Mercedes-Benz Actros proslavio 25 godina postojanja, kroz generacije je donio niz inovacija

Mercedes Benz Actros  godina
Historische Mercedes-Benz Actros Range Historical Mercedes-Benz Actros Range

Actros je tijekom četvrt stoljeća uvijek donosio nešto novo, od samog početka u smislu učinkovitosti, sigurnosti, pouzdanosti ili udobnosti, a nedavno i u pogledu elektromobilnosti…

Mercedes-Benz slavi Actrosa, kamionsko ime koje se dokazalo u mnogim transportnim zadaćama.  Uz stalne inovacije, Mercedes-Benz Actros iznova postavlja nove standarde od 1996. godine. Brojne tehničke prekretnice, kao što je prvi sustav pomoći pri naglom kočenju koji samostalno reagira na prepreke, Sideguard Assist ili sustav pomoći za poluautomatiziranu vožnju (razina 2), svi ti sustavi su proslavili svoju premijeru upravo na modelu Actrosu.

Početkom listopada 2021. započela je serijska proizvodnja za novi eActros s potpuno električnim pogonom za distribuciju teških tereta.

Andreas von Wallfeld, voditelj marketinga, prodaje i usluga u Mercedes-Benz Trucks naglasio je: “Već četvrt stoljeća, Actros je vodeći u našem portfelju proizvoda. Više od 1,4 milijuna kamiona prodanih u ovoj seriji premium modela je dokaz vrlo zadovoljnih kupaca.”

Učinkovitost goriva, dostupnost vozila, udobnost i sigurnost za vozača i sve ostale sudionike u prometu središnji su čimbenici za tvrtke kada odlučuju o najboljem vozilu za svoj vozni park. Prije dvadeset i pet godina, Mercedes-Benz je s Actrosom krenuo novim putem – posebno za prijevoz na velike udaljenosti i distribuciju. Prva generacija, lansirana 1996. za proslavu 100. rođendana kamiona koji je izumio Gottlieb Daimler 1896., te je označila početak serije modela koja je do danas na čelu svog tržišnog segmenta.

Činjenica da je svaka generacija Actrosa osvojila titulu “Međunarodni kamion godine” koju dodjeljuju novinari gospodarskih vozila iz cijele Europe, dokaz je izvanrednog uspjeha ovog modela. U skladu s pravilima žirija, titulu se svake godine dodjeljuje kamionu koji daje najveći doprinos inovacijama u cestovnom prometu koje su pogodne za učinkovitost, emisiju, sigurnost, voznu sposobnost i udobnosti vozila.

Actros 5, koji je dostupan od 2018. godine, imao je četiri svjetske premijere u ponudi. Uz Active Drive Assist (ADA), prvi sustav pomoći na svijetu za poluautomatiziranu vožnju (razina 2) krenuo je u serijsku proizvodnju. ADA aktivno pomaže vozaču u određenim uvjetima uzdužnim i bočnim navođenjem kamiona i može automatski održavati udaljenost do vozila ispred, ubrzavati i također upravljati ako su ispunjeni potrebni uvjeti sustava kao što je dovoljan radijus zavoja ili jasno vidljive oznake na cesti. Još veću zaštitu za pješake pruža Active Brake Assist 5, sustav kočenja u nuždi koji može primijeniti maksimalno kočenje do kraja kao odgovor na osobe u pokretu. Također, prvi put su vanjska ogledala uklonjena s kamiona. Umjesto toga, novi Actros ima MirrorCam kao standardnu ​​opremu.

Od lipnja 2021., najnovija generacija Actrosa nudi drugu generaciju Active Drive Assist (ADA 2) kao dodatnu opremu. Podfunkcija pomoći pri zaustavljanju u nuždi uključena u nju može pokrenuti zaustavljanje u nuždi ako vozač više ne kontrolira upravljač, unatoč vizualnim i zvučnim upozorenjima. Uz to, postoji Active Sideguard Assist, također dostupan od lipnja 2021. Ovaj poboljšani sustav pomoći pri skretanju više ne upozorava samo vozača na kretanje pješaka ili biciklista na suvozačevoj strani: ako vozač tada ne odgovori na upozorenja na vrijeme, sada je u stanju pokrenuti automatizirani manevar kočenja pri brzinama skretanja do 20 km/h kako bi se vozilo zaustavilo.

Mercedes Benz Actros  godina
Kronološki niz u Actros postavi (foto: Daimler)

Posebno mjesto kod najnovije generacije Actrosa zauzima izvedba Actros L, koji je predstavljen ove godine i uključuje poboljšanu zvučnu izolaciju kabine, udobnu prostranost, još bolji položaj sjedenja i opciono dostupna, novo dizajnirana LED prednja svjetla.

Za profesionalne vozače kamiona koji vole inovacije i za prijevoznike tereta koji sami voze, čiji je kamion njihov dom i koji cijene osobni stil i visoku udobnost, Mercedes-Benz Trucks redovito donosi ograničene posebne modele Actrosa uz svoje serijske modele – kao što su Actros izdanja Black Liner i White Liner, Edition 1, ili, tek prošle godine, Edition 2. Uz dodatni izbor značajki u unutrašnjosti i eksterijeru, te posebne elemente dizajna, vozila su uvijek imala nepogrešiv karakter s visoku razinu prepoznavanja.

I na koncu, struja u kamionima. U Mercedes-Benz Trucksu nova era započela je 2021. s modelom eActros. Prvi serijski električni kamion sa trokrakom zvijezdom dizajniran posebno za teške teretne distribucijske transporte predstavljen je svjetskoj javnosti krajem lipnja 2021. U njegovom tehnološkom srcu je pogonska jedinica s dva integrirana elektromotora uz dva-brzinska prijenosa. Oba motora pružaju impresivnu udobnost u vožnji i izvrsnu dinamiku vozila, dok tihi električni pogon bez emisija na lokalnom nivou znači da se kamion može koristiti i za noćnu dostavu i ulazak u gradska središta uz zabranu vožnje dizelskim vozilima. eActros je jasna predanost Mercedes-Benz Trucks-a lokalnom cestovnom prijevozu tereta bez CO2.

Foto: Daimler
Tekst: Nikola Jurković