4. dan u travnju, dan kada Jeep 4×4 modeli love Trail Rated oznaku

4. dan u travnju, dan kada Jeep 4x4 modeli love Trail Rated oznaku

Na 4. dan 4. mjeseca u godini je obljetnica ikonske američke marke i „off-road” vožnje…

Sada već petu godinu zaredom, dan vozila Jeep 4×4 održava se četvrtog dana četvrtog mjeseca u godini i u njemu uživaju vlasnici i zaljubljenici u Jeep vozila diljem svijeta.

Na taj dan obilježava se izum modela SUV marke Jeep i 80 godina evolucije i inovacija koje su uslijedile nakon toga, a tijekom kojih je marka postala sinonim „off-road” avantura i postala utjelovljenje esencije slobode, avanturističkog duha i sposobnosti svladavanja svake prepreke.

4. dan u travnju, dan kada Jeep 4x4 modeli love Trail Rated oznaku
Foto: FCA (JEEP)

Ove godine dan vozila Jeep 4×4 usmjeren je na krilaticu i stav „posvuda i za sve” koji se krije iza značke „Trail Rated” – oznake rezervirane samo za najsposobnije modele „off-road” vozila iz asortimana marke Jeep.

Prije nego što mu se dodjeli značka „Trail Rated” svaki se model Jeep ispituje do krajnjih granica u pet kategorija performansi – trakcija, sposobnost prolaska kroz vodu, razina upravljivosti, pokretljivost i visina od tla.

Tek kad prođe sva ispitivanja preko očekivanih granica, može se za njega tvrditi da je najsposobniji proizvodni model „off-road” vozila na tržištu.

Što je to „Trail Rated”?

Od Argentine do Zambije i svugdje između, certifikat „Trail Rated” marke Jeep puno je više od obične značke. To je oznaka metodologije, jamstva i priznatog standarda dokazanih „off-road” sposobnosti. Vozila Jeep s oznakom „Trail Rated” prolaze niz zahtjevnih ispitivanja osmišljenih za dokazivanje „off-road” performansi na najzahtjevnijim terenima na svijetu.

Postupak ispitivanja započinje u odjelima za istraživanje i razvoj tvrtke Jeep i nastavlja se na ledenim temperaturama na sjeveru države Michigan te završava na stjenovitim terenima staze

4. dan u travnju, dan kada Jeep 4x4 modeli love Trail Rated oznaku
Foto: FCA (JEEP)

 

Rubicon – najzahtjevnijem tlu za „off-road” testiranje na svijetu. Značka „Trail Rated” jamstvo je da je vozilo dizajnirano za uspješnost i prolaznu ocjenu u pet kategorija ispitivanja performansi marke Jeep i znak ispunjavanja najzahtjevnijih „off-road” uvjeta za proizvodna vozila.

Čak su i novi modeli marke Jeep s plug-in hibridnom tehnologijom uključeni, Renegade i Compass 4xe koji će uskoro biti plasirani na tržište, razvijeni u skladu s primjenom te metodologije. Kao rezultat toga, oba će modela, First Edition s razinom opreme Off-Road i varijante Trailhawk obje verzije 4xe, nositi hvaljenu značku „Trail Rated”.

Nova plug-in hibridna tehnologija dodatno poboljšava „off-road” sposobnosti SUV vozila marke Jeep zahvaljujući sve većem okretnom momentu koji se nudi u kombinaciji električnog i motora s unutarnjim izgaranjem. Zahvaljujući novoj tehnologiji Jeep 4xe, trakciju stražnje osovine ne osigurava pogonsko vratilo već poseban električni motor. Tako se dvije osovine mogu odvojiti i neovisno regulirati okretni moment na učinkovitiji način nego onaj putem mehaničkog sustava.

Trenutno Trailhawk verzije modela Jeep Renegade, Compass, Cherokee i Grand Cherokee, zajedno s modelima Jeep Wrangler, ponosno nose značku „Trail Rated”.

Svaki model Jeep s oznakom „Trail Rated” mora zadovoljiti ili premašiti vrijednosti u pet strogih kriterija – trakcija, sposobnost prolaska kroz vodu, razina upravljivosti, pokretljivost i visina od tla – prije dobivanja značke „Trail Rated”.

4. dan u travnju, dan kada Jeep 4x4 modeli love Trail Rated oznaku

TRAKCIJA
Modeli vozila Trail Rated Jeep 4×4 imaju sustave pogona na sva četiri kotača koji mogu uspješno svladati sve „off-road” izazove i prikladni su za sve uvjete vožnje. Trakcija s oznakom „Trail Rated” pomaže pri održavanju kontroliranog kretanja prema naprijed po snijegu, ledu, pijesku i blatu. Ispitivanje trakcije obuhvaća ispitivanje trakcije na makadamskim, skliskim cestama (mokrim, prekrivenim blatom i snijegom) te na vrlo strmim nagibima. Omjer puzanja ključna je vrijednost po kojoj se ističu trakcija i sposobnosti modela Trail Rated Jeep 4×4.

SPOSOBNOST PROLASKA KROZ VODU
Modeli Trail Rated Jeep 4×4 imaju dodatno električno brtvilo i brtvilo karoserije te jaki usis zraka koji vam pomaže pri kretanju kroz plitku vodu i poplavljene prolaze koji bi druge zaustavili.

UPRAVLJIVOST
Modeli Trail Rated Jeep 4×4 imaju sposobnost kretanja kroz uske tjesnace, izbjegavanja opasnih situacija i kozmetičkih oštećenja, a sve zahvaljujući preciznom upravljanju i optimiziranom međuosovinskom razmaku. Što je radijus okretanja manji, to je sposobnost vozila da prolazi kroz uske tjesnace veća.

4. dan u travnju, dan kada Jeep 4x4 modeli love Trail Rated oznaku
Foto: FCA (JEEP)

POKRETLJIVOST
Prijanjanje gume uz podlogu pomaže vam da ostanete u pokretu. Ako se jedan ili više kotača odignu s tla, dobra pokretljivost omogućuje drugim kotačima da dulje zadrže kontakt s tlom, čime se omogućuje maksimalna dostupna trakcija u svakom trenutku. Ovjesi „Trail Rated” poboljšavaju „off-road” performanse jer pružaju maksimalnu fleksibilnost, pokretljivost osovina i kretanje kotača, što jamči prijanjanje guma na tlo čak i na strmim površinama.

VISINA OD TLA
Modeli Jeep 4×4 ispitani su na prelazak preko prepreka, a kriterij uključuje visinu od tla i pristupni, prelazni i polazni kut kako bi se osiguralo uspješno svladavanje neravnog, stjenovitog i valovitog terena.

Ove godine marka će dan 4×4 vozila proslaviti ostajanjem kod kuće putem kanala društvene mreže marke Jeep i hashtagova #4x4Day i #stayofftheroad.

Erfolg LED žarulje
4. dan u travnju, dan kada Jeep 4x4 modeli love Trail Rated oznaku

Najnovije na portalu

Hrvatski Autoklub
www.driveteam.hr web stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.