija brže, a mogućnost izbjegavanja udara povećana je zahvaljujući sustavu servo upravljanja u slučaju nužde.

Dodatno je poboljšan i prilagodljivi regulator brzine, koji sad može brže prepoznati usporavanje vozila ispred, a u kombinaciji s poboljšanjima uvedenim za sustav za zadržavanje u prometnom traku omogućuje prirodnije praćenje linija u zavojima. ACC je također nadograđen i prepoznaje više prometnih znakova i naredbi, uključujući znakove upozorenja i znakove obaveznog zaustavljanja STOP.

Dok je sustav Lexus Safety System+ u osnovnoj opremi za sve modele za europsko tržište, vlasnici modela više klase opreme mogu odabrati paket opreme za dodatnu sigurnost Extended Safety Package. On uključuje sustav za aktivno zadržavanje u prometnom traku (LCA), koji automatski zakreće kolo upravljača pri promjeni prometne trake na autocesti, te prednji sustav za otkrivanje vozila pod pravim kutom, koji upotrebljava radare koji nadziru područje i upozoravaju vozača kad mu se druga vozila približe s neke od bočnih strana.

Sada također dostupan na modelu RX, sustav za zaštitu prije sudara s aktivnom pomoći pri upravljanju utvrđuje kad postoji velika mogućnost od sudara s pješakom ili nekom drugom preprekom ispred vozila. Sustav također detektira kad se sudar teško može izbjeći samo regulacijom kočenja, a možda se može izbjeći regulacijom upravljanja, i u tom slučaju upotrebljava aktivnu pomoć pri upravljanju te emitira upozorenje i automatski koči.

Proaktivni sustav za pomoć pri vožnji pomaže pri održavanju sigurnog razmaka od vozila ispred, čak i kad regulator brzine nije uključen, i tako pomaže vozaču da izbjegne sudar s pješacima i drugim preprekama.

Sustav za nadzor vozača upotrebljava kameru postavljenu iznad kola upravljača kako bi neprekidno provjeravao stanje u kojem se nalazi vozač. Čak može usporiti ili zaustaviti automobil ako vozač ne reagira na upozorenja.

Lexus RX otkrio svoje novo lice, premijera za luksuzni SUV i odgovor Nijemcima 28

Elektronički sustav za ulazak ili izlazak iz vozila s e-zasunom na modelu RX povezan je sa sustavom za nadzor mrtvog kuta na automobilu te povezan u jednu funkciju – „Safe Exist Asist”, koja vozača sprječava da otvori vrata kad se vozilu straga približavaju druga vozila ili biciklisti. Lexus smatra da ovaj sustav može spriječiti više od 95 % nesreća do kojih dolazi otvaranjem vrata u nezgodnom trenutku.

Foto: Lexus