Kia Motors upravo je objavila detalje o novom iMT ručnom mjenjaču za mild-hibrid vozila

x Blog  drivers side

Kia Motors otkrila je više detalja o svom novom inteligentnom ručnom mjenjaču (iMT – intelligent Manual Transmission), namijenjenom Kijinim različitim blagim hibridima (MHEV)…

To predstavlja prvu upotrebu 48-voltnog blagog hibrida s mjenjačem ‘clutch-by-wire.’ Tehnologija je razvijena s ciljem smanjenja potrošnje goriva i nižih emisija CO2, dok ujedno omogućava angažiranu vožnju koja je karakteristična za konvencionalne ručne mjenjače. IMT jača Kijinu vodeću ulogu u razvoju elektrificiranih pogona u svim cjenovnim razredima.

U kombinaciji s 48-voltnim starter generatorom blagog hibrida u realnim voznim uvjetima smanjuje emisije CO2 za oko 3%. Umjesto mehaničke veze iMT kvačilo kontrolira potpuno elektronski. Neprimjetno se integrira sa starterom-generatorom blagog hibrida (MHSG) i gasi motor prije nego Kijin ISG sustav stani/kreni (Idle Stop & Go) u »coastingu« – to je stanje kada vozilo ide bez gasa po inerciji i polako se zaustavlja do potpunog mirovanja. Također omogućava kratka vremenska razdoblja ‘ugašenog motora’ tijekom coastinga pri brzini do 125 km/h, koja se neprimjetno ponovno aktiviraju kada vozač pritisne papučicu gas ili kvačila. Sustav u realnim voznim uvjetima može smanjiti potrošnju goriva i sniziti emisije CO2 za oko 3%.

digital imT underneath car
(foto: Kia Motors)

Auto ostaje u izabranoj brzini i kada se motor ugasi. Zahvaljujući snazi koju omogućava MHSG motor se ponovno pali odmah nakon što vozač pritisne na papučicu kočnice ili gasa. Ako vozač pritisne kvačilo kako bi promijenio stupanj prijenosa (kod uključenog kvačila) ili ako je brzina vozila preniska za trenutni stupanj prijenosa onda se pali motor u položaju “neutral”.

Kijin novi iMT razvijen je u Hyundaijevom tehničkom centru u Offenbachu (Njemačka), pod
vodstvom dr. Michaela Winklera, voditelja odjela za razvoj pogona. Gospodin Winkler rekao
je: “Uvijek tražimo nove načine za poboljšanje iskorištenja motora te njegovih performansi i iMT je jedna od takvih inovacija. Automatski mjenjač ili mjenjač s dvostrukim kvačilom odgovara mnogim vozačima, ali vozači širom Europe još više vole sami mijenjati brzinu. S
obzirom na rast potražnje za elektrificiranim modelima, iMT je rezultat naših napora pri
elektrifikaciji ‘klasičnih’ ručnih mjenjača.”

iMT će prvi put biti predstavljen kod modela s blagim hibridom i Kijinim najnovijim motorima Smartstream. Prvi model koje će to dobiti bit će Ceed (sve izvedbe karoserije) s EcoDynamics+ varijantama koje će pokretati 1,6-litreni CRDi dizelski motor s blagim hibridom. iMT biti će raspoloživ i kod unaprijeđenog Rija EcoDynamics+ koji u jesen stiže u Europu s novim 1.0 T-GDi benzinskim motorom i blagim hibridom. Novi mjenjač će do kraja ove godine svoje mjesto naći i kod ostalih modela.

Kako djeluje – korak za korakom

 1. Vozač ostavlja vozilo u brzini kada počinje “coasting” s nježnim usporavanjem vozila
  (npr. prilikom kočenja, na raskrižju ili u gustom prometu)
 2. Kada je vozilo u brzini iMT šalje elektronski signal mjenjaču i MHSG-u za neprimjetno
  gašenje motora i uklapanje kvačila
 3.  Kod ugašenog motora auto je još uvijek u »coastingu«, s uključenim kvačilom, koje
  ograničava usporavanje i dozvoljava vozilu da maksimalno iskoristi kinetičku energiju
 4.  Kada vozač pritisne na gas za ubrzavanje ili kvačilo za promjenu stupnja prijenosa,
  MHSG ponovno pali motor u izabranoj brzini ili u neutralu (s uključenim kvačilom)
 5.  Električna snaga MHSG-a i 48-voltne baterije u trenu pruža odgovarajuće djelovanje
  motora i mjenjača, koji omogućavaju pravu brzinu vozila
 6.  Ako se brzina vozila spusti ispod određene razine ponovno se pali motor pomoću
  sustava MHEV i uključuje se kvačilo kako bi se izbjeglo djelovanje motora u
  neodgovarajućem stupnju prijenosa