Toyota Mirai donijela je vodikovu tehnologiju u Zagreb

Toyota Mirai Zagreb hrvatska

Krajem prošlog mjeseca Hrvatski sabor podržao je prijedlog Hrvatske strategije za vodik do 2050. godine čiji je nacrt izradila Vlada Republike Hrvatske…

Bio je to povod da Toyota Croatia organizira susret s predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Energetskog instituta Hrvoje Požar te Agencije za ugljikovodike. Osim razgovora o budućnosti vodika i detaljima Strategije, okupljeni su imali priliku uživo vidjeti što Toyota radi u ovom području jer je zbog promocije vodikovih tehnologija u Zagreb stigao predvodnik električnih vozila s gorivnim člancima – Toyota Mirai.

Toyota Mirai Zagreb hrvatska

“Veselimo se najavi ovih velikih investicija u vodikove punionice i nadamo se da će njihova realizacija krenuti čim prije. Izgradnjom punionica vozila poput Toyote Mirai mogu doći u ruke domaćih vozača i oni će imati priliku osjetiti ovu potpuno čistu tehnologiju u praksi.“ – izjavio je tom prilikom Krešimir Bago (Toyota Croatia).

Toyota Mirai Zagreb hrvatska

Na međunarodnoj stručnoj konferenciji o vodikovim gorivnim člancima „Spring Training on Hydrogen and Fuel Cells“ u organizaciji zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održanoj 30. ožujka 2022. gostovala je i Toyota Croatia sa prezentacijom razvoja i implementacije „0-Emission“ tehnologija kojima je, od procesa proizvodnje do samog konačnog proizvoda, cilj maksimalno smanjiti tzv. „ugljični otisak“ i budućim naraštajima ostaviti u naslijeđe netaknut i čist okoliš.

Toyota Mirai Zagreb hrvatska

Toyotino sudjelovanje u tjednu vodika u Zagrebu zaokružila je konferencija u organizaciji udruge H2-Hydrogen Cell Croatia. U hotelu Esplanade konferencija je okupila predstavnike ministarstava, udruga i realnog sektora, a svi sudionici su imali priliku razgledati Toyota Mirai koji je bio izložen u sklopu događaja. Toyota Mirai izazvala je veliko zanimanje prisutnih, a u sklopu programa Toyota Croatia je predstavila viziju implementacije Toyotinih vodikovih tehnologija u javni gradski prijevoz, u dijelu prezentacije pružajući osnovne informacije o autobusima koji koriste Toyota FC tehnologiju. Osim tehnologije koja ih pogoni, tehničkih karakteristika i primjera eksploatacije predstavljen je i „one-stop-shop“ pristup Toyote koji gradskim upravama nudi mogućnost čistog javnog gradskog prijevoza po principu „ključ u ruke“.

Toyota Mirai Zagreb hrvatska

Foto: Toyota Hrvatska