Alfa Romeo Tonale najbolji u Italiji, stigao do titule Quattroruote automobil godine za 2023.

Tonale Alfa Romeo
Foto: Alfa Romeo

S 18% glasova čitalaca magazina Quattroruote, C-SUV ovog talijanskog brenda izabran je od strane Quattroruote za automobil godine za 2023. iz užeg izbora od 20 novih modela…

Modelom Tonale, Alfa Romeo redefinira paradigmu „Efikasnog automobila“ – to je prvi korak ka sportskom stilu budućnosti u duhu marke.

Alfa Romeo Tonale je pobjedio u kategoriji za “Novi automobil godine za 2023.” koju od 2000. godine organizira časopis Quattroruote. S 18% glasova čitatelja na internet stranici Quattroruote.it, prvi C-SUV marke bio je najbolji među 20 drugih modela u užem izboru sastavljenom od strane stroge redakcije časopisa. Za Alfa Romeo, ovo je ponovljeni uspeh: u prošlosti su ovu željenu titulu osvojili modeli 147 (2001), MiTo (2009), Giulietta (2011), Giulia (2017) i Stelvio (2018).

Raffaele Russo, direktor marke Alfa Romeo za Italiju, izjavio je: „Čast nam je što smo dobili ovu prestižnu nagradu koju su modelu Tonale dodjelili čitaoci časopisa Quattroruote, istinski entuzijasti i eksperti u polju međunarodnog automobilizma. Od osnivanja takmičenja prije 24 godine, svi naši novi modeli su osvajali ovu titulu, što je jasan znak snažne povezanosti marke Alfa Romeo i javnosti. Na kraju krajeva, „mehaničke kreacije“ naše marke oduvijek su premašivale to da budu samo način prijevoza, očaravajući srca svih.“

Na kraju, bitno je spomenuti kako su se ostala dva modela Stellantisa također našla na podiumu takmičenja za Novi automobil godine za 2023. – modeli Maserati Grecale i Jeep Avenger, prvi potpuno električni terenci ovog brenda, s 14% i 12% glasova tim redom, što dokazuje da talijanski kupci sve više cijene terence iz ove grupacije.

Foto: Stellantis