Na današnji dan rođen je veliki Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena!

Na današnji dan rođen je veliki Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena!

Čovjek koji je zadužio oktanski sport i očarao svojim vozačkim umijećem i danas kao da živi među nama, jednostavno se ne zaboravlja…

Veliki Ayrton Senna rodio se u São Paulu (Brazil), u dobrostojećoj obitelji. Potaknut od strane oca, ljubitelja utrka, Senna je vrlo brzo sjeo u svoj prvi kart-bolid u dobi od samo četiri godine.

U karting natjecanje krenuo je s 13 godina, kada se to i zakonski dopuštalo.

Na današnji dan rođen je veliki Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena! 1

Svoju prvu utrku opisao je u dokumentarnom filmu napravljenom u ranim osamdesetim godinama sad već prošlog stoljeća, govoreći kako su staze bile slagane na ulicama i parkiralištima, a startne pozicije zapisivane na papirićima, te bi se potom izvlačile iz jedne kacige, a izvučeni broj označavao bi startnu poziciju. Broj koji je izvukao u svojoj prvoj utrci bio je broj 1, kasnije ga je taj broj definirao. U istom dokumentarcu izjavio je kako je zaostajao za svim vozačima u zavojima, te da ga je jedan vozač zakačio s leđa i izbacio iz utrke. No, 1977. osvojio je Južnoameričko Kart prvenstvo, te nekoliko puta bio drugi na Svjetskim Kart prvenstvima, ali vjerovali ili ne, Ayrton ga nikada nije osvojio.

Na današnji dan rođen je veliki Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena! 2

Odlaskom u Europu 1981., pristupio je natjecanju British Formula Ford 1600, u kojem je bilježio iznimne rezultate i na koncu ponio naslov. Te godine je prisvojio majčino krsno prezime, Senna, jer je da Silva bilo vrlo često prezime u Brazilu. Iduće, 1982., Senna osvaja još dvije titule; britansku i europsku, za pobjedu u natjecanju Formula Ford 2000 prvenstvu.

U Formulu 3 prebacio se 1983. U tom natjecanju Ayrton je među ostalim, osvojio i prestižnu utrku u Macauu. Nakon testiranja za momčadi iz Formule 1 – Williams, Brabham, McLaren i Toleman, osigurao je nastup u Formuli 1 za sezonu 1984. U čuvenom F1 ‘cirkusu’ krenula je njegova prava eksplozija.

Na današnji dan rođen je veliki Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena! 3

Osvojio je titule svjetskog prvaka 1988., 1990. i 1991., pobijedio je na 41 utrci, uz 19 najbržih krugova i čak 65 prvih startnih mjesta. Osvajao je vještinom vožnje i beskompromisnim stilom, u kišnim uvjetima jednostavno je dominirao, te tako stekao epitet i nadimak – ‘Kišni čovjek’.

Svjetskoj popularnosti, osim brzine i sjajnih rezultata doprinijeli su mu jedinstvene osobnosti, šarma i stila života, ali i poslovni uspjeha. Nezaboravno je njegovo rivalstvo s Alainom Prostom, no i uvođenje beskrupuloznih i nesportskih poteza na trkaće staze. Sve to oplemenilo je Formulu 1, a njega vinulo u legendu…

Na današnji dan rođen je veliki Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena! 4