Novi Toyota Land Cruiser, nešto potpuno drugačije a opet tradicionalan terenac

Novi Toyota Land Cruiser, nešto potpuno drugačije a opet tradicionalan terenac 25
Foto: Toyota

Potpuno novi model Land Cruiser fokusiran je na svoje tradicionalno jake točke, kvalitetu, postojanost i pouzdanost u najzahtjevnijim uvjetima

Toyota danas ponosno predstavlja potpuno novi Land Cruiser, model koji se vraća izravno na originalne kvalitete zbog kojih je Land Cruiser postao i ostao sinonim za snagu i pouzdanost već 70 godina.

Legendarni DNK kod modela Land Cruiser iskombiniran je s novim tehnologijama za pružanje viših razina performansi u izvancestovnoj i svakodnevnoj upotrebi. A rezultat je novi model koji dodatno naglašava reputaciju koju Land Cruiser ima širom svijeta kao prijevozno sredstvo kojem se može vjerovati i koje će vas sigurno dovesti na odredišta, a potom i ponovno kući, čak i u najzahtjevnijim uvjetima.

Novi Toyota Land Cruiser, nešto potpuno drugačije a opet tradicionalan terenac 26
Foto: Toyota

Toyota predviđa početak prodaje novog modela Land Cruiser u Europi za početak listopada, a prve isporuke vozila očekuju se u prvoj polovici 2024. godine.

Ponosno naslijeđe

Land Cruiser je rođen prije 72 godine kao „Toyota BJ” na dan 1. kolovoza 1951. Vrlo brzo nakon toga dokazao je koliko je snažan i sposoban te je postao prvo vozilo koje se uspješno popelo do šeste postaje planine Fuji.

Otada je Toyotina misija za Land Cruiser da ljudima omogući da sigurno stignu na svoje odredište, čak i u najzahtjevnijim uvjetima. Različita iskustva različitih kupaca širom svijeta pokazala su se dragocjenima za dodatno unapređivanje temeljnih snažnih točaka modela Land Cruiser, pouzdanosti, postojanosti i sposobnosti svladavanja i najtežih uvjeta na cestama.

Možda i nije iznenađenje što je, zahvaljujući reputaciji stečenoj širom svijeta, posto jedan od najprodavanijih modela marke Toyota, s 11,3 milijuna prodanih primjeraka do danas* u više od 170 zemalja i regija.

*Od lipnja 2023. u ukupne i godišnje prodajne brojke uključeni su i modeli Lexus LX i Lexus GX.

Osnovne performanse poboljšane su s novom platformom GA-F

Novi Land Cruiser zadržao je svoju klasičnu, robusnu konstrukciju s karoserijom i okvirom, a isti primjer slijedi i veći model Land Cruiser 300 (koji nije dostupan u Zapadnoj Europi) koji je također preuzeo Toyotinu platformu GA-F, čime su značajno poboljšane izvancestovne performanse.

Istovremeno, novim se modelom jednostavno manevrira i udobniji je za klasičnu vožnju po cesti, čime je ispunjena Toyotina misija da proizvede vozilo koje je praktično i ispunjava sve potrebe kupaca za svakodnevne vožnje.

Novi je okvir 50 % krući, a kombinirana krutost karoserije i okvira veća je za 30 %. Time su značajno poboljšani odaziv, razina upravljivosti i udobnost pri vožnji. Osnovne performanse ovjesa također su poboljšane, prije svega kako bi se osigurala bolja razina upravljivosti upravljača, što je ključno pri izvancestovnoj vožnji.

Novi električni servo upravljač

Ovo je prvi Land Cruiser koji upotrebljava sustav električnog servo upravljača (EPS). Time se smanjuje razina povratnog udara do kojeg dolazi kad se vozi preko neravnih površina i osigurava se glatko, izravnije upravljanje te omogućuje lakše manevriranje pri svim brzinama. Zahvaljujući novom sustavu EPS, novi Land Cruiser ima sustava za pomoć pri zadržavanju u prometnom traku, kao dio sustava za aktivnu zaštitu Toyota Safety Sense i u okviru paketa sustava za pomoć pri vožnji.

Odvojiva prednja šipka za zaštitu od prevrtanja, po prvi put na Toyoti

Novi Land Cruiser ima još veće sposobnosti u izvancestovnoj vožnji zahvaljujući novoj, odvojivoj prednjoj šipki za zaštitu od prevrtanja. Tehnologija (SDM – stabilizator s odvojivim mehanizmom ili na eng. Stabiliser with Disconnecting Mechanism), prvi je put upotrijebljena ne nekoj Toyoti, a vozaču omogućuje da promijeni status šipke protiv prevrtanja (stabilizatora) putem prekidača na ploči s instrumentima. Ova fleksibilnost omogućuje bolje vozne sposobnosti na neravnim cestama i pruža višu razinu udobnosti i upravljivosti pri cestovnoj vožnji.

Novi Toyota Land Cruiser, nešto potpuno drugačije a opet tradicionalan terenac 27
Foto: Toyota

Odabirom dodatnih opcija kao što su Multi-Terrain Monitor i Multi-Terrain Select pruža se dodatna podrška pri izvancestovnoj vožnji. Zahvaljujući kameri i zaslonu visoke rezolucije, Multi-Terrain monitor vozaču pruža jasan pregled nad područjem u neposrednom okruženju i ispod vozila, dok sustav Multi-Terrain Select automatski podešava performanse vozila u skladu s različitim zahtjevima u izvancestovnoj vožnji.

Novi pogonski sklopovi

Pogonski sklop jasno pokazuje u kojoj je mjeri Toyota fokusirana na to da osigura da njen model bude dizajniran i projektiran po mjeri korisnika kad su u pitanju njihovi stilovi i načini življenja,

2,8-litreni dizelski motor pruža optimalni omjer štedljive potrošnje goriva i performansi, a elektrificirana verzija s poluhibridnom tehnologijom od 48 V bit će dostupna početkom 2025. godine

U Zapadnoj Europi, novi Land Cruiser bit će dostupan u verziji s 2,8-litrenim turbo dizelskim motorom koji je projektiran za iznimno ujednačene performanse i nisku potrošnju goriva. Proizvodi maksimalnu snagu od 204 DIN ks/150 kW, a dolazi u kombinaciji s novim automatskim mjenjačem Direct Shift s osam brzina te može vuči teret do 3500 kg. Početkom 2025. godine bit će dostupan elektrificirani pogonski sklop sa snažnim i učinkovitim dizelskim motorom i poluhibridnom tehnologijom od 48 V.

 

Dizajn: spoj tradicije i modernog štiha

Tradicija je spojena s modernim izričajem i stvoren je bezvremenski izgled koji savršeno dočarava sposobnost vozila da podnese teške uvjete. Radi se o savršenom spoju elegancije i funkcionalnosti, što su odlike najboljih profesionalnih alata.

Robusni izgled jasno pokazuje kvalitetu novog modela Land Cruiser koji se „vraća korijenima”, ali jednako tako pokazuje iznimnu praktičnost modela zahvaljujući pristupu u kojem oblik prati funkcionalnost. Izvan cestovne performanse bolje su zahvaljujući kraćim prevjesima, posebno oblikovanim kutovima i suženom donjem dijelu karoserije, dok su dijelovi karoserije posebno dizajnirani za jednostavnu zamjenu u slučaju oštećenja.

Iz profila, vanjski dizajn klasične je siluete koja je karakteristična za Land Cruiser, s istaknutim vodoravnim linijama. Ukupna duljina iznosi 4920 mm, širina je 1980 mm, visina 1870 mm, a međuosovinski razmak iznosi 2850 mm.

Za unutrašnjost se može odabrati konfiguracija s pet ili sedam sjedala, a dizajn jasno ističe snagu i funkcionalnost autentičnog izvancestovnog vozila. Sve to jasno je vidljivo u detaljima kao što su vodoravno posloženi instrumenti na ploči s instrumentima i posebno oblikovani prekidači za jednostavno rukovanje, čak i prilikom vožnje po izazovnim terenima.

Preglednost i dobra vidljivost za vozača na prvom su mjestu, a ne odmaže ni nisko postavljen prednji vezni lim, vodoravna ploča s instrumentima i spuštena pojasna linija koja omogućuje dublju ugradnju bočnih stakala.

Novi Toyota Land Cruiser, nešto potpuno drugačije a opet tradicionalan terenac 28
Foto: Toyota

Napredne funkcije za sigurnost

Novi Land Cruiser bit će opremljen sustavima Toyota Safety Sense u okviru velikog paketa naprednih sigurnosnih značajki i tehnologija, Toyota T-Mate, koje omogućuju dodatno rasterećenje vozača.

Prvo izdanje Land Cruisera

Potpuno novi Land Cruiser izlazi na europsko tržište s posebnim modelom, prvim izdanjem, koji će biti dostupan samo onim kupcima koji ga rezerviraju u pretprodaji koja počinje u listopadu ove godine.

 

Limitirana verzija od otprilike 3000 vozila, koja će se proizvesti u Europi, dodatno naglašava naslijeđe modela Land Cruiser i imat će posebna stilska obilježja i karakterističan izgled. Detalji limitirane verzije su, između ostalog, okrugla prednja svjetla i dvije nove boje karoserije (dvobojne): Sand i Smoky Blue. Ostali detalji bit će otkriveni prije nego što započne pretprodaja modela.