Novi Porsche Macan, veliko osvježenje za još snažniji i agresivniji nastup

Porsche Macan  new novi

Porsche lansira novi Macan s poboljšanim performansama, oštrijim dizajnom i novim konceptom rada. Sve tri dostupne verzije dolaze sa znatno većom snagom od svojih prethodnika…

Kao sportska perjanica uspješne SUV linije, Macan GTS nalazi se na vrhu ponude. Njegov 2,9-litreni V6 biturbo motor sada isporučuje 324 kW (440 KS), što je drastično povećanje snage od 44 kW (60 KS). Uz reaktivnost i isporuku snage tipične za Porsche GTS modele, sprint od 0 do 100 km/h odrađuje za 4,3 sekunde kada je opremljen paketom Sport Chrono i postiže najveću brzinu od 272 km/h. S druge strane, Macan S sada je također opremljen 2,9-litrenim V6 biturbo motorom koji donosi 20 kW (26 KS) više snage nego prije, za ukupnih 380 KS. To pokreće vozilo s mjesta na 100 km/h za 4,6 sekundi, dok ima najveću brzinu do 259 km/h.

Porsche Macan

Novorazvijeni četverocilindrični motor s turbopunjačem sa 195 kW (265 KS) služi kao ulazna karta u Macanov svijet. Standardni sprint do 100 km/h postiže za 6,2 sekunde i krajnjih 232 km/h. Svi su motori povezani sa sedmerostupanjskim Porscheovim mjenjačem s dvostrukom spojkom (PDK) i sustavom pogona na sve kotače Porsche Traction Management (PTM).

Novi Macan modeli također nude novosti u pogledu ovjesa, uravnotežujući maksimalnu udobnost ovjesa i dinamične performanse sportskog automobila. Šasija je dodatno optimizirana: Macan sada reagira s još više osjetljivosti i izravnije na situaciju u vožnji i uvjete na cesti, pružajući vozaču još bolje povratne informacije putem upravljača. U tu svrhu elementi kao što su karakteristike prigušivača Porsche Active Suspension Management (PASM) prilagođeni su posebno za ovaj model. Aktivno i kontinuirano regulira silu prigušenja za svaki pojedini kotač. PASM je dostupan kao opcija za Macan i standardni je dio opreme za S i GTS modele.

Porsche Macan  new novi

Za novi Macan dostupno je ukupno 14 boja, uključujući nove boje Papaya Metallic i Gentian Blue Metallic, kao i Python Green za Macan GTS s GTS Sport paketom. Svojim individualnim opcijama boja, Porsche Exclusive Manufaktur značajno proširuje slobodu dizajna za Macan. Veći kotači također su standardno ugrađeni: mjere najmanje 19 inča za Macan, 20 inča za Macan S i 21 col za Macan GTS. U asortiman je također dodano ukupno sedam novih dizajna naplataka.

Novi Porsche Macan nudi bitno poboljšanu unutrašnjost s modernim i elegantno dizajniranim središnjom konzolom. Njegov novi koncept upravljanja, koji koristi dodirne površine umjesto dodirnih tipki, donosi jasnu strukturu u kokpit. Nova, kraća ručica mjenjača nalazi se u središtu jasno organiziranog upravljačkog modula. Analogni sat na vrhu nadzorne ploče sada je također standardna oprema. Brojni paketi presvlaka od kože i kontrastnih šavova u encijan plavoj ili nekoj drugoj opcionalnoj nijansi.

Macan i dalje nudi mnoge mrežne funkcije i usluge kao standardni dio usluge. Njima se može upravljati putem 10,9-inčnog zaslona osjetljivog na dodir u Full HD-u Porscheova komunikacijskog upravljanja ili pomoću glasovnih naredbi. Macan je dobio i nove višenamjenske i GT Sport upravljače iz modela 911.

Porsche Macan  new novi

Macan, koji je od lansiranja na tržište 2014. godine ostvario 600.000 isporuka širom svijeta, ima posebnu ulogu u Porscheu: oko 80 posto svih kupaca Macana novi su kupci Porschea. Uz to, udio žena koje kupuju Macan kontinuirano raste u posljednjih nekoliko godina i najveći je u svim Porscheovim proizvodnim linijama. U Kini, najvećem tržištu Macana, nešto manje od 60 posto kupaca čine upravo žene.

Novi Macan moguće je odmah naručiti, a u Europui će prve isporuke krenuti tijekom listopada…

Foto: Porsche