Lamborghini Jalpa (1981.), tek rijetkim poznat model slavi 40. rođendan, ‘bik’ koji je donio puno novih stvari

Lamborghini Jalpa  godina fascinacija

Lamborghini ove godine slavi 40. godišnjicu Jalpe, modela prvi put predstavljenog na sajmu automobila u Ženevi u ožujku 1981…

Countach i Diablo kroz povijest nisu bili jedini o kojima vrijedi pričati. Iz Sant’Agate stizala su mnoga druga zanimljiva imena.

Lamborghini Jalpa  godina fascinacija

U skladu s Lamborghinijevom tradicijom, Jalpa je dobila ime po pasmini borbenih bikova, Jalpa Kandachia, i posljednja je evolucija koncepta grand touring limuzine proizvođača automobila iz Santa Agate. Model koji je vozio u pratnji s 8-cilindarskim motorom postavljenim straga.

Jalpa je zapravo konačni razvoj projekta – Urraco i Silhouette. Zadržala je opću arhitekturu, ali je model dobio veći motor, povećan na 3,5 litara obujma. Liniju, s krovom koji se otvara u Targa formi, dizajnirao je Francuz Marc Deschamps iz Carrozzerije Bertone, gdje je bio stilski direktor od 1980. godine.

Lamborghini Jalpa  godina fascinacija
Lamborghini Jalpa: 1981.-1987., 420 primjeraka (foto: Lamborghini)

Najznačajnija tehnička inovacija na Jalpi je konačna evolucija V8 motora pod 90°, izrađenog u potpunosti od aluminija, s četiri lančano kontrolirana bregaste osovine, izvorno ugrađene na projektima Urraco i Silhouette. Zahvaljujući povećanom provrtu, zapremini od 3,5 litre (3485 cc), pokretanom s 4 dvostruka karburatora Weber 42 DCNF i omjeru kompresije od 9,2:1, ovaj motor ostvaruje snagu od 255 KS pri 7000 o/min i najveći okretni moment od 320 Nm pri 3500 o/min, omogućujući Jalpi da postigne najveću brzinu od 248 km/h.

Lamborghini Jalpa  godina fascinacija

Jalpa prototip, automobil predstavljen u Ženevi, ima posebnu priču. Temelji se na Silhouette karoseriji, koja je već bila unaprijed proizvedena, ali nikad nije prodana. Stoga su je Talijani odlučili iskoristiti.  Vratio se u tvornicu i korišten je kao osnova za novi model. Jalpa predstavljena u Ženevi 1981. lako je prepoznatljiva po svojoj posebnoj metalik brončanoj boji i ima neke jedinstvene estetske značajke koje nisu korištene na serijskom automobilu.

Lamborghini Jalpa  godina fascinacija

Jalpa, koja je ušla u proizvodnju 1982. godine, ima čeličnu karoseriju s polu-nosačom, crne branike i usisnike zraka u motoru, kao i vodoravna stražnja svjetla i 16-inčne aluminijske felge, preuzete izravno iz prototipa Athona, s Pirelli P7 niskoprofilnim gumama. Unutrašnjost Jalpe luksuzno je dovršena, s velikom upotrebom kože i tepiha. Krov koji se otvara, dizajniran da olakša uklanjanje i ponovno sastavljanje, može se pohraniti u posebnom prostoru iza stražnjih sjedala. U brojnim testovima na cesti koji su se pojavili u stručnim časopisima u to vrijeme, stručnjaci su oduševljeno opisali jednostavno, privlačno i beskompromisno vozačko iskustvo na cesti.

Lamborghini Jalpa  godina fascinacija

Na sajmu automobila u Ženevi 1984. predstavljena je Jalpa “druge serije” s nekim estetskim modifikacijama, poput branika i usisnika zraka u istoj boji kao karoserija, zaobljenih stražnjih svjetala i preuređene unutrašnjosti. Komercijalni život Jalpe završio je 1988. nakon proizvodnje 420 automobila. Bio je to posljednja limuzina Lamborghinija proizvedena s V8 motorom, a povijesno je to posljednji sportski automobil ove klase koji je imao straga pozicioniran motor. Konceptualno, Jalpa je izravni prethodnik Gallarda iz 2003., koji je trebao postati jedan od najprodavanijih Lamborghinijevih automobila u povijesti.

Gallardo je zabilježio uspjeh, ali Huracan i Aventador su tu priču podigli na višu razinu. Sve do pojave ultra-traženog Urusa.

Lamborghini Jalpa  godina fascinacija

 

Tekst: Nikola Jurković

Foto: Lamborghini