Škoda Kodiaq kao mobilni heliodrom, spremno dočekuje helikopter!

Skoda Kodiaq helikopter

Kodiaq se ne boji izazova, to je očito. Popularni terenac to je ponovno dokazao postavši mjesto za slijetanje helikoptera! Trebala je samo platforma pričvršćena na krov automobila…

Srebrni Kodiq  pretrpio je samo minimalne preinake za slijetanje helikoptera. Promjene su djelo modelara iz Škoda Design odjela i stručnjaka iz odjela za izradu prototipa EGV.

Zajedno su izgradili platformu pričvršćenu na krovni okvir automobila. “To je čelična konstrukcija dizajnirana za ravnomjernu raspodjelu tereta. Pričvršćen je na krovni okvir na mjestu gdje su krovne šine normalno pričvršćene. Površina platforme izrađena je od drvenih ploča ”, kaže Petr Erben, jedan od modelara.

Iako helikopter Robinson R22 teži više od pola tone s platformom za pilotiranje i slijetanje, Kodiaq nije trebalo pojačavati. Samo je stražnji ovjes automobila ojačan kako bi se osiguralo da su osovine optički uravnotežene.

Skoda Kodiaq helikopter

Kad su sve pripreme bile završene, sljedeći korak bio je spustiti helikopter na krov. Nakon statičkog testa, kada je helikopter jednostavno spušten na automobil, helikopter je uzletio u zrak i s iskusnim pilotom Janom Čermákom za kontrolama sigurno sletio na krovnu platformu velikog SUV-a.

Foto: Škoda