Dacia Jogger donosi jedan genijalan dodatak na krovu, ‘simply clever’ na rumunjski način

Dacia Jogger

Modularni krovni nosači su samo vrijednost više za Dacia Jogger…

Svatko tko je barem jednom pokušao prevesti dugačak predmet u svojem automobilu zna da je to prava noćna mora. Osim ako vozite veliki karavan ili imate krovni kovčeg (i možete odvojiti pola sata za njegovo sastavljanje). Tražimo li previše ako želimo sve silne poklone, dasku za surfanje ili sanjke pričvrstiti na krov u nekoliko sekundi? Naravno da ne, kaže Dacia koja je svoj Jogger opremila inovativnim sustavom modularnih krovnih nosača koji spajaju praktičnost i eleganciju. Denis, direktor razvoja proizvoda Jogger pri Daciji, otkriva nam kako je pozornim slušanjem Dacijinih kupaca i uz malo intuicije došao na ideju o tom pametnom komadu opreme!

Dacia Jogger nosači

Kada je prtljažnik pun, a vi želite prevesti nešto dugačko i pritom sačuvati prostor za ostale putnike, krov se nerijetko ispostavi kao dobro rješenje. Međutim, to obično znači da morate kupiti krovni kovčeg ili nosače i izdvojiti dovoljno vremena da biste ih sastavili, što često nije jeftino, a ni praktično. Baš suprotno od onoga za što se zalaže Dacia. Pametni pristup marke dokazao se i na modularnim krovnim nosačima, dizajniranima posebno za Jogger.

„Dacia je uvijek slušala svoje kupce. To je jednostavno način na koji funkcioniramo i koji određuje sve što radimo. I to je upravo ono čime smo se vodili pri svakom koraku razvoja Joggera. Poslušali smo svoje kupce i ponudili im automobil koji može baš sve.”
Denis, direktor razvoja proizvoda Jogger

Dacia Jogger nosači

Jogger baštini pustolovni duh sličan onomu Sandera Stepway i Dustera te ga iskazuje kroz krovne nosače koji se protežu cijelom duljinom krova. Ugradnja takve opreme u Europi započinje 1970., a prvotno je služila za pričvršćivanje krovnih kovčega ili dodatnih poprečnih nosača za prijevoz predmeta na krovu. Ipak, ljudi su i dalje morali kupovati nosače kovčega i poprečne nosače i gubiti vrijeme na njihovo postavljanje i skidanje s krova. Iako se na prvu može činiti kao zanemariv problem, Dacijini razvojni timovi pridaju veliku pažnju upravo takvim pojedinostima.

„U početnoj smo fazi projekta došli na ideju pretvaranja uzdužnih u poprečne nosače”, objašnjava Denis. Lako za reći, ali teško za napraviti: sustav je morao biti jednostavan za ugradnju, praktičan za korištenje i, dakako, relativno povoljan.

Dacia Jogger ima krovne nosače koji su tek naizgled uzdužni
Dacia svakim novim modelom nastoji ponuditi kvalitetan i cjenovno pristupačan proizvod koji objedinjuje esencijalne i praktične značajke, no to podrazumijeva hvatanje ukoštac s ograničenim budžetom. Srećom, upravo se u nuždi javljaju najbolje ideje. Umjesto skupocjenog automatskog sustava, tim je razvio pojednostavnjen ručni sustav koji zahtijeva upotrebu posebnog ključa, pohranjenog u pretincu za rukavice, a sam postupak ugradnje traje manje od minute. Nosači se vrlo lako postavljaju i, prije nego što kažete „Volim Daciju!”, krov vašeg automobila spreman je za utovar teških i glomaznih predmeta. „Položaj krovnih nosača moguće je promijeniti u manje od minute. Budući da podnose opterećenje do 80 kg, na njima možete prevesti gotovo sve što poželite”, dodaje Denis.

Najvažnije nam je bilo da sustav modularnih krovnih nosača bude pristupačan svima. Izuzev početne inačice, sustav je dostupan u svim inačicama modela Jogger, uključujući i drugu razinu opreme koja bi trebala postati najprodavanija. Na to se svodi slušanje kupaca.

Dacia Jogger nudi sve što je ljudima potrebno u svestranom obiteljskom automobilu koji spaja duljinu karavana i prostranost monovolumena. Dizajniran je za sve vrste putovanja, bila ona kratka ili duga. Modularni krovni nosači podižu pustolovnu prirodu marke i želju za otkrivanjem na novu razinu. Denis to sažima svevremenskom metaforom – „Jednom kad postavite nosače i utovarite sve svoje dragocjenosti, vaše se vozilo pretvara u saonice koje vašu obitelj i vas začas odvoze na praznike!”.

Foto: Dacia