Na današnji dan rođen je veliki Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena!

Čovjek koji je zadužio oktanski sport i očarao svojim vozačkim umijećem i danas kao da živi među nama, jednostavno se ne zaboravlja…

Veliki Ayrton Senna rodio se u São Paulu (Brazil), u dobrostojećoj obitelji. Potaknut od strane oca, ljubitelja utrka, Senna je vrlo brzo sjeo u svoj prvi kart-bolid u dobi od samo četiri godine.

U karting natjecanje krenuo je s 13 godina, kada se to i zakonski dopuštalo.

Svoju prvu utrku opisao je u dokumentarnom filmu napravljenom u ranim osamdesetim godinama sad već prošlog stoljeća, govoreći kako su staze bile slagane na ulicama i parkiralištima, a startne pozicije zapisivane na papirićima, te bi se potom izvlačile iz jedne kacige, a izvučeni broj označavao bi startnu poziciju. Broj koji je izvukao u svojoj prvoj utrci bio je broj 1, kasnije ga je taj broj definirao. U istom dokumentarcu izjavio je kako je zaostajao za svim vozačima u zavojima, te da ga je jedan vozač zakačio s leđa i izbacio iz utrke. No, 1977. osvojio je Južnoameričko Kart prvenstvo, te nekoliko puta bio drugi na Svjetskim Kart prvenstvima, ali vjerovali ili ne, Ayrton ga nikada nije osvojio.

Odlaskom u Europu 1981., pristupio je natjecanju British Formula Ford 1600, u kojem je bilježio iznimne rezultate i na koncu ponio naslov. Te godine je prisvojio majčino krsno prezime, Senna, jer je da Silva bilo vrlo često prezime u Brazilu. Iduće, 1982., Senna osvaja još dvije titule; britansku i europsku, za pobjedu u natjecanju Formula Ford 2000 prvenstvu.

U Formulu 3 prebacio se 1983. U tom natjecanju Ayrton je među ostalim, osvojio i prestižnu utrku u Macauu. Nakon testiranja za momčadi iz Formule 1 – Williams, Brabham, McLaren i Toleman, osigurao je nastup u Formuli 1 za sezonu 1984. U čuvenom F1 ‘cirkusu’ krenula je njegova prava eksplozija.

Osvojio je titule svjetskog prvaka 1988., 1990. i 1991., pobijedio je na 41 utrci, uz 19 najbržih krugova i čak 65 prvih startnih mjesta. Osvajao je vještinom vožnje i beskompromisnim stilom, u kišnim uvjetima jednostavno je dominirao, te tako stekao epitet i nadimak – ‘Kišni čovjek’.

Svjetskoj popularnosti, osim brzine i sjajnih rezultata doprinijeli su mu jedinstvene osobnosti, šarma i stila života, ali i poslovni uspjeha. Nezaboravno je njegovo rivalstvo s Alainom Prostom, no i uvođenje beskrupuloznih i nesportskih poteza na trkaće staze. Sve to oplemenilo je Formulu 1, a njega vinulo u legendu…

Naslovna fotografija: Honda (Takuma Sato u bolidu Ayrton Senne)