Sol je out, voda za krastavce in, Nijemci uvode revoluciju u snježnim uvjetima

Sol je out, voda za krastavce in, Nijemci uvode revoluciju u snježnim uvjetima

Velike uštede i očuvanje prirode! Projekt bi ove godine mogao uštedjeti 700 tona soli i 4.9 milijuna litara vode…

Svake zime slušamo o novim ekperimentima na zaleđenim prometnicama. Jedan novi nam stiže iz Bavarske. Tamo je već neko vrijeme na snazi pilot program, koji pokazuje vrhunske rezultate i odlično funkcionira.

Što to oni zapravo koriste? Cestarska služba u Dingolfingu koristi vodu od krastavaca, umjesto klasične soli kako bi ceste bile sigurne zimi. Otpadne vode koje nastaju kao produkt proizvodnje kiselih krastavaca proizvođača delikatesnih proizvoda Develey, sada zamjenjuju klasičnu sol za odleđivanje cesta, prenosi Revija HAK.

Nova uloga i zanimljiv efekt od neočekivane ‘sirovine’. Voda od krastavaca koja sadrži sol do sada se zbrinjavala putem kanalizacijskog sustava.

U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja cestarima kao salamura. Recikliranjem slane vode smanjit će se ukupna količina soli koja se ispušta u okoliš. Voda od krastavaca dovoljna je za opskrbu skladišta za održavanje autocesta u krugu od 85 kilometara od Dingolfinga tijekom cijele zimske sezone.

Možda niste znali, ali sol je veliki teret za okoliš. Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i promet očekuje da će s pilot-projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4.9 milijuna litara vode. Proizvođač krastavaca, pak, mora uložiti mnogo manje novca u pročišćavanje otpadnih voda. Svi su na dobitku, a priroda ne pati…

Erfolg LED žarulje
Sol je out, voda za krastavce in, Nijemci uvode revoluciju u snježnim uvjetima

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.