Novi Volkswagen Passat stiže krajem kolovoza, definitivno samo kao karavan!

Novi Volkswagen Passat stiže krajem kolovoza, definitivno samo kao karavan! 19
Foto: Volkswagen

Potpuno novi Passat Variant proslavit će svoju svjetsku premijeru krajem kolovoza, a Volkswagen sada objavljuje prve pojedinosti o sljedećoj generaciji…

Novi model opremljen je mnoštvom inovacija kao što su intuitivni zaslon i koncept upravljanja, visokokvalitetna unutrašnjost, novi prilagodljivi sustav upravljanja šasijom, sjedala premium klase i plug-in hibridni pogoni s električnim dometima do 100 kilometara . Potpuno novi Passat Variant bit će lansiran u prvom kvartalu 2024. To je deveta generacija jednog od najuspješnijih automobila srednje veličine na svijetu, s više od 50 godina povijesti i više od 30 milijuna prodanih primjeraka.

Novi Volkswagen Passat stiže krajem kolovoza, definitivno samo kao karavan! 20
Foto: Volkswagen

Prilikom dizajniranja potpuno novog Passata Variant, Volkswagen je u potpunosti iskoristio potencijal modularne poprečne matrice u svojoj novoj razvojnoj fazi – skraćeno MQB evo. Kai Grünitz, član Upravnog odbora marke odgovoran za razvoj rekao je: „S potpuno novim Passatom veliku smo važnost stavili na udobnost vožnje i putovanja koju će kupci odmah osjetiti. Između ostalog, to je osigurano dužim međuosovinskim razmakom i novim adaptivnim upravljanjem šasije s dvoventilskim amortizerima. U isto vrijeme, naš novi zaslon i koncept upravljanja vrlo su intuitivni. Klimatizirana masažna sjedala ilustriraju naš vrhunski standard u unutrašnjosti.”

Unutarnja arhitektura je redizajnirana na temelju novog koncepta. Zahvaljujući visokokvalitetnim materijalima i učinkovitoj izolaciji od buke, ukupna kvaliteta i udobnost podignuti su na novu razinu. ergoActive prednja sjedala bit će dostupna kao opcija. Imaju električno podešavanje (do 14 smjerova, ovisno o modelu i opremi), kao i različito konfigurirane funkcije masaže i klimatizacije.

Novi Volkswagen Passat stiže krajem kolovoza, definitivno samo kao karavan! 21
Foto: Volkswagen

Novi zaslon i koncept rada. Nova unutarnja arhitektura Passata Varianta sustavno implementira povratne informacije Volkswagen kupaca s ciljem da upravljanje bude što intuitivnije. Passat Variant će stoga biti lansiran s novorazvijenim kokpitom i novim infotainment sustavom. Novi standardni infotainment zaslon ima 32 cm (12,9 inča). Također će biti dostupan novi zaslon od 38 cm (15 inča) kao opcija ili ovisno o opremi. Klizači osjetljivi na dodir s pozadinskim osvjetljenjem nalaze se ispod zaslona infotainment sustava i koriste se za podešavanje funkcija poput unutarnje temperature i glasnoće. Volkswagen će opcijski ponuditi i novi head-up zaslon koji projicira informacije na vjetrobransko staklo, a time i u virtualni prostor ispred vozila. Osim toga, višenamjenski upravljač ponovno ima tipke – kako bi upravljanje bilo još lakše.

Novi Volkswagen Passat stiže krajem kolovoza, definitivno samo kao karavan! 22
Foto: Volkswagen

Više prostora straga. Potpuno novi Passat Variant mnogo je veći od svog prethodnika. Nova duljina (14 centimetara više) povećava prostor za noge za dodatnih 5 centimetara. Kapacitet prtljažnika također je povećan za 40 litara na 690 litara (kada je natovaren do visine naslona stražnjih sjedala), a čak za 140 litara na 1920 litara kada je stražnja klupa preklopljena.

Za snažno osvjetljenje ceste. U svojim premium paketima specifikacija, Passat Variant nudit će se s novom generacijom IQ.LIGHT LED matričnih prednjih svjetala. Ova moćna prednja svjetla su ravnija od prethodne verzije i imaju novi dugi snop visokih performansi s dometom od oko 500 metara. Straga novi model ima kontinuiranu vodoravnu LED traku za sklopove stražnjih svjetala.

TDI, TSI, eTSI i eHybrid motori. Zahvaljujući MQB evo, različite vrste pogona su moguće za potpuno novi Passat Variant. U ponudi će biti s turbodizelskim motorima (TDI), benzinskim motorima s turbopunjačem (TSI), blagim hibridnim benzinskim motorima s turbopunjačem (eTSI) i plug-in hibridnim sustavima (eHybrid). Električni domet novih plug-in hibridnih pogona povećan je do 100 kilometara u usporedbi s prethodnicima, ovisno o opremi. Osim toga, punjenje izmjeničnom strujom bit će brže u svim verzijama eHybrid, a punjenje istosmjernom strujom po prvi će put također biti moguće kao standard.

Volkswagen Passat 9. generacije stiže!