Ferrari pomiče granice sigurnosti, uskoro ćemo voziti uz novu formu vjetrobranskog stakla

Ferrari DT naslovna

Automobilska industrija oduvijek je težila maksimalnoj sigurnosti putnika, a uz sve modernije automobile A stupovi zbog čvrstoće karoserije gotovo pa uvijek narušavaju stabilnost. No, Ferrari za to ima rješenje u obliku “halo” vjetrobrana…

Halo nosač u sredini vjetrobranskog stakla omogućuje da su A-stupovi znatno manji pri tom pružajući neusporedivu vidljivost. Iako možda mislite da bi to ograničilo vidljivost sprijeda, Ferrari je na to pomislio.

Ferrari halo system F

Talijanski proizvođač automobila implementirao je postavljanje vanjske kamere kako bi se u stvarnom vremenu ta, na prvu pomisao mrtva točka, vidjela na unutrašnjost stupa. Slično digitalno rješenje korišteno je za zamjenu retrovizora. No, to nije ni približno revolucionarno, jer već neko vrijeme vidimo tehnologiju digitalnih retrovizora i kamera kako na cestovnim tako i na trkačkim automobilima, ali i na kamionima.

Nismo sigurni hoće li ili kada ovaj sustav ugledati svjetlo dana, ali svakako bi bilo zanimljivo na ovaj način promijeniti standarde dizajna i performansi automobila u bliskoj budućnosti.