Mercedes-Benz u Düsseldorfu krenuo s proizvodnjom eSprintera

eSprinter
Job No. 1 eSprinter, Werk Düsseldorf, 2019 Job No. 1 eSprinter, plant Dusseldorf, 2019

Električni modeli uskoro će biti prilično zastupljeni i u kombi segmentu, eSprinter biti će glavni adut Nijemaca…

Osnivač vlastitog segmenta – Mercedes-Benz Sprinter sad ide korak dalje i vozi potpuno električno.Proizvodni pogon Mercedes-Benza u Düsseldorfu proslavio je početak proizvodnje električnog kombi modela – eSprinter. Proizvođač sa sjedištem u Stuttgartu svoje globalno uspješne kombije proizvodi u Düsseldorfu od 1962. Proizvodni je to pogon koji je mnogim drugim tvornicama marke poslužio kao izvrsno ogledalo uspješnosti. Primjena tehnologija usmjerenih na budućnost i proizvodnja kvalitetni modela prepoznata je od strane kupaca.

eSprinter

Do danas je u Düsseldorfu proizvedeno više od 4,6 milijuna vozila. Od 2018. tamo se odvija i proizvodnja novog Sprintera, s isporučenih preko 200.000 primjeraka koje su već napustile proizvodne linije tvornice. Proizvodnja potpuno električnog eSprintera označava početak nove ere za grad, ali i sljedeći veliki korak i najavu nove ere za tvornicu…

Inače, Mercedes-Benz eSprinter namijenjen je pokrivanju najšireg raspona upotrebe unutar grada. U skladu s tim, u početku se nudi kao furgon s visokim krovom i dopuštenom bruto težinom od 3.500 kilograma. Maksimalna zapremina tovarnog prostora je 10,5 m3, jednaka onoj za Sprinter s konvencionalnim motorom. Slično kao i početni dizelski motor, električni pogon u eSprinteru pokreće prednje kotače snage 85 kW i okretnog momenta do 300 Nm.

eSprinter

Opremljen baterijom kapaciteta 55 kWh, njegov domet procjenjuje se na 168 kilometara, s maksimalnim korisnim opterećenjem od 891 kilograma. Druga opcija baterije uzima u obzir i druge prioritete upotrebnih parametara: tri umjesto četiri baterije s kapacitetom od 35 kWh omogućuju raspon od oko 115 kilometara. Zauzvrat, maksimalno korisno opterećenje povećava se za oko 140 kg na otprilike 1040 kilograma. Integrirana funkcija brzog punjenja pruža veću fleksibilnost – do 80 posto baterije može se napuniti za svega 30 minuta.

Maksimalna brzina može se konfigurirati tako da odgovara zadanom zadatku: najveća brzina može se postaviti na 80 km/h, 100 km/h ili čak 120 km/h, ako je brzina nužna.

Sve ove brojke još uvijek nisu uvjerljive, ali s vremenom i dobrim kalkulacijama eSprinter imat će smisla…