Nissan Micra 1.0 IG-T N Connecta – gradski igrač igra na sigurnu kartu

Micra naslovna

Premda je od predstavljanja Micre prošlo malo manje od tri godine, Nissan je odlučio osvježiti svoj gradski automobil…

Nakon novog i zanimljivog modela Clio kojeg smo imali prilike voziti nedavno, u DriveTeam redakciju je stigla Nissan Micra. Brat blizanac, rekli bismo, malenog Clija, nedavno je dobio blagi redizajn. Što je sve novo?

Nissan je najveće promjene pokazao ispod poklopca motora te u unutrašnjosti. Obujam dosadašnjeg 0.9 IG-T trocilindraša (TCe kada je u pitanju Renault) podignut je na ravno 1000 kubika, a u tom dizanju obujma beneficirala je i snaga koja je podignuta sa 90 na 100 KS. Takva je motorizacija bila u Micri na testu, a valja napomenuti kako je Micra dobavljiva i u snažnijoj izvedbi sa 117 KS. Također, tu je sada i novi X-Tronic CVT mjenjač, no na testu smo se zadovoljili sa ručnim mjenjačem s pet brzina.

Nissan Micra
Blagi redizajn nove Micre jedva da je vidljiv izvana, no itekako je vidljiv ispod poklopca motora… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Vanjski se izgled nije mijenjao, i dalje je riječ o atraktivnim linijama koje su stopljene u simpatičnu cjelinu, a iz dizajnerskog aspekta, Micra je jedinstvena te ju to čini lakše uočljivom na parking shopping centra. Kromirana maska te LED dnevna svjetla naprijed dodatno doprinose i zaokružuju priču o dizajnu. Po uzoru na Clio, I Micra ima “skrivenu” ručku za stražnja vrata, što u praksi znači kako su bočne linije čišće. Zanimljivost je kako je straga Nissan odlučio ponoviti dizajn stražnjih svjetala po uzoru na prednja LED svjetla (oblik strelice).

Nissan Micra
Unutrašnjost Micre presvučena je kvalitetnim materijalima, ukupan dojam je odličan, a sjedala su dovoljno udobna i za duže relacije… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Priliskom ulaska na vozačko mjesto postaje jasno zašto je Micra pomalo skuplja od ostatka konkurencije; materijali koji su korišteni su odlične kvalitete, mekani i dobro raspoređeni. Doduše, u Cliu je to ipak malo bolje spojeno i učvršćeno, no Micra ovdje više igra na klasičniji dizajn interijera, što će itekako cijeniti stariji vozači. Instrumentarij je pregledan i analogan, a sve tipke su na logičnom mjestu, uključujući i kontrole za automatsku klimatizaciju.

Tu je i novi volan s odrezanim donjim dijelom koji u ruci leži odlično, a cjelokupni dojam zaokružuje i detaljno podešavanje vozačevog i suvozačevog sjedala, što u praksi znači kako će se s lakoćom smjestiti i vozači viši od 180 cm. U unutrašnjosti pretinaca za odlaganje ne fali, držači za čaše i za sitnice su dovoljno veliki,no priznajemo, naslon za ruku na dužim putovanjima bio bi dobar dodatak. Prtljažnik broji 300 litara, što je prosjek klase, a stražnja klupa može ugostiti 3 osobe.

Zaslon osjetljiv na dodir broji 7 inča, u paketu N-Connecta dolazi sa navigacijskim sustavom te Apple Car Play i Android Auto povezivošću. Precizan je, dovoljno pregledan i detaljan, a odziv na ekranu je na zadovoljavajućoj razini. Audio sustav kvalitetom spada u prosjek klase, no Micra u najbogatijem paketu opreme Tekna nudi napredno BOSE ozvučenje.

Nissan Micra
Motor ispucava 100 KS te 160 Nm okretnog momenta (10 KS više te 20 Nm više u odnosu na stariji motor), a veća je snaga itekako dobrodošla… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Ispod poklopca motora Micre nalazi se 1.0-litreni turbobenzinski trocilindraš kakvog smo nedavno imali prilike voziti u Cliu. Oznaka IG-T 100 sugerira kako je riječ o motoru koji ispucava 100 KS dok je okretni moment od 160 Nm i više nego dovoljan za grad, ali i ozbiljniju jurnjavu autocestom. Micra do „stotke“ stiže za solidnih 10,9 sekundi (0,9 sekundi brže od Clija s istim motorom) dok je najveća brzina respektabilnih 185 km/h (-2 km/h od Clija). Motor ima zavidnu rezervu snage, nešto što je prethodnom motoru sa 90 KS itekako falilo. Za vozače željne snažnijeg motora, nova je adresa IG-T 117, isti motor razvija 117 KS, a obje inačice je moguće opremiti sa X-Tronic CVT automatskim mjenjačem. Ljubitelji dizela ovdje neće biti zadovoljeni jer Nissan ne nudi dizelski motor za Micru.

Zvučna izolacija nije na razini novijeg Clija, ali je dovoljno dobra. Mjenjač broji 5 stupnjeva prijenosa, precizan je i dobro proračunat, što je dobro jer smo rijetko kad poželjeli šesti stupanj prijenosa. Buke i vibracija prilikom prelaska „ležećih policajaca“ uopće nema, djelomice zahvaljujući “mesnatijim” kotačima od 16 cola, ali i dobro podešenom ovjesu. Prosječna je potrošnja tijekom sedmodnevnog druženja iznosila 6,8 litara, a ukoliko se papučica gasa dozira sa oprezom, potrošnja može pasti i ispod 6 litara.

Nissan Micra
Dizajnerski, Micra je odlučila igrati na pomalo klasičniji pristup u odnosu na ostatak konkurencije, no u atraktivnoj, tamno crvenoj boji, i dalje je privlačila pozornost… (foto: Hrvoje Grguljaš)

Nissan nije ni ovdje razočarao po pitanju sigurnosti vozača i putnika. Već u serijskoj opremi nudi se sustav inteligentnog kočenja u nuždi, aktivan nadzor putanje, Keyless sustav otključavanja i pokretanja. Stražnji parking senzori serijski stižu uz opremu N-Connecta, kao već spomenuti zaslon osjetljiv na dodir veličine 7 inča. Priznajemo, iako je Micra dovoljno pregledna, zaželjeli smo se parkirne kamera, a ne bi na odmet bila i LED svjetla koja su rezervirana za najskuplji paket opreme Tekna…

Nissan Micra
Zaslon osjetljiv na dodir veličine 7 inča te automatska klimatizacija dobrodošli su detalji u Micri. Zanimljivo je i ambijentalno osvjetljenje ispod kontrola klima uređaja, a uz doplatu ta površina postaje i bežični punjač…(foto: Hrvoje Grguljaš)

Nissan Micra IG-T 100 N-Connecta do registracije stoji 125.917 kuna, a nudi bogati paket opreme te odličnu motorizaciju, što će u konačnici cijeniti svi koji ne žele “klasiku” u ovom segmentu. Nezahtjevnim će kupcima jednako biti zanimljiv i Visia paket opreme koja s 1.0 motorom od 100 KS stoji nešto više od 100 tisuća kuna.

Nissan Micra

Nissan Micra 1.0 IG-T N-Connecta

Motor: tri cilindara, turbo
Obujam: 999 cm³
Snaga: 74 kW (100 KS) pri 5000 o/min
Mjenjač: ručni, 5 brzina
Najveći okretni moment: 160 Nm pri 2.750 o/min
Pogon: Prednji
Najveća brzina: 185 km/h
Ubrzanje 0–100 km/h: 10,9 s
Spremnik goriva: 41 l
Dimenzije D/Š/V: 3.999/1.743/1.455 mm
Prtljažnik: 300 / 1004 l
Težina praznog vozila: 1160 kg
Potrošnja na testu: 6,7 l/100 km
Emisija CO2: 103 – 105 g/km
Cijena:
Osnovni dizelski model: nije u ponudi
Osnovni benzinski model: 105.475 kuna ( Micra Visia 1.0 IG-T 100)
Testni primjerak: 125.917 kuna( Micra N-Connecta 1.0 IG-T 100)