Lexus ES 300h (2022.), japansko osvježenje krstarice za napad na Seriju 5, A6 i E-klasu

Lexus ES h

Lexus ES u svojoj sedmoj generaciji, kroz 30 godina karijere postavio je brojne standardne u klasi…

Više od 30 godina, limuzina Lexus ES oduševijava vozače i putnike, iznimnom razinom tišine, profinjenom vožnjom i luksuznom kabinom. Lansiran zajedno s prvom LS limuzinom 1989. godine, ES je osnovni model u segmentu E-premium-segmenta, privlačeći i privatne i poslovne vozače. Kumulativna prodaja od svog debija iznosi oko 2,75 milijuna automobila, a prodaje se u više od 80 zemalja i regija.

Lansiran 2018., nakon gotovo tri desetljeća uspjeha u kategoriji poslovnih limuzina, model sedme generacije bio je prvi ES koji se prodavao u zapadnoj i srednjoj Europi. Odvažno provokativan u svom izgledu, ovaj ES izgrađen je na cijenjenoj platformi marke Global Architecture-K (GA-K), koja je dizajnerima dala priliku istražiti granice dizajna limuzine. Na primjer, dulji međuosovinski razmak omogućuje guranje kotača bliže krajevima.

Lexus ESh

U novom ES 300h, vozač i putnici uživaju u udobnim sjedalima, a sportska sjedala koja grle figure na modelu ES 300h F SPORT inspirirana su onima iz LC coupa. Dok ocjene Comfort i F SPORT imaju Tahara sjedala od sintetičke kože, Executive i Luxury donose pravu kožu.  Za opušteno poslovno putovanje, vozač će uživati u okružju.

Pažljivo pozicionirani u vidnom polju vozača su Head-Up zaslon i 12,3″ Lexus Premium Navigation. Za ljubitelje glazbe, sustav tu je Mark Levinson PurePlay sa 17 zvučnika u automobilu.

Lexus ES h

Postavljanjem mjerila za sigurnost, ES 300h sa svojim Lexus Safety System +, ultra-krutom platformom i 10 zračnih jastuka kao standard, postigao je maksimalnu ocjenu sigurnosti od 5 zvjezdica u rezultatima Euro NCAP testiranja 2018. godine. Izgrađen u  nagrađivanoj tvornici Kyushu u Japanu, a pogonjen je četvrtom generacijom hibridnog pogona Lexusa, ES 300h dostupan je i kao uzbudljiv model ES 300h F SPORT.

Što je novo u najnovijem ES 300h?
Nadovezujući se na uspjeh modela 2018., vlasnici će otkriti evoluciju dizajna izvršne limuzine koja sada prikazuje još moderniji izgled. Pokretan četvrtom generacijom Lexusove samopunjavajuće hibridne tehnologije, novi ES 300h isporučuje manje emisije od konvencionalnih pogonskih sklopova. Unutra će vozači otkriti visokokvalitetnu izradu, nove materijale/boje i novi 12,3-inčni multimedijski zaslon osjetljiv na dodir, koji je intuitivniji za upotrebu i postavljen radi lakšeg upravljanja. Dok će za na nove retrovizore ipak trebati i nešto vremena…

Lexus ES h   kamera retrovizor

Pionirsku sigurnosnu tehnologiju isporučuju najnoviji Lexusov sigurnosni sustav + i novi BladeScan prilagodljivi sustav za duga svjetla AHS, još jedan prvi u svijetu od Lexusa. U skladu s upečatljivim izgledom, osjećaj vožnje poboljšan je poboljšanim dizajnom stražnjeg ovjesa i papučice kočnice te – na modelima F SPORT – prilagodljivim promjenjivim ovjesom (AVS). Sveukupno, došlo je do evolucije u profinjenoj udobnosti u vožnji i poboljšanja u „linearnom odzivu“ u skladu s novim mjerilima dinamičkih performansi marke: Lexus Driving Signature.

Ova poboljšanja dodatno pojačavaju atraktivnost ES 300h za poslovne i vozačke flote, s troškovima vlasništva u segmentu i 5% većom preostalom vrijednošću nakon 36 mjeseci u odnosu na njegove glavne konkurente u segmentu E-premium limuzina.

Foto: Lexus