Scania 770 S V8, velika želja mnogih vozača i razlog zašto su kamioni strast

Scania  S V

Vrti li se sve kod ovog kamiona oko V8 motora od 770 KS? Ne, ali on je glavna tema i kad to ne želi biti…

Nemoguće je bilo kako drugačije započeti ovu priču, a da odmah ne kažemo, kako je ovaj kamion i njegov V8 motor nositelj titule najsnažnijeg serijskog kamiona na svijetu.

Scania  S V

Što reći, a da već ne znamo o Scania V8 izvedbama. Slavna oznaka ovog švedskog proizvođača kod vozača izaziva fascinaciju, a nova generacija ovog snažnog motora donosi još bolju učinkovitost.

Koliko točno ovisi, kao i uvijek, o radu, ali sam motor sposoban je smanjiti 3% potrošnju goriva u usporedbi s izvedbom 730. Podsjetimo, model 730 temeljen je na starijoj tehnologiji s drugim blokom motora.

Što je sve novo na 770 S izvedbi? Testirani primjerak koji je stigao iz Švedske, uvjerio nas je u svoju naprednost. Ušteda goriva rezultat je opsežnog podešavanja i razvoja Scanijinih inženjera. Više od 70 dijelova je novo, sad je veći omjer kompresije i novi sustav upravljanja motorom (EMS).

Novi V8 tako donosi novi koncept naknadne obrade ispušnih plinova s dvostrukim doziranjem, novu visokotlačnu pumpu za gorivo, sustav upravljanja motorom s novim hardverom i softverom, te optimizirani alternator od 180 A.

Uz 770 KS, Scania se hvali i golemim momentom, on iznosi čak 3.700 Nm. Osim što garantira učinkovitost, taj omjer je prilagođen za vožnju tereta od 60-70 tona.

Scania  S V

Toliku snagu i moment iz 16-litarskog motora u jedno povezuje automatizirani 12-brzinski mjenjač GRSO926R, sposoban za podnošenje velikog okretnog momenta.

Zahvaljujući električnoj upravljanoj osovini, ovaj div dizalice izuzetno je spretan i kad napušta glavne ceste.

S V

Budući da je ovo pravi kamion iz snova, opremljen je S kabinom, najvećom spavaćom kabinom i ravnim podom u ponudi marke Scania. Ovakav kamion je naravno namijenjen za velike udaljenost, pruža puno tereta i opušteno iskustvo vožnje za svog vozača. Uz gomilu V8 detalja, ova edicija obiluje dodatnim premium materijalima u kojima dominira koža.

Scania  S V

Kabina ima visinu stajanja 2.070 mm od poda do stropa. Ima mjesta za dva udobna kreveta i mogućnosti za praktično odlaganje stvari u nizu pretinaca.

Scania  S V

Kabina je optimalna za prijevoz na velikim udaljenostima s jednim ili dva vozača koji vole ponijeti i više stvari, nego što im je potrebno za put.

Za kraj, možemo samo zaključiti kako će ovakvi kamioni biti rijetki prizor u Hrvatskoj. No, zasigurno će pronaći domaće poklonike koji će se odvažiti i uživati u V8 čaroliji.

Foto: Hrvoje Grguljaš