Novi Porsche Cayenne u Taycan stilu, suvozač dobiva vlastiti zaslon

Porsche Cayenne interijer digitalno doba
Foto: Porsche

Porsche predstavlja potpuno novu, inovativnu arhitekturu za unutrašnjost nove generacije SUV modela. Porsche Driver Experience otvara nove načine interakcije, ne samo za vozača već i za suvozača…

S novim Porsche Cayenne, koji će svoju svjetsku premijeru proslaviti 18. travnja na sajmu Auto Shanghai u Kini, Porsche predstavlja revolucionarni koncept zaslona i upravljanja. Porsche Driver Experience predstavlja potpuno digitalni zaslon, svestranu individualizaciju i intuitivno upravljanje. U središtu je fokus na vozačevoj osovini. Najvažnije kontrole grupirane su oko upravljača. To stvara novo, još intenzivnije iskustvo vožnje.

Novi Porsche Cayenne u Taycan stilu, suvozač dobiva vlastiti zaslon 25
Mjenjač je sad u ‘američkom’ stilu (Foto: Porsche)

De luxe kokpit preuzima elemente električnog sportskog automobila Taycan i po prvi put ih prenosi na Porsche s motorom s unutarnjim izgaranjem. Uključuje digitalnu ploču instrumenata u takozvanom zakrivljenom i samostojećem dizajnu s varijabilnim opcijama prikaza, redizajniranu središnju konzolu i upravljač najnovije generacije. Ručica automatskog mjenjača sada se nalazi desno od kola upravljača. To stvara mjesta na središnjoj konzoli za veliki regulator klima uređaja u sofisticiranom dizajnu crne ploče. Putnici mogu doživjeti novu razinu interakcije s vozilom i vozačem putem opcijskog zaslona za putnike. Optimizirane funkcije povezivanja zaokružuju novi koncept interijera.

Usmjeren na vozača i interaktivan: novi kokpit za Cayenne

Vozači i putnici doživljavaju potpuno novi kokpit u novom Porsche Cayenne. Kombinira još jaču usredotočenost na vozača s novim interaktivnim elementima koji iskustvo vožnje oživljavaju na novi način. Instrumentna ploča sada je potpuno digitalni. Ovisno o razini opreme, vozač može birati između do sedam prikaza na instrument tabli.

Brojač okretaja, online navigacija, Night Vision Assist ili 3D sustav pomoći u vožnji mogu se odabrati da stoje u prvom planu. Dostupni su i znatno smanjeni prikaz i klasični način rada.

Ključna značajka novog Porsche Driver Experiencea je pravi balans između digitalnih i analognih elemenata. Sve kontrole koje su važne za iskustvo vožnje također su grupirane izravno oko upravljača. Tipično za Porsche, novi gumb za pokretanje motora nalazi se lijevo od kola upravljača. Ručica mjenjača sada je desno od kola upravljača između instrumentne ploče i središnjeg zaslona.

Novi višenamjenski sportski upravljač potječe iz modela 911 i potpuno je prerađen u odnosu na prethodni model, s visokokvalitetnim, modernim i sportskim dizajnom. Prekidač načina vožnje za odabir načina rada Normal, Offroad, Sport i Sport Plus izravno na upravljaču sada je standardan.

Novi Porsche Cayenne u Taycan stilu, suvozač dobiva vlastiti zaslon 26

Nova upravljačka ploča klima uređaja na središnjoj konzoli sa svojom staklenom površinom u crnom dizajnu ploče osigurava posebno visokokvalitetan izgled. Postavke klima uređaja mogu se izvršiti brzo i intuitivno na jasno postavljenoj upravljačkoj površini. Kombinacija prepoznavanja dodira i taktilne povratne informacije s mehaničkim prekidačima klima uređaja kao i fizičkim regulatorom glasnoće osigurava funkcionalnost koja je i taktilno i estetski ugodna.

Središnji zaslon visoke rezolucije od 12,3 inča je kontrolni centar Porsche Communication Managementa (PCM). Kao i prije, vozač ovdje može upravljati brojnim funkcijama za vožnju i udobnost, kao i standardnim online navigacijskim i multimedijskim funkcijama. Potpuno nova značajka u Porsche Cayenneu je opcijski integrirani zaslon za putnike od 10,9 inča. Dodatni zaslon osjetljiv na dodir omogućuje suvozaču da rastereti vozača, primjerice upravljanjem navigacijom ili odabirom medijske usluge. Posebna folija osigurava da se zaslon ne vidi s vozačevog sjedala. To znači da se video zapisi mogu prenositi na suvozačev zaslon bez ometanja vozača.

Porsche Cayenne odiše sportskom dozom – a to odražava i njegova unutrašnjost. Sportski ambijent kombiniran je s dinamičnom funkcionalnošću, luksuznom udobnošću i tipičnim dizajnerskim značajkama Cayennea. Čekamo predstavljanje.