Mercedes-Benz i Chat GPT od sad zajedno surađuju za novo iskustvo umjetne inteligencije

Mercedes EQE test voznja Plesivica cijena

Mercedes-Benz proširuje iskustvo umjetne inteligencije i integrira je u glasovno upravljanje. Dodavanjem ChatGPT-a, glasovna kontrola putem “Hej Mercedes” MBUX glasovnog asistenta postat će još intuitivnija.

Opcijski beta program u pogonu je od danas, 16. lipnja 2023. u SAD-u za više od 900.000 vozila opremljenih infotainment sustavom MBUX.

Kupci mogu sudjelovati putem aplikacije Mercedes me ili izravno iz vozila pomoću glasovne naredbe “Hej Mercedes, želim se pridružiti beta programu”. Uvođenje beta programa dogodit će se bežično. Mercedes-Benz integrira ChatGPT kroz Azure OpenAI Service, iskorištavajući poslovne mogućnosti Microsoftovog oblaka i AI platforme.

Mercedes-Benz MBUX glasovni asistent već je postavio industrijske standarde i poznat je po intuitivnom radu i velikom portfelju naredbi. Vozač i putnici mogu primati najnovije informacije o sportu i vremenu, dobiti odgovore na pitanja o svojoj okolini ili čak kontrolirati svoje pametne domove.

ChatGPT nadopunjuje postojeću intuitivnu glasovnu kontrolu putem “Hey Mercedes”. Dok je većina glasovnih pomoćnika ograničena na unaprijed definirane zadatke i odgovore, ChatGPT koristi veliki jezični model kako bi uvelike poboljšao razumijevanje prirodnog jezika i proširio teme na koje može odgovoriti.

Mercedes-Benz kombinira najbolje od oba svijeta, poboljšavajući potvrđene podatke MBUX glasovnog pomoćnika s prirodnijim formatom dijaloga ChatGPT-a. Korisnici će iskusiti glasovnog asistenta koji ne samo da prihvaća prirodne glasovne naredbe, već može i voditi razgovore. Uskoro će sudionici koji od Glasovnog asistenta traže pojedinosti o svom odredištu, predložiti novi recept za večeru ili odgovoriti na složeno pitanje, dobiti iscrpniji odgovor – držeći ruke na upravljaču i pogled na cesti.

Suradnja s Microsoftom omogućuje integraciju ChatGPT-a. Putem usluge Azure OpenAI, Mercedes‑Benz koristi OpenAI-jeve velike generativne modele umjetne inteligencije u kombinaciji sa sigurnosnim, privatnim i pouzdanim mogućnostima Azurea na nivou poduzeća. Mercedes-Benz zadržava potpunu kontrolu nad IT procesima u pozadini. Prikupljeni podaci o glasovnim naredbama pohranjuju se u Mercedes-Benz Intelligent Cloud, gdje se anonimiziraju i analiziraju.

Zaštita podataka glavni je prioritet za Mercedes-Benz. Kupci u svakom trenutku znaju koji se podaci prikupljaju i u koju svrhu te su slobodni donositi vlastite odluke. Mercedes-Benz štiti sve podatke kupaca od manipulacije i zlouporabe.

“Integracija ChatGPT-a s Microsoftom u naše kontrolirano okruženje “prekretnica je na našem putu da svoje automobile učinimo središtem digitalnih života naših kupaca. Naš beta program pojačava postojeće funkcije Hey Mercedes kao što su navigacijski upiti, zahtjevi za vremenskom prognozom i druge s mogućnostima ChatGPT-a. Na ovaj način nastojimo podržati razgovore prirodnim dijalozima i dodatnim pitanjima. Naši klijenti se uvijek mogu osloniti na nas kako bismo osigurali najbolju moguću zaštitu privatnosti njihovih podataka. Sve je pod jednim velikim ciljem: Redefiniranje odnosa s vašim Mercedesom.” zaključio je Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, glavni tehnološki direktor, razvoj i nabava.