Mercedes EQA je najmanji član električne postave marke i najava velikog strujnog udara iz Stuttgarta

Mercedes EQA

EQA je naziv novog, najmanjeg modela iz postave EQ…

Mercedes-Benz je na digitalnoj premijeri danas predstavio novi kompaktni, potpuno električni model EQA, koji je dizajnerski oslonjen na modelu GLA. Dinamični dizajn njegove SUV karoserije nagoviješta koliko ćete uživati u vožnji. Nudeći izvrstan kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište, EQA je prvi potpuno električni član kompaktnih Mercedes-Benz modela. Kao bliski rođak modela GLA, osigurava sve uzbudljive karakteristike tog vozila, u ovom slučaju u kombinaciji s učinkovitim električnim pogonom.

Mercedes EQA

Model EQA počet će se prodavati s oznakom EQA 250 (kombinirana potrošnja električne energije: 15,7 kWh/100 km; kombinirane CO2 emisije: 0 g/km) sa snagom motora od 140 kW i dosegom prema NEDC ciklusu od 486 kilometara. Nakon njega će slijediti dodatne izvedbe koje zadovoljavaju specifične zahtjeve klijenata. S jedne strane uključivat će seriju još više sportskih modela s pogonom na sve kotače i dodatnim električnim pogonom (eATS) i snagom od 200 kW ili više, a s druge strane izvedbu s dosegom od preko 500 kilometara (WLTP).

Mercedes EQA

Mercedes-EQ pronašao je rješenje većem dosegu ne samo u baterijama većeg kapaciteta nego i u sustavnim poboljšanjima učinkovitosti svih komponenata vozila. Model EQA 250 raspolaže s elektromotorom koji broji 190 KS i 375 Nm dostupnih odmah, što je dovoljno za sprint do ‘stotke’ za 8,9 sekundi.

Što se dizajnerskih detalja tiče, Model EQA uključuje tipični Mercedes-EQ dizajn prednjeg dijela: “Black Panel” maska hladnjaka sa središnjom zvijezdom. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu: vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću.

Unutrašnjost prednjih svjetala izvedena je uz visoku razinu kvalitete, detalja i preciznosti. Također, tipična značajka Mercedes-EQ serije su plave trake u prednjim svjetlima. LED stražnja svjetla savršeno se stapaju s podrezanom LED svjetlosnom trakom, što automobilu osigurava poseban izgled i odostraga.

Mercedes EQA

Interijer priča već dobro poznatu priču koju je započela aktualna A klasa, s mnoštvom kvalitetnih materijala, a tu je i zavodljiva ambijentalna rasvjeta u 64 boje te udobna (sportska) sjedala. Naravno, po pitanju pasivne i aktivne sigurnosti, EQA nikoga neće ostaviti ravnodušnim (serijski stiže sa sustavima Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist).

Cijene do registracije u Njemačkoj počinju od 49.937 eura, a prodaja kod nas tijekom veljače…

foto: Daimler